Medi ambient

Descobreixen una nova espècie híbrida de plantes a Montjuïc

La troballa l’han feta Investigadores de l’Institut de Botànica de Barcelona

Investigadores de l’Institut de Botànica de Barcelona (IBB) han descobert una nova espècie de planta híbrida a la muntanya de Montjuïc de Barcelona, una espècie que dóna unes flors grogues en forma de margarida però amb pètals afilats, que han denominat Urospermum ×siljakii.

Segons ha informat l’IBB, la diversitat de les plantes amb flors i fruits, també anomenades angiospermes, és absolutament desconcertant, en part perquè el coneixement botànic és parcial i hi ha encara moltes espècies per descobrir en llocs recòndits i inaccessibles, però també en indrets propers.

Aquest és el cas de la nova espècie descrita en Montjuïc, producte de la hibridació entre dos taxons propers, nascuda de l’Urospermum picroides, que ha actuat com a pare (donant de pol·len) i de l’O. dalechampii, que ha actuat com a mare (donant d’òvul), resultant en una planta aparentment estèril amb una morfologia intermèdia entre els parentals.

De fet, aquesta morfologia intermèdia va ser la que va portar a les botàniques a pensar en l’origen híbrid, que van haver de confirmar fent recomptes del nombre de cromosomes. Aquest recompte va desvetllar 12 cromosomes en l’híbrid, just a mig camí de l’observat en els parentals (10 en picroides i 14 en dalechampii).

El nom, en llatí, pot referir-se a una característica de la planta o un origen geogràfic, però també a una persona. En aquest cas, ha estat dedicada a una col·laboradora del grup de recerca de l’IBB, Sonja Siljak-Yakovlev, de la Universitat de Paris-Saclay, França.

El plec de referència de la nova espècie està dipositar en l’herbari BC i està disponible per als investigadors que vulguin consultar-ho.

El descobriment d’aquesta nova espècie híbrida a Barcelona il·lustra, segons les investigadores, “la urgent necessitat de prestar més atenció a la flora que ens envolta”. “En el context actual de crisi ambiental global, és fonamental considerar l’impacte dels canvis en els períodes de floració de les espècies, que podrien donar lloc a noves hibridacions com la que s’ha observat a Urospermum”, han conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia