Societat

Gastronomia

L’alimentació sostenible, a Teià

Segona edició d’un festival que proposa un viatge gastronòmic al voltant de productors ètics

Aposta per una alimentació més conscient

Edu­ardo Sousa, un petit empre­sari d’Extre­ma­dura que fa foie-gras ètic –sense l’ali­men­tació forçada de les oques, com fan a França, per exem­ple–, explica que el foie-gras ja el feien els hebreus a la península Ibèrica abans de ser expul­sats pels Reis Catòlics i que no va ser fins molts segles després, quan a la península Ibèrica el cato­li­cisme havia defe­nes­trat els cos­tums de jueus i àrabs, que a França van començar a fer paté, aquest pro­ducte basat en el fetge de les oques que ara els dona fama mun­dial. Mul­ti­pre­miat i amb fama mun­dial pel seu pro­ducte ètic i sos­te­ni­ble –“Tot i que a França em posen difícils les coses”, va reconèixer–, aquest pro­duc­tor (que fa foie-gras i per­nil d’oca de només 2.000 oques l’any) va ser una de les estre­lles de la segona edició del fes­ti­val gas­tronòmic Orígenes, que s’ha fet al Pala­uet de Teià el diven­dres 10 i ahir, dis­sabte, una mos­tra que cerca lide­rar el canvi cap a una gas­tro­no­mia de futur més sos­te­ni­ble i res­pec­tu­osa amb el medi.

Entre els pro­duc­tors d’ali­ments únics que van mos­trar el que fan i van pro­por­ci­o­nar la matèria pri­mera perquè diver­sos xefs fes­sin les seves cre­a­ci­ons en directe, hi havia el gallec Javier González, que fa empa­na­des arte­sa­nals; Curro Ulzur­run, que ven ous de galli­nes que men­gen pinso de fabri­cació caso­lana donat a mà; la for­mat­gera Clara Díez, i Xesc Reina, el mallorquí de les sobras­sa­des més exqui­si­des fetes de porc negre; entre les tapes que ofe­ria, hi havia la d’ensaïmada amb sobras­sada de xoco­lata. I un pro­ducte que mai pot fal­tar en una taula o en un tast: el pa. En aquest cas el del for­ner de Cabrera de Mar Xevi Ramón. Igual que el pa, tam­poc va fallar el vi, vins per a mari­dat­ges selec­ci­o­nats per Quim Vila, de Vila Vini­teca. A banda de show­co­okings i degus­ta­ci­ons hi va haver xer­ra­des a càrrec, entre d’altres, d’Oriol Cas­tro, Paco Pérez i Toni Mas­sanès. Orígenes és el pri­mer fes­ti­val gas­tronòmic rege­ne­ra­tiu: plats i gots usats es van trans­for­mar en com­post.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia