Medi ambient

Ecologistes en Acció pronostica un estiu “dramàtic” d’incendis a Catalunya per la sequera

L’entitat alerta que les temperatures altes del mes de maig i la manca de pluges fan una “combinació explosiva”

Ecologistes en Acció ha pronosticat aquest dimecres un estiu “dramàtic” d’incendis a Catalunya. Segons l’entitat, les altes temperatures registrades el maig, la manca de pluges dels últims mesos, l’abandonament rural i el creixement de masses forestals fan “una combinació explosiva”, i apunten que si comença una onada d’incendis de sisena generació es produirà una “situació potencialment catastròfica”. Els ecologistes acusen la Generalitat d’inacció. Diuen que tot i haver declarat l’emergència climàtica el 2019 està apostant per grans esdeveniments com els Jocs Olímpics d’hivern o la Copa Amèrica de Vela, que van “en sentit oposat” a les polítiques mediambientals que consideren que cal aplicar.

“Totes les condicions apunten a moltes complicacions en relació als grans incendis forestals aquest estiu”, diuen en un comunicat.

Segons l’entitat, tots els indicadors climàtics apunten a una acceleració de l’emergència que ja pateix Catalunya, amb precipitacions al voltant d’un 30% de la mitjana habitual i unes temperatures fins a 3, 4 o 5 graus superiors a la sèrie històrica des del mes de maig passat.

Afegeixen que l’acumulació de calor i la manca de precipitacions han portat a què ja a principis de juny s’hagi iniciat el descens de l’aigua corrent pels rius i les reserves als embassaments, amb un Pirineu on ja s’ha fos pràcticament tota la neu i unes males perspectives pel que fa a pluja per als propers 3 mesos.

Davant d’aquest context, la federació ecologista alerta d’una “situació potencialment catastròfica” que es produiria si comença una onada d’incendis forestals de sisena generació, pràcticament impossibles d’aturar amb mitjans d’extinció convencionals.

Per això, exigeixen als governs mesures “dràstiques” per revertir la situació. Volen que es reverteixi l’aposta del govern pels macroesdeveniments (els Jocs Olímpics d’Hivern, la Copa Amèrica de Vela, les curses al Circuit de Catalunya), pel creixement d’infraestructures com el Port de Tarragona o l’aeroport de Barcelona i per un urbanisme que qualifiquen de “depredador del territori”, i que s’exemplifica en projectes com el del complex lúdic de Barcelona World a Salou.

“Reconèixer l’emergència climàtica, com va fer el govern al 2019, però mantenir les mateixes polítiques que porten a la catàstrofe és d’un cinisme sense límits”, alerten des de l’organització, que també acusa l’executiu d’incomplir el contingut de la llei del canvi climàtic de 2017.

Al mateix temps, els ecologistes també destaquen la responsabilitat dels ajuntaments en l’emergència climàtica i els retreuen el fet d’aplicar un “urbanisme expansiu”, en el qual se segueixen “sacrificant” milers d’hectàrees de terrenys naturals i agraris per fer créixer les ciutats, cosa que augmenta les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, a més de la pèrdua d’hàbitats i l’agreujament de la pèrdua de biodiversitat.

Els ecologistes argumenten que algunes projeccions científiques preveuen una Catalunya cada cop més àrida. El 2050, segons aquestes projeccions, el clima de Barcelona serà semblant al de Màlaga durant el segle XX, amb tendència a la desertificació en àmplies zones de l’entorn mediterrani, especialment al sud de Catalunya, amb la pèrdua o transformació de grans masses forestals cap a comunitats pròpies de climes semidesèrtics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.