Societat

Alerten d’un estiu amb un alt risc d’incendis

La presentació de la campanya forestal “més complicada” dels últims anys coincideix amb la declaració de tres focs

Un hivern molt sec i els episodis de calor recents son la recepta perfecta per disparar el risc d’incendi a Catalunya, en especial al centre del país. Els serveis d’emergències afronten una de les campanyes forestals més complicades dels darrers anys. Per aquest motiu, en la campanya d’enguany es disposarà de més de 5.000 servidors públics, així com uns 40 mitjans aeris i 16 drons del cos d’Agents Rurals, segons va explicar ahir el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, en un acte a l’aeroport de Sabadell. Fins al juny, ja s’han registrat 285 incendis forestals i s’han cremat 607 hectàrees de bosc, fet que suposa la xifra més alta des de 2012. “Encarem una de les campanyes més dures i llargues dels darrers anys, sumem molt de temps amb poca pluja i una calor extraordinària, però alhora amb temperatures mínimes molt altes i una sequera extrema”, va assenyalar Elena. Enguany l’hivern ha estat especialment sec a les comarques de l’eix Noguera-Bages, l’Anoia i el Garraf, motiu pel qual en aquestes zones el risc de tenir un incendi és més elevat. Això fa que la campanya forestal, que fa uns 20 dies que està en marxa, es dibuixi amb un grau d’intensitat que comença a elevar-se, però també més llarga del que és habitual. “Venim d’un hivern sec que ve d’un altre hivern sec”, va dir Elena.

Entre els 5.000 servidors públics que integren la campanya hi ha un reforç del cos de Bombers de la Generalitat amb 500 contractes temporals, entre els quals 360 ajudants d’ofici forestals, 65 operadors de control i mig centenar de conductors, personal tècnic i administratiu. Per dur a terme les tasques d’extinció es farà ús d’uns 1.200 mitjans terrestres i d’una quarantena d’aeris, entre els quals 24 helicòpters, 10 avions de vigilància i atac i 2 hidroavions. “Fins ara s’han registrat 285 incendis forestals, la majoria resolts de forma molt ràpida gràcies a la col·laboració ciutadana i els dispositius d’extinció i d’emergències, però realment està sent i serà un any difícil”, va advertir el conseller d’Interior, que va demanar a la ciutadania que sigui conscient dels perills que suposa l’acció de l’home en els entorns forestals.

Tres incendis

Coincidint amb la presentació de la campanya forestal, ahir es van registrar tres incendis a Catalunya de diversa magnitud. En el més gran, a Artesa de Segre (Noguera), hi van treballar 60 dotacions de bombers, quatre de les quals aèries, en una zona de conreus i bosc propera al nucli de Baldomar. Va afectar una superfície aproximada de 150 hectàrees i el flanc dret del foc va ser el més difícil de controlar. Els efectius van treballar per evitar que s’obrís cap a la vall del Segre. El vent va dirigir el foc cap a la muntanya i cap a la vall d’Ariet. L’evolució de les flames, a més, va fer evacuar per precaució la trentena de veïns del nucli agregat de la Clua. A primera hora del vespre, un canvi de vent va fer que les flames es distribuïssin per molts altres llocs, amb especial preocupació pel que avançava cap a Alòs de Balaguer. Paral·lelament, des de mitja tarda cinc dotacions de bombers van treballar en l’extinció d’un altre incendi proper al primer situat a Foradada.

D’altra banda, a Corbera d’Ebre (Terra Alta) les flames també van cremar ahir cinquanta hectàrees a la zona del Calvari. Hi van treballar 26 dotacions terrestres de bombers i quatre d’aèries. El foc va afectar un parc eòlic. Finalment, un últim foc es va iniciar a la Morera de Montsant (Priorat), a prop d’Escaladei, però els bombers van controlar la situació, que no va representar cap amenaça.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia