Medi ambient

Les condicions climàtiques fan difícil aturar els nous focs i els encara actius

El de Lladurs és, junt amb el d’Artesa de Segre, el més preocupant per la seva inestabilitat

Als incendis actius se n’hi sumen de petits provocats per llamps

La calor extrema i la potència dels incendis desfermats al territori van continuar donant maldecaps a bombers, cossos d’emergències i voluntaris i en general als habitants de moltes comarques. Molts dels focs iniciats aquesta setmana continuaven avançant ahir mentre n’apareixien de nous. Als que ja fa dies que cremen, com els del Solsonès, se n’hi va sumar un entre els municipis de la Riba i Farena, a l’Alt Camp. Dinou dotacions, 14 de terrestres i cinc helicòpters, hi van treballar per contenir el nou focus, que hores més tard es va donar afortunadament per estabilitzat, ja que el foc tenia molt recorregut i les condicions climàtiques no en facilitaven el control. També, a Peramola, a l’Alt Urgell, els bombers van estabilitzar un incendi declarat al migdia, amb mitjans aeris i terrestres, que es van haver d’enfrontar amb quatre focs diferents provocats per llamps a la zona de la vall de Rialb. Un altre inici de foc molt intens va sorgir a Altés, al terme municipal de Bassella.

I mentre aquests nous focus anaven apareixent i a Artesa de Segre es lluitava contra la zona oest del foc, la que s’obre cap a Sant Mamet, els bombers maldaven per donar per estabilitzat l’incendi de Lladurs, al Solsonès, a última hora d’ahir, per bé que cap a mitja tarda, tot i estar envoltat, el perímetre de les flames continuava “inestable”. El de Lladurs era, junt amb el d’Artesa, el més preocupant de tot el país, segons els experts. El cap d’intervenció dels incendis del Solsonès, Eduard Martínez, va recordar que l’extensió de les flames, que ja han afectat unes 50 hectàrees, tenia un potencial de prop de 50.000 hectàrees, en un terreny “complicat” de molt pendent i travessat per línies elèctriques que entrebancaven l’acció dels helicòpters.

L’alcalde d’Alòs de Balaguer, Lluís Soldevila, va demanar més coordinació per fer front a l’incendi de Baldomar, a Artesa de Segre. Soldevila va intentar fer una crítica constructiva, però va lamentar la “descoordinació” que, segons va indicar, havia provocat que el foc arribés a 15 metres d’algunes cases a causa del fort vent. L’alcalde va subratllar que va ser l’actuació dels veïns la que va aturar el foc fins a l’arribada dels bombers.

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, va respondre a la sospita de desatenció de certs incendis al·legant que l’existència de focs de manera simultània escampats pel territori obliga a “prioritzar” els que suposen més risc. Elena, que es va desplaçar al Solsonès, va expressar l’agraïment als responsables municipals i als voluntaris de les agrupacions de defensa forestal (ADE).

Focus sota control

Entre els focs controlats ahir hi havia el de Corbera d’Ebre, el de Castellar de la Ribera i el de Sallent, que cremava des de dijous. El de Corbera, que ha arrasat unes 300 hectàrees, va quedar frenat per zones humides o de conreus, per bé que els bombers vigilen alguns punts i no es podrà donar per extingit fins avui o demà. Pel que fa als de Castellar de Ribera i Sallent, la superfície cremada seria de 329 i 21,4 hectàrees, respectivament. Entre els focs de llamp que es monitoraven n’hi havia a Cabó, Coll de Nargó, Llessui, la Vall Fosca i Tuixent.

UP fa una crida de cara a Sant Joan

Unió de Pagesos va reclamar per carta a tots els ajuntaments catalans que adverteixin la població de l’alt risc d’incendis dels pròxims dies en cultius i boscos. Alerten que la situació excepcional d’altes temperatures i baixes humitats relatives requereix que la ciutadania col·labori amb la màxima precaució amb vista a la revetlla de Sant Joan. Insten la ciutadania a extremar les precaucions de manera especial enguany en l’ús de petards, coets i altre material pirotècnic durant els pròxims dies. Per la seva banda, el conseller Elena va explicar que Interior monitorarà la situació i la previsió meteorològica per decidir possibles restriccions de cara a la revetlla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia