Societat

societat

L’onada de calor ha deixat temperatures de 43 graus

El pic es va enregistrar el dimecres passat a Ribera d’Ebre, a la Terra Alta, amb 43,1 graus

El Servei Meteorològic subratlla que valors de 42 o 43 graus són inèdits en una primera quinzena de juny.

La primera onada de calor de l’any ha deixat temperatures de fins a 43 graus a Catalunya, segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Entre el dimecres 15 de juny i el dissabte 18 el país s’ha vist plenament afectat per una massa d’aire provinent del nord de l’Àfrica que ha provocat una onada de calor “intensa i molt primerenca”, amb valors de temperatura màxima de 40 a 43 graus als sectors tradicionalment més càlids de l’interior i en trams del prelitoral.

El pic es va enregistrar el dimecres a Ribera d’Ebre (Terra Alta), amb 43,1 graus. 17 punts de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (Xema) de Catalunya han superat els 40 graus durant els tres dies que ha durat l’episodi.

L’SMC puntualitza que al llarg de l’episodi s’han registrat pocs rècords de temperatura màxima, ja que durant l’onada de calor de finals de juny del 2019, la més intensa de les últimes dècades a l’interior de Catalunya, les màximes van ser més altes en general. Però sí subratlla que valors de 42 o 43 graus són inèdits en una primera quinzena de juny.De fet, valors de 43 graus de màxima han estat “històricament molt estranys” a Catalunya, tot i que recentment s’han assolit més sovint, l’agost del 2021, el juny del 2019 i el juliol del 2015. Anteriorment, cal retrocedir fins al juliol del 1994 per trobar valors tan elevats en algun punt del país.

L’organisme explica que superar els 40 graus durant la primera quinzena de juny és molt excepcional a Catalunya, i recorda alguns episodis locals d’entre 40 i 41 graus a la Ribera d’Ebre del 14 al 15 de juny del 2003 o en alguns sectors de Ponent i del Prelitoral del 13 al 15 de juny del 1981 o del 12 al 13 de juny del 1931. Sobre aquesta onada concreta, i com ja va passar durant l’onada de calor del juny del 2019 i de mitjan agost del 2021, alguns punts de les comarques de Ponent han superat els 40 graus durant 4 dies consecutius, del dimecres 15 al dissabte 18 de juny.

És el cas de la ciutat de Lleida (Segrià) o de Baldomar (Noguera).Al llarg de l’episodi, 6 de les 152 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades han igualat o superat la seva màxima absoluta de juny, i en 4 casos (Pantà de Riba-roja, Albesa, Batea i Sort) també la de tota la sèrie.A més, durant l’onada de calor el cel ha estat majoritàriament serè, fet que ha afavorit la pujada de la temperatura diürna, però a sectors del Pirineu i del Prepirineu s’han format tempestes de tarda amb una considerable activitat elèctrica, en alguns casos gairebé sense pluja, fet que pot haver provocat alguns dels incendis prepirinencs.

Més enllà d’aquesta onada de calor tan intensa, fa més d’un mes que la temperatura és “clarament superior a la normal” a Catalunya, amb interrupcions molt breus. D’aquest període càlid l’SMC destaca també la calorada “excepcional” del 21 i 22 de maig, amb més de 35 graus a molts sectors del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona