Medi ambient

Els agents rurals creuen que el foc del Bages ha estat provocat

L’incendi ha afectat 47 habitatges de River Park

Una cinquantena de dotacions terrestres continuen treballant al Pont de Vilomara per poder donar per controlat l’incendi

Els Agents Rurals treballen amb la hipòtesi de la intencionalitat en l’origen del foc al Pont de Vilomara i Rocafort (Bages) que crema des de diumenge i que ha afectat ja 1.750 hectàrees i una cinquantena de cases, una vintena de les quals calcinades totalment. Jaume Torralba, cap dels Agents Rurals a la Catalunya Central, ha explicat aquest dimarts que l’incendi, ja estabilitzat, va tenir l’origen en dos punts propers al costat d’una riera en un lloc molt amagat. No ha estat fins a aquest migdia que s’han detectat els punts i els agents tenen força clar que “malauradament” la causa ha estat provocada per algú amb intenció de calar foc. L’incendi està sota judici, per la qual cosa Torralba no ha volgut oferir més detalls sobre la investigació.

El cap dels Agents Rurals a la Catalunya Central no ha dubtat a indicar que l’origen del foc ha tingut “mala baba”, tant pel fet de la intencionalitat com perquè estava situat en un punt, al costat de la riera, on de seguida començava un pendent que va permetre la propagació explosiva de les flames.

L’incendi va començar en una zona “amagada” a 3,5 quilòmetres del Pont de Vilomara, en una zona “dolenta”. El fort pendent va constituir una espècie de xemeneia orogràfica que va facilitar la ràpida expansió del foc. “Avui en dia, amb els GPS, qualsevol persona pot arribar a qualsevol indret. Si no, tendiríem a pensar que es tracta d’algú amb un gran coneixement de la zona”, ha indicat Torralba a l’entorn del punt on se situa l’origen del foc.

Alhora, el cos considera que un altre foc que va tenir lloc el 12 de juliol a Sant Vicenç de Castellet va ser també intencionat. En tot cas, Torralba ha afirmat que es tracta de patrons molt diferents, fet que resta força a la possibilitat -tot i això no descartada- que els hagi causat la mateixa persona.

River Park

A la urbanització de River Park hi ha un total de 47 cases afectades: 28 parcialment i 19 totalment. Actualment encara es manté el control d’accés a la urbanització. La nit passada han dormit 22 persones a l’espai polivalent del Pont de Vilomara i s’ha gestionat allotjament per 4 persones vulnerables en un hotel. El centre d’acollida, habilitat per l’Ajuntament, es manté encara obert amb voluntariat de la Creu Roja i Protecció Civil per donar avituallament i cobrir les necessitats dels desallotjats. Però a l’espai Nexe de Sant Fruitós de Bages, habilitat per als desallotjats de les Brucardes, ja no hi ha passat la nit ningú i aquest migdia ja s’ha desmuntat. La companyia elèctrica ha informat que a la zona de l’incendi es mantenen 188 abonats sense llum, tots ells al terme municipal del Pont de Vilomara (urbanització River Parc).

A River Park els veïns han viscut la tornada amb molta tristesa i impotència enmig d’un paisatge desolador. És la zona urbana on hi ha hagut major impacte amb una cinquantena de cases afectades. Algunes s’han cremat completament i d’altres només han patit a l’exterior. És el cas de l’Emília, que explica com el foc ha cremat els arbres, totes les eines i el tractor que tenien. “Tota la vida treballant, 48 anys que feia que hi érem, tot està negre, fa pena de veure”, relata. En algunes cases només s’ha cremat el jardí, però d’altres han quedat completament calcinades. És el cas de l’Eduardo Guerrero, a qui el foc se li ha emportat tot. “Tota la meva vida treballant per ara quedar-me sense res”, ha lamentat. A casa seva també hi tenia diversos animals com ponis, cabres, coloms o gall d’indis, alguns dels quals també s’han mort a causa de l’incendi.

El Gerardo és un altre veí de la urbanització a qui el foc li ha arrasat completament el jardí i la planta baixa de la casa. Relata que no ha pogut pujar a veure en quin estat està el pis de dalt perquè no sap com està l’estructura de l’habitatge. “S’ha salvat la casa perquè tinc doble terra i per això el foc no ha pogut pujar a dalt”, explica. Aquest veí també lamenta que moltes de les parcel·les de la urbanització no tenien feta la franja de seguretat contra els incendis: “Casa meva s’ha cremat perquè la parcel·la de baix era un infern”, relata indignat.

A la zona encara hi treballen una cinquantena de dontacions terrestres, que ahir van haver de sofocar algunes revifalles puntuals. El foc continua estabilitzat a l’espera de poder-se donar per controlat del tot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona