Societat

L’incendi que ha calcinat cases al Bages és provocat

Els agents rurals hi veuen intencionalitat perquè es va iniciar en dos punts molt propers d’un camí al mig del bosc

Aquest foc i el d’Àger s’estabilitzen però es manté l’alerta per una nova onada de calor

L’incendi del Bages que ha calcinat la urbanització River Park del Pont de Vilomara és intencionat, segons la hipòtesi dels Agents Rurals. El cap del Cos d’Agents Rurals de la Catalunya Central, Jaume Torralba, admetia ahir que els ha costat trobar el punt d’inici i que ha requerit el treball de diversos agents especialistes però que, ahir a la tarda, hi havia acord que el foc s’havia iniciat en dos punts molt propers a tocar del camí de la riera de Santa Creu. Tot i que no s’ha trobat cap element causant, els agents han localitzat dos punts a tocar l’un de l’altre i a banda i banda del camí on hauria començat el foc: “No s’ha trobat cap indici d’activitat humana que no sigui la intencionalitat.”

Tot i no atribuir al possible autor un coneixement precís del que passaria, Torralba va deixar clar que el lloc d’inici té “mala bava” perquè va començar al migdia en plena insolació en una zona de bosc espès i amb un pendent molt pronunciat que configura una xemeneia que feia preveure una propagació del foc ràpida i intensa en vertical tal com es va acabar produint diumenge. L’incendi està sota investigació judicial i els Agents Rurals treballen coordinadament amb els Mossos.

Sense relacionar els dos focs, el cap dels agents també va informar que l’incendi iniciat el 14 de juliol a Sant Vicenç de Castellet també va ser intencionat, si bé es va produir al vespre i en una zona urbanitzada i, per tant, amb característiques diferents de les del Pont de Vilomara. En canvi, va aclarir que el tercer foc que es va produir abans-d’ahir a l’antic abocador de Manresa va ser causat per un ocell rapinyaire que es va electrocutar i que va caure a terra encès. Pel que fa a l’incendi d’Àger, ahir es va saber que va ser causat pel xoc amb un fil elèctric d’un helicòpter que transportava material per a obres a la via del tren.

Els incendis del Bages i Àger es van aconseguir estabilitzar ahir, però el del Pont de Vilomara deixa al darrere la desolació a la urbanització River Park, calcinada i amb una cinquantena de cases danyades, disset de les quals totalment cremades. Situada a la carena de la vall on va començar el foc, ahir es podia comprovar que la urbanització va ser engolida per les flames i que diverses famílies ho han perdut tot perquè els seus habitatges han estat completament calcinats, segons informava ACN.

L’Ajuntament del Pont de Vilomara buscava allotjament temporal perquè 35 famílies no haguessin de passar una altra nit a la sala polivalent. “No pensem en la despesa, totes les administracions hi farem front perquè la nostra prioritat és atendre les famílies”, explicava a ACN l’alcalde, Enric Campàs.

LES FRASES

El foc comença en el fons d’un camí de la riera. L’inici és en una zona dins del bosc amb molta mala bava
No s’ha trobat cap indici d’activitat humana que no sigui la intencionalitat
Jaume Torralba
Cap dels Agents Rurals a la Catalunya Central

Setze morts atribuïdes a l’onada de calor a Catalunya

Setze persones han mort a Catalunya per causes atribuïbles a l’onada de calor des que va començar, segons dades de l’Institut de Salut Carlos III. Després de la reunió del Consell Executiu, ahir la portaveu del govern, Patrícia Plaja, feia una crida a protegir-se del sol i la calor. La portaveu assenyalava que no han detectat una afectació directa de l’onada als serveis assistencials. En relació amb l’episodi d’incendis, Plaja recordava que el risc continua sent “molt alt” i demanava extremar les precaucions. L’incendi que crema al Bages des de diumenge ha calcinat 1.743 hectàrees de les 6.000 potencials. L’executiu avançava que a les urbanitzacions afectades també s’han cremat diversos vehicles, entre cotxes i tractors, i que el govern ajudaria els afectats i agilitaria “amb totes les administracions la resposta a totes les necessitats derivades de les conseqüències del foc”. La majoria d’hectàrees cremades (1.216) són del Pont de Vilomara, i la resta, de Sant Fruitós de Bages, Sant Vicenç de Castellet i Talamanca. L’incendi d’Àger (la Noguera) havia cremat a la tarda 71 hectàrees del PEIN de la serra del Montsec. L’objectiu era evitar que avancés cap a Castell de Mur i Àger.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia