Medi ambient

Resignació al Ripollès pel decret de sequera

Els alcaldes i alcaldesses estan preocupats, tot i que ara per ara no hi ha grans problemes

Tot i ser una zona d’aigua, entenen que han de ser solidaris

Es redueix l’aigua en el reg i en usos ramaders i recreatius

“A Planoles, és tot de color groc”, diu l’alcalde, David Verge, referint-se al fet que han deixat de regar les zones verdes públiques; el seu homòleg de Gombrèn, Cèsar Ollé, hi afegeix: “De moment l’aixeta raja”, i el de Camprodon, Xavier Guitart, rebla: “Estem bé, però amb el neguit de veure què passarà.” Són tres afirmacions que comparteixen amb matisos la resta d’alcaldes ripollesos, segons es desprèn de tots els alcaldes amb qui ha parlat aquest diari.

El decret de sequera dictat per l’ACA preveu la reducció d’aigua per a reg agrícola (25%), per a usos ramaders (10%), industrials (5%) i també per als recreatius (35%). L’ACA també ha limitat el consum global d’aigua a un màxim de 250 litres per habitant i dia.

Verge remarca que, a principi del mes de juliol, ells ja van recomanar als veïns que deixessin de regar i l’Ajuntament va tancar l’aixeta de les mànegues del camp de futbol, el parc infantil, la piscina i la resta d’àrees verdes. Per això, ha manifestat que espera que els municipis de les comarques veïnes per on passen rius que tenen el punt d’origen al Ripollès hagin fet el mateix. “No s’entendria que haguéssim de fer restriccions aquí a dalt, si per avall no fa setmanes que ja ho fan”, ha reblat. En aquest mateix sentit s’ha pronunciat Cèsar Ollé, que, a més, ha detallat que, en el cas de Gombrèn, a hores d’ara ja no els entra aigua en superfície de la captació de la riera del Garfull i que han de bombar-ne d’un altre dipòsit a cota inferior. “Tenim aigua a preu d’or”, ha reblat, i ha afegit que en aquests moments aquest segon dipòsit ja no s’arriba a recuperar del tot durant les hores nocturnes. L’alcalde ha recordat que, a part de l’actual decret de sequera de l’Agència Catalana de l’Aigua, el seu Ajuntament ja n’ha aplicat dos de municipals: en el primer recomanava i en el segon, de fa tres setmanes, prohibia el reg de jardins i horts.

L’alcaldessa de Campdevànol, Dolors Costa, ha alertat que les conseqüències del canvi climàtic ja són una realitat. “Hem passat dels titulars a la realitat. Al Ripollès mai no havíem vist una situació com l’actual”, ha indicat. L’alcaldessa ha detallat que hi ha preocupació entre els veïns, sobretot per als que viuen en cases de pagès i que, fins ara, cada primavera podien recollir prou aigua per passar tot l’estiu, i per als que tenen negocis turístics, com ara càmpings.

Pagesos preocupats

La seva homòloga de Ribes de Freser, Mònica Sanjaume, ha recollit la preocupació dels professionals del camp de la vall de Ribes, que és la de tots els del Ripollès. Segons ella, si els veïns segueixen les restriccions imposades pel decret de sequera, no hi ha d’haver problemes en l’àmbit domèstic. Sí, però, que hi ha preocupació pels efectes de la sequera a la tardor i, per tant, en el cicle dels conreus i farratges. Sanjaume ha explicat que han tancat les fonts públiques i han limitat el reg públic, i que estan treballant per fer arribar els detalls de les restriccions d’una forma entenedora als veïns. En aquesta mateixa línia, l’alcalde de Camprodon ha remarcat la importància de la pedagogia, més que no pas les restriccions. Xavier Guitart ha explicat que al poble no tenen problemes d’aigua, ara per ara, però que estan vigilant “amb lupa” els dipòsits dels nuclis de Rocabruna, Font-rubí i Beget. “A les capçaleres, tenim la sort de tenir aigua, però hem d’entendre el patiment de la gent d’Osona i altres zones i ser solidaris”, ha sentenciat.

Pedagogia

L’alcaldessa de Vilallonga de Ter, Mònica Bonshoms, ha afirmat que entenen que han de ser solidaris amb els municipis aigües avall del Ter i del Freser, però ha remarcat que en una comarca on no falta aigua és difícil fer entendre als veïns que han de restringir-ne l’ús. A més, ha alertat que els ajuntaments, sobretot els més petits, com el que ella presideix, no tenen prou recursos per controlar una correcta aplicació del decret de sequera.

I, finalment, el president del Consell del Ripollès, Joaquim Colomer, ha recordat que, tot i ser una comarca de muntanya, les capçaleres dels rius estan en punts elevats i, per tant, si no plou les reserves es van esgotant. Segons ell, no hi ha cap municipi on la situació sigui dramàtica, tot i el cas de Campelles, on s’apliquen restriccions des del febrer passat, però les previstes en el decret vigent de sequera són molt necessàries per evitar que la situació s’agreugi.

LES FRASES

Molts ramaders ja han fet baixar les vaques de les muntanyes. Si no plou a les conques altes, no tenim cap lloc d’on treure aigua
Joaquim Colomer
President del Consell comarcal del Ripollès
A la vall de Camprodon, com a la de Ribes, tenim molta afluència de persones que viuen en zones que pateixen la sequera
Xavier Guitart
Alcalde de Camprodon
Compartim amb els pagesos i els ramaders la preocupació pels efectes de la sequera en el cicle dels conreus i dels farratges de la tardor
Mònica Sanjaume
Alcaldessa de Ribes de Freser


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona