Societat

La cuina catalana medieval

El Lli­bre de Sent Soví és un dels manus­crits de cuina més antics i recull el con­junt de plats que es cui­na­ven als països de llen­gua i cul­tura cata­la­nes a l’edat mit­jana.

Fou redac­tat de manera clara i era l’expressió d’una cuina ben carac­terística, pròpia d’un país pròsper i amb un intens comerç medi­ter­rani que li pro­por­ci­o­nava les espècies.

El Lli­bre de Sent Soví és una impor­tant mani­fes­tació de cuina medi­e­val a Occi­dent, expressió de la tra­dició gas­tronòmica cata­lana, ori­gen del que avui ano­me­nem cuina medi­terrània.

La seva lec­tura fa conèixer un pano­rama culi­nari molt llunyà, amb focs de lle­nya per ros­tir a l’ast o per esto­far amb olles pen­ja­des, i ens fa entrar en un món sub­til d’olors i de gus­tos. Una cuina molt refi­nada i sofis­ti­cada, plena de mati­sos. Els espe­ci­a­lis­tes asse­nya­len que és entre els cata­lans que apa­reix en aquesta època l’ús de les for­qui­lles per a fixar les carns abans de tallar-les.

El Lli­bre de Sent Soví és d’autor des­co­ne­gut, redac­tat en llen­gua cata­lana, sem­bla que fou escrit a la pri­mera mei­tat del segle xiv en una data difícil de con­cre­tar a l’entorn de l’any 1324.

El lli­bre és una reco­pi­lació de tex­tos pre­e­xis­tents que for­men un con­junt més o menys homo­geni de pre­pa­ra­ci­ons culinàries, que poste­ri­or­ment fou rec­ti­fi­cat, cor­re­git i ampliat amb noves apor­ta­ci­ons.

Lluny de ser obra d’un únic autor, es tracta d’un text que reflec­teix les pre­ferències i els conei­xe­ments culi­na­ris de tota una etapa de la història medi­e­val medi­terrània.

Del Lli­bre de Sent Soví hi ha tres fonts docu­men­tals: el manus­crit 216 de la Bibli­o­teca Gene­ral i Històrica de la Uni­ver­si­tat de València, un volum mis­cel·lani copiat cap al 1408 que conté una part del recep­tari datat del 1324; el manus­crit 68 de la Bibli­o­teca de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona, també un volum mis­cel·lani des­ti­nat a l’edu­cació de fills de cava­llers, copiat a mit­jan del segle xv, i el manus­crit 2112 de la Bibli­o­teca de Cata­lu­nya, copiat a la segona mei­tat del segle xiv que conté un recep­tari que inclou a grans trets els dos tex­tos pre­ce­dents.

Es creu que el Lli­bre de Sent Soví ori­gi­nal con­te­nia un cen­te­nar de pre­pa­ra­ci­ons de les quals el manus­crit esmen­tat en recull setanta-dues. Així mateix, es con­serva a la Bibli­o­teca de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona un text d’aquesta època amb el títol de Lli­bre de totes mane­res de potat­ges de men­jar que n’aplega dues-cen­tes vint recep­tes i que s’hi ins­pirà.

La cuina del Lli­bre de Sent Soví uti­litza les espècies, les her­bes aromàtiques, el sofre­git, la picada, l’all, la llet d’amet­lles i el vi com a ingre­di­ents. Gai­rebé tots els plats cui­nats i les sal­ses tenien un gust dolç, agre o agre­dolç que obte­nien del vina­gre, del suc de lli­mona, del sucre o de la mel.

Actu­al­ment, el món de la cuina cata­lana atreu l’interès i té un gran pres­tigi que, en part, es fona­menta en la tra­dició gas­tronòmica que repre­senta el Lli­bre de Sent Soví, una obra ree­di­tada con­tem­porània­ment i traduïda a diver­sos idi­o­mes.

comu­ni­ca­cio@​fundoc.​net

www.​funfoc.​net

APORTACIONS CATALANES UNIVERSALS

El propòsit bàsic d’aquesta obra és fer coneixedors els ciutadans de Catalunya, i d’arreu del món, de les aportacions al progrés general de la humanitat dutes a terme pel poble català en el decurs de la història, en tots els camps d’activitat i que han traspassat fronteres. Amb més d’un miler d’il·lustracions a color i 741 planes, és una obra imprescindible per conèixer la història del país
Pagès Editors
Fundació Occitano-Catalana

La redempció de captius

El comerç des de Catalunya i altres països del sud d’Europa amb els pobles del nord d’Àfrica es veia dificultat a la darreria de l’edat mitjana i al començament de l’època moderna per la captura de mariners i comerciants, que eren sotmesos a esclavatge en aquelles terres.

El 1192 cavallers catalans crearen una congregació sota la protecció d’Alfons I per afavorir el rescat dels captius, però fou el 1218 quan el cavaller de Llenguadoc Pere Nolasc (1189-1256), sant Ramon de Penyafort (1185-1275) i el rei Jaume I (1208-1276) formaren un orde que tenia com a objectiu la redempció de cristians esclavitzats.

El 1230 el papa Gregori IX consagrà l’orde de la Mercè com un orde religiós. Durant més de tres segles i mig aconseguí alliberar milers de cristians pagant-ne un rescat. Els frares de la Mercè recorrien les terres del nord d’Àfrica establint relacions amb els prínceps mahometans que fessin possible el posterior alliberament dels captius.

Des de la fundació de l’orde, els frares de la Mercè portaren a l’hàbit blanc les quatre barres catalanes i la creu de Sant Jordi, atorgades per Jaume I.

Diu la tradició que la nit del

24 de setembre de 1218 la Mare de Déu s’aparegué a Jaume I, al confessor i conseller Pere Nolasc i al canonge Ramon de Penyafort i els manifestà el desig que formessin un orde de monjos cavallers per aconseguir la llibertat dels cristians captius dels sarraïns.

Inicialment es creà un orde militar de tretze cavallers que per la seva procedència recorden l’estreta germanor entre les terres provençals i catalanes: Guillem de Bas, senyor de Montpeller; Arnau de Carcassona, fill del vescomte de Narbona; Bernat de Cabrera; Ramon de Montoliu; Ramon de Montcada; Pere Guillem de Cervelló; Domènec d’Ossó; Ramon d’Utrecht; Guillem de Sant Julià; Hug de Mata; Bernat d’Essona; Ponç Soleres i Ramon Blanc.

Reconegut l’orde el 1230, els frares mercedaris continuaren la seva humanitària missió durant segles. El 1580 fra Jordi d’Oliva i fra Juan Gil alliberaren Miguel de Cervantes Saavedra, captiu i esclau de corsaris algerians durant cinc anys.

L’orde de la Mercè s’estructura en províncies, vicaries i delegacions i és present en vint-i-dos països d’Europa, Amèrica, Àsia i Àfrica.

Manuscrit conservat del Llibre de Sent Soví,

on hi ha les primeres referències sobre peixos escrites per autors catalans


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.