Societat

Verema nocturna a la vinya de Cala Jóncols, a Roses

L’hotel restaurant ha adaptat els horaris de la collita a la situació actual d’altes temperatures

Ha evitat l’exposició dels recol·lectors a la calor i ha ajudat a mantenir el raïm en millors condicions

L’hotel restaurant Cala Jóncols, situat a Roses, ha fet la primera verema nocturna de la demarcació enguany. La vinya és la més petita de Catalunya –té una superfície de menys d’una hectàrea– i és a prop del mar, dins del Parc Natural del Cap de Creus.

La verema es va adaptar als horaris de la situació actual d’altes temperatures. L’equip format per una vintena de persones va començar a feinejar a la vinya poc abans de fer-se fosc, fins ben entrada la matinada, segons van informar els propietaris. Per dur a terme la verema, es van equipar amb focus i frontals.

La recol·lecció nocturna ha evitat que l’equip hagués d’exposar-se a les altes temperatures del dia. I els propietaris mantenen que, d’aquesta manera, el raïm ha arribat al celler en millors condicions tèrmiques i ha ajudat a mantenir una major qualitat i expressivitat de la fruita.

Els propietaris han confirmat el balanç positiu de la verema amb la millora de control en el procés de fermentació de la fruita. A més, l’activitat es va obrir a la participació dels clients de l’hotel, que es van implicar en el projecte i van gaudir de l’experiència d’una verema en família i amb una temperatura agradable.

En total, l’equip va recollir 2.700 quilos de raïm amb penjolls més petits per la falta de pluja, però “espessos i turgents”, van assegurar els propietaris. El raïm es va dipositar en caixes de 15 quilos per respectar al màxim el fruit. La recollida del raïm, de la varietat lledoner roig –autòctona de la zona i recuperada per la finca–, es va fer nou dies abans del previst a causa de la sequera. La vinya es va poder anar regant gràcies a un sistema d’aprofitament de les aigües regenerades.

El projecte de la vinya Cala Jóncols, que es va inaugurar el 2015, preveu l’habilitació d’un celler propi, que serà el tercer que hi haurà al Parc Natural del Cap de Creus amb terres àcides que aporten una gran intensitat al vi que s’hi produeix.

LA XIFRA

2.700
quilos de raïm de gran qualitat es van recollir en aquesta singular campanya de verema nocturna.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.