Medi ambient

Alerta hidrològica a l’Empordà, Banyoles i la serralada Transversal

L’ACA endureix la situació, després de les capçaleres del Ter i el Freser, en tres àmbits més de la demarcació

La mesura implica restriccions en el reg agrícola i de jardins i piscines, però encara no a les llars

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va revisar ahir la situació de la sequera a les conques internes i va determinar declarar l’alerta hidrològica en quatre unitats d’explotació catalanes, tres de les quals –l’Empordà, Banyoles i la serralada Transversal– a les comarques gironines. La mesura va entrar en vigor ahir mateix, amb la publicació en el DOGC de la resolució, per la sequera pluviomètrica que s’està acumulant en els darrers mesos.

Les mesures que s’han d’aplicar en situació d’alerta per sequera impliquen una sèrie de limitacions en alguns usos, com ara la reducció d’aigua per a reg agrícola (25%), per a usos ramaders (10%), per a usos industrials (5%), per a usos recreatius que impliquin reg (30%) i per a altres usos recreatius (5%).

Pel que fa als usos d’abastament domèstic, s’estableixen limitacions particulars per a determinats usos urbans que han de complir tots els municipis, com les limitacions en el reg de jardins i zones verdes, la prohibició d’omplir fonts ornamentals, la prohibició a particulars de netejar els carrers amb aigua de xarxa i limitacions per emplenar piscines i netejar vehicles, entre d’altres. Diversos municipis van emetre ahir els primers bans per alertar de la situació.

D’altra banda, es defineix una xifra per al consum global d’aigua per a abastament, amb un màxim de 250 litres per habitant i dia, tot i que sense un control estricte viable abans de decisions més dràstiques, com ara les restriccions horàries que només s’apliquen ara mateix en poblacions aïllades que depenen de pous i captacions pròpies.

Normalitat als aqüífers

Aquestes tres zones gironines, doncs, s’afegeixen a l’àmbit de les capçaleres del Ter, on s’han anat registrant tempestes en les darreres setmanes, però amb grau escàs d’infiltració en un territori assedegat. En resten fora, de moment, els municipis de l’aqüífer del Fluvià i la Muga, que van estar en alerta fins al maig, però ara mateix estan encara en situació de normalitat, igual que la unitat del Baix Ter. Llevat d’aquests àmbits esmentats, es manté l’estat de prealerta hídrica a les zones abastides pels embassaments del Ter –part del Gironès i la Costa Brava Centre– i Darnius-Boadella –rodalia de Figueres i el litoral sud de l’Alt Empordà.

En el cas de Banyoles, a mitjan juliol el consistori ja alertava que el nivell de l’aigua de l’estany havia caigut 17 centímetres per sota de la mitjana, i 27 respecte als registres del maig passat, quan s’havia situat 10 centímetres per sobre. De fet, era un fenomen recurrent cada estiu, però aquest 2022 la novetat era que s’havia avançat diverses setmanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia