Itàlia
Un Nobel de Física recomana acabar de bullir la pasta amb el foc apagat per estalviar energia
Giorgio Parisi assegura que dos minuts de cocció activa són suficients si es manté la tapa posada
L’associació dels fabricants de pasta calcula que amb aquesta tècnica es pot reduir un 37 % el consum energètic i les emissions de CO2
El premi Nobel de Física 2021, l’italià Giorgio Parisi, ha afirmat que es pot acabar de bullir la pasta amb el foc apagat. Això permet consumir menys gas o electricitat i pot ser útil per estalviar en l’actual situació de crisi energètica.
Parisi explica en un missatge publicat a les xarxes socials que un cop l’aigua ha arrencat el bull, s’afegeix la pasta, i després dos minuts, es pot apagar el foc perquè la cocció continuï de manera passiva.
El científic de la Universitat de la Sapienza de Roma ha calculat que així s’estalvia “almenys vuit minuts de consum d’energia”. “El més important és mantenir la tapa posada, es perd molta calor per evaporació”, remarca Parisi.
“Després de bullir la pasta, poso el gas al mínim, perquè bulli molt poc sense consumir. També pots provar d’apagar-lo, com se suggereix en aquest post, que no és meu sinó d’Alessandro Burisi Vici i que senzillament he tornat a publicar. Evidentment, així es consumeix menys gas i la pasta es cuina igual”, comenta.
El debat sobre com coure la pasta sense malbaratar energia no és nou, ja que fa uns mesos l’associació Unione Italiana Food, que representa els fabricants de pasta, ja va defensar que mantenir la tapa de la cassola posada durant la fase d’ebullició accelera el procés de cocció i permet estalviar “fins a un 6 % d’energia i d’emissions de CO2”.
L’associació explicava que apagar el foc després de dos minuts d’ebullició, mantenint la tapa posada, suposa un estalvi energètic i d’emissions de CO2 que pot assolir el 47 %. “Amb un consum mitjà de 23,5 kg per càpita de pasta, cada italià estalviaria fins a 44,6 kilowatts hora, 13,2 quilos d’emissions de CO2 i 69 litres d’aigua en un any”.