Societat

Carles III promet respectar els principis constitucionals al Parlament

En el seu primer discurs com a Rei ha afirmat que regnarà de forma “desinteressada” com ho va fer la seva mare, Isabel II

Carles III del Regne Unit ha afirmar en el seu primer discurs com a Rei davant els membres del Parlament britànic que regnarà de forma “desinteressada” com ho va fer la seva mare, Isabel II, i amb respecte “als principis constitucionals”.

Carles III ha recordat el llegat de la sobirana, morta dijous passat als 96 anys, en resposta als missatges de condol que prèviament li han transmès els presidents de la Cambra dels Lords (alta), John McFall, i els Comuns (baixa) , Lindsay Hoyle, a l’edifici de Westminster Hall.

McFall i Hoyle han lloat la tasca “de lideratge i servei” de la seva difunta majestat i han promès lleialtat al nou monarca, amb la confiança que regnarà sobre la base del principi constitucional de monarquia parlamentària.

“Estant aquí davant vostès avui, no puc evitar sentir el pes de la història que ens envolta i que ens recorda les tradicions parlamentàries crucials a què els membres de les dues cambres es dediquen amb tant de compromís personal”, ha declarat Carles III en la seva intervenció, després d’escoltar els polítics assegut en un tron al costat de la reina consort, Camila.

Isabel II ha set “un patró per a tots els prínceps vivents”, ha manifestat, citant William Shakespeare a Enric VIII, en recordar el regnat de la seva mare, que el 6 de febrer passat va batre el rècord de 70 anys al tron.

La reina “es va comprometre a servir el seu país i el seu poble i mantenir els preats principis del govern constitucional que constitueixen el cor de la nostra nació”, ha declarat.

“Va asseure un exemple de deure desinteressat que, amb l’ajuda de Déu i el consell de vosaltres, estic resolt a seguir fidelment”, ha mantingut.

Prèviament, els representants de les dues cambres han transmès el seu sentiment condol en nom de tots els parlamentaris,

Lord McFall ha recordat que Isabel II va visitar moltes vegades durant el seu regne les Cases del Parlament, al centre de Londres, no només per inaugurar anualment les sessions parlamentàries sinó també en altres esdeveniments històrics, i sempre va ser un exemple de “líder i servidora de la seva poble”.

Ha admès que molts “havien tancat els ulls” a la realitat que el seu regnat acabaria. “Però ha acabat”, ha constatat, abans de prometre lleialtat al seu successor i desitjar-li el millor, juntament amb la reina consort, “a la vida de servei a què s’ha dedicat”.

Hoyle ha destacat la sensació de pèrdua que experimenta tot el Regne Unit, altres territoris britànics i els països de la Commonwealth (excolònies), en catorze dels quals Carles III és ara el rei.

“Per més profund que sigui el nostre dolor, sabem que el seu encara ho és més”, li ha dit al monarca.

Després d’aquesta visita al Parlament, Carles III, acompanyat de Camil·la, viatjarà ara amb avió a Edimburg (Escòcia), on passarà revista a la Guàrdia d’Honor a la residència reial de Holyrood abans d’assistir a un servei religiós a la catedral de St Giles en honor a Isabel II, el fèretre del qual serà dut en processó.

El sobirà rebrà en audiència a Holyroodhouse la ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, i acudirà posteriorment al Parlament autònom per escoltar i contestar el missatge de condol dels diputats, cosa que també farà en dies successius a Belfast i Gal·les.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia