Administracions

La Generalitat posa 18 milions per millorar habitatges gironins

Provenen de fons europeus Next Generation i es repartiran entre deu municipis

Se centren en barris definits pels consistoris, però hi podran accedir altres particulars i comunitats d’altres àmbits

Aïllaments, finestres, plaques solars i ascensors, algunes opcions

Una nova línia dels fons europeus Next Generation beneficiarà barris i veïns de deu municipis de la demarcació per a la millora d’habitatges, amb una assignació global de 18 milions d’euros. Es tracta de ciutats que van concórrer a la crida del Departament de Drets Socials per a una convocatòria per fomentar la rehabilitació d’habitatges molt centrada en els criteris d’eficiència i estalvi energètic.

Cada consistori ha presentat zones específiques d’actuació, per bé que també podran aspirar als ajuts projectes i obres presentats per comunitats i particulars de manera independent, a través de les oficines energètiques que engeguin els ajuntaments o les que ja depenen dels consells comarcals o la Generalitat.

A banda de l’estalvi energètic, amb reforços dels aïllaments en façanes, cobertes, finestres, tancaments i altres accions, com ara la instal·lació de plaques fotovoltaiques, podran beneficiar-se dels ajuts altres obres per millorar l’accessibilitat, com ara la instal·lació d’ascensors, o que vagin en la línia de revertir la degradació física de l’edifici.

També es podran realitzar actuacions d’urbanització o millora de l’entorn, com ara noves infraestructures de sanejament i millora de zones verdes o espais comunitaris. Així mateix, també se subvencionarà la tasca de creació d’oficines de rehabilitació en els mateixos barris, una eina que hauria de facilitar la gestió de les actuacions programades, amb personal tècnic de reforç, i acostar la finestreta de l’administració als ciutadans.

Un nou pla de barris?

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, destaca que la dotació assignada per l’Estat a Catalunya s’ha mirat de redistribuir de manera equitativa entre les poblacions que van presentar projectes, i de les onze que s’hi havien interessat, Vilabertran finalment hi va renunciar. El gros dels fons quedarà a disposició dels municipis adjudicataris, en què destaquen les dotacions de dos dels més poblats –Figueres, amb 4,38 milions per als barris de l’oest, el carrer Sant Josep i el sud-oest del nucli antic– o Salt, amb 2,7 milions per a àmbits més quirúrgics –plaça Catalunya, Greco-Gaudí, el carrer Juan de la Cierva–, però també redoblar la feina que ja es va fer en el pla de barris Salt 70, a la zona més densament poblada de la ciutat, ara fa gairebé quinze anys.

Horitzó 2026

El departament defineix l’actuació com un nou pla de barris, per bé que la consellera admet que ara “la filosofia és diferent: aleshores s’apostava per generar equipaments i programes socials, i ara més per la millora d’habitatges de portes endins”.

Cervera diu que “els ajuntaments hauran de dur la iniciativa” dels projectes per aprofitar al màxim els 18 milions, uns topall d’ajuts europeus que es podrà esgotar, però només arribarà de manera efectiva si es justifiquen projectes per aquest import total i es completen, d’acord amb els requisits exigits, dins del termini establert per la UE, a final de juny de 2026.

Tot plegat dependrà de les oficines energètiques per a l’estalvi dels habitatges que hauria d’impulsar cada consistori, una “eina per a l’acompanyament, l’assessorament i la revisió” de les obres, destaca la titular de Drets Socials. En paral·lel, treballen altres mecanismes de suport perquè els particulars puguin afrontar les inversions, com ara convenis amb entitats financeres que facilitin crèdits per sufragar les reformes.

Fora de l’àmbit de la convocatòries en els deu municipis, però, Cervera afegeix que altres veïns i comunitats que compleixin els requisits dels ajuts poden presentar projectes, dins de l’objectiu que les subvencions acabin millorant 65.000 habitatges arreu de Catalunya.

LES XIFRES

4,38
milions
del total de 18 podrà rebre Figueres, el municipi més poblat dels que s’hi han interessat a la demarcació.

LES FRASES

65.000
habitatges
aspira la Generalitat que puguin rebre millores, gràcies als ajuts, al conjunt de Catalunya.
Els ajuntaments [beneficiaris] hauran de dur la iniciativa i hi ha temps fins al 2026, però hi ha molta feina a fer
Violant Cervera
CONSELLERA DE DRETS SOCIALS
Amb els ajuts es vol millorar sobretot l’eficiència energètica dels habitatges, però també l’accessibilitat i alguns dels espais comunitaris

Ajuts escalats i fins al 100%

El percentatge subvencionable de la inversió va directament relacionat amb la millora en l’estalvi energètic que s’assoleixi en cada llar o comunitat. Així, quan la reducció del consum energètic sigui igual o superior al 30%, s’atorgarà un 40% de subvenció (amb un màxim de 8.100 euros per habitatge). Els percentatges van creixent i quan la reducció del consum sigui igual o superior al 45% s’atorgarà el 65% de subvenció (un màxim de 14.500 euros); i els beneficiaris poden arribar, si milloren l’estalvi fins al 60% o més dels consums, a un 80% de subvenció (un màxim de 21.400 euros per habitatge). Alhora, s’ha obert una altra via paral·lela per donar cobertura a les famílies en situació vulnerable, que podran rebre subvencions de fins al 100% si s’adrecen a les oficines energètiques, en una opció que també implicarà els serveis socials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.