Societat

Caos a Rodalies i vuit línies afectades per dues avaries

La ministra de Transports demana perdó, però manté que el govern espanyol està executant les inversions a la xarxa

Sánchez admet que les anomalies són fruit de molts anys de no inversions

Una avaria a la catenària entre Sant Vicenç de Calders i Vilanova i la Geltrú a primera hora del matí d’ahir, l’enèsima de la setmana, que obligava els trens a circular per una via única, va provocar durant pràcticament tot el matí retards de més de mitja hora a les línies R2, R2 Sud, R13, R14, R15, R16 i R17 de Rodalies. Una altra avaria en el sistema de senyalització, aquesta entre Martorell i Sant Sadurní d’Anoia, va provocar retards superiors als quinze minuts a la línia R4. Els usuaris de les vuit línies afectades es van queixar que les anomalies són pràcticament diàries i que arriben tard a la feina per culpa del tren dia sí, dia també. Es dona el cas que Adif no disposa de prou autobusos per proposar una alternativa als viatgers.

La nova jornada de caos –just una setmana després que tots els trens de Catalunya es paralitzessin per una avaria informàtica que va afectar 80.000 persones– va coincidir amb la presentació, per part de la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, de la remodelació de l’estació de Sants.

La ministra va demanar disculpes per la nova avaria a Rodalies, però va assegurar que treballen “de valent” per solucionar-ho. Sánchez va assegurar que la sensació de mal servei que té la ciutadania és conseqüència de molts anys sense prou inversions, però va prometre que ara el govern espanyol està complint i que té un pressupost de 6.300 milions fins al 2030 per millorar Rodalies. “Es produeixen incidències a tot arreu”, va dir, i va recordar la “complexitat” de la xarxa de trens catalana. “No és una excusa, però hem de ser conscients de la complexitat d’una xarxa que funciona per a alta velocitat, passatgers i mercaderies”, va dir. D’altra banda, va assegurar que cal fer-se ressò d’inversions com les de l’estació de la Sagrera, que començaran aquest dissabte. “Les inversions s’estan materialitzant, i hem de fer un esforç per explicar que el pla de Rodalies s’està complint”, va dir.

“Quin desastre”

El vicepresident del govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, va tornar a carregar contra la gratuïtat dels abonaments de Rodalies coincidint amb la nova avaria. “Insisteixo, la gent vol que Rodalies Renfe funcioni, no que sigui gratis. Quin desastre”, va dir a Twitter, i va tornar a reclamar el traspàs de competències per millorar el servei.

LA XIFRA

30
minuts
de retard com a mínim van haver de suportar ahir al matí els usuaris de vuit línies de Rodalies.

LA FRASE

Les inversions s’estan materialitzant i hem d’explicar que el pla de Rodalies s’està complint
Raquel Sánchez
ministra de transports, mobilitat i agenda urbana


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia