Salut

Guerra oberta pel fum del tabac

Argimon anuncia una llei que vetarà el tabac a les terrasses de l’hostaleria, les entrades de les escoles i les parades d’autobús

Els restauradors denigren la mesura i exigeixen una reunió amb el conseller

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va anunciar ahir que el seu departament està enllestint una llei que declararà espais lliures de fum del tabac llocs públics com les terrasses de bars i restaurants, les marquesines de les parades dels autobusos i les entrades a les escoles. En una entrevista a TV3, el responsable català de Salut va informar que el govern té molt avançada la redacció de la llei, que es preveu que sigui presentada d’aquí a poques setmanes per ser objecte del tràmit parlamentari, i que aquesta es complementarà a partir del gener amb ajudes als fumadors que vulguin deixar de ser-ho i tinguin rendes baixes.

Concretament, Argimon es va comprometre a proveir gratuïtament tractaments substitutius de la nicotina a les persones amb rendes inferiors als 18.000 euros anuals. La mesura, segons les estimacions de Salut, podria beneficiar entre 600.000 i 700.000 persones que no es podrien permetre abonar els 300 euros que costa un tractament per deshabituar-se del tabac. El conseller va precisar que amb la introducció del tractament substitutiu es guanya entre un 60% i un 80% més d’èxit.

Les declaracions d’Argimon no van deixar indiferent el sector de la restauració, que immediatament va posar el crit al cel per l’anunci de la prohibició de fumar a les terrasses. El Gremi de Restauració de Barcelona va emetre immediatament una nota en què criticava tant l’efectivitat de la mesura com “les formes” del conseller. El director del gremi, Roger Pallarols, va replicar que “no hi ha una demanda ciutadana” en aquest sentit i que, en canvi, “s’està creant un problema artificial”.

Tres anys de restriccions

El president dels restauradors barcelonins va recordar que Argimon no s’ha reunit mai amb el sector, malgrat les repetides demandes que se li han fet, i es va exclamar per totes les limitacions que els va comportar la pandèmia. Per Pallarols, el responsable de Salut ha pecat de “manca de rigor i responsabilitat”, posant sobre la taula un tema secundari en un moment econòmic crític per la “inflació desbordada”.

Per aquest motiu, els restauradors van reclamar ahir una reunió urgent amb el conseller de Salut, i de passada també amb el titular d’Empresa i Treball, Roger Torrent, per discutir la situació i combatre “l’estigmatització” del sector. Van recordar que els bars i restaurants “han patit molt” durant els anys de pandèmia i que, a més, “han duplicat el nombre de terrasses precisament per donar cabuda als fumadors” sense perjudicar la resta de clients. No obstant això, en funció del resultat d’aquest contacte, els portaveus del sector no descartaven ahir emprendre accions legals contra la mesura.

El consum de tabac actualment està regulat per una llei estatal, per bé que el govern espanyol n’ha anunciat una de nova que, segons Argimon, “no s’acaba d’empènyer”, i és per aquest motiu que el Departament ha pres la decisió d’establir regulacions pròpies. Segons ell, “no hi haurà cap problema de competències” i, en canvi, es podrà combatre l’impacte negatiu del tabaquisme en el sistema sanitari.

Actualment, a Catalunya, al voltant d’un 23% de la població és fumadora, un percentatge “estancat des del 2017”, va especificar Argimon, després de molts anys a la baixa, ja que als anys noranta la prevalença del tabaquisme s’acostava al 34%. En una nota emesa després de les declaracions del conseller, Salut va reblar l’argumentació de les mesures afegint-hi que l’addició al tabac continua sent “el principal problema de salut pública” que és susceptible de ser previngut a Catalunya. A més, causa anualment la mort prematura de gairebé 10.000 persones, “equivalents a una mort cada hora”.

Tret de sortida a la nova vacunació

Argimon va anunciar que dilluns vinent es posa en marxa la campanya de vacunació de la grip i de la covid-19, que es farà començant per les persones que viuen en residències. Les vacunes de la grip seran d’alta càrrega, amb protecció durant més temps. També s’immunitzarà les persones de més de 80 anys, que es vacunaran al seu centre de salut. Sobre l’estat de la pandèmia a Catalunya, el sistema de vigilància epidemiològica ha detectat que circula més la grip que no pas la covid-19, i que hi ha noves variants del virus, no més greus tot i que potser més esmunyedisses per a les vacunes, per la qual cosa, sense esmentar el concepte vuitena onada, Argimon va donar per fet que hi haurà un increment de casos, tot i que sense repercussió en el sistema sanitari. Es preveu que la tardor sigui semblant a la primavera passada, de manera que el departament negociarà amb les patronals la possibilitat de tornar a recórrer al sistema de baixes automàtiques de cinc dies sense que calgui acudir al CAP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia