Societat

Què diu la llei d’educació

L’esta­bli­ment d’una xarxa única de cen­tres públics i con­cer­tats; la poten­ci­ació de l’auto­no­mia dels cen­tres a tots els nivells (pedagògic, orga­nit­za­tiu i de gestió dels recur­sos humans i mate­ri­als); l’impuls a equips direc­tius més pro­fes­si­o­nals i amb més capa­ci­tat de decisió per lide­rar els pro­jec­tes; la fixació d’una car­rera pro­fes­si­o­nal que primi el mèrit per damunt de l’anti­gui­tat; l’extensió de l’ava­lu­ació a tots els àmbits del sis­tema; la cores­pon­sa­bi­li­tat amb els ajun­ta­ments i la des­cen­tra­lit­zació en zones edu­ca­ti­ves, i la intro­ducció d’un títol específic sobre règim lingüístic que blinda la vehi­cu­la­ri­tat del català en totes les àrees són els pilars fona­men­tals de la llei d’edu­cació de Cata­lu­nya.
Aquesta és la radi­o­gra­fia del pro­jecte que ahir va rebre llum verda del govern i que a par­tir del setem­bre ini­ciarà el tràmit par­la­men­tari a la cam­bra cata­lana:

Ser­vei d’edu­cació de Cata­lu­nya
És el títol de la llei que ha gene­rat més debat des de la pre­sen­tació de l’avant­pro­jecte, començant per la seva deno­mi­nació. El con­cepte de ser­vei públic edu­ca­tiu que reco­llia l’avant­pro­jecte per defi­nir la xarxa única de cen­tres públics i con­cer­tats, d’acord amb el terme reco­llit en el Pacte Naci­o­nal per l’Edu­cació, va ser rebut­jat fron­tal­ment per l’escola con­cer­tada, par­tidària del terme ser­vei edu­ca­tiu d’interès públic, reflec­tit a l’Esta­tut. Els repre­sen­tants de l’escola pública van veure asso­ci­ada a aquesta modi­fi­cació ter­mi­nològica un canvi de filo­so­fia que neu­tra­lit­zava la cores­pon­sa­bi­li­tat de l’escola con­cer­tada, i s’hi van rebel·lar en con­tra. Final­ment, la con­se­lle­ria ha optat per la deno­mi­nació “de síntesi” ser­vei d’edu­cació de Cata­lu­nya.

Un dels punts d’aquest capítol que ha expe­ri­men­tat un canvi més subs­tan­cial és el que fa referència a la pla­ni­fi­cació de l’oferta edu­ca­tiva. El redac­tat final indica que, davant de la neces­si­tat d’un even­tual incre­ment de pla­ces en una deter­mi­nada zona, el depar­ta­ment haurà d’orga­nit­zar la pla­ni­fi­cació tenint en compte les esco­les públi­ques i les con­cer­ta­des, alhora que s’intro­du­eix l’esta­bli­ment d’un procés de con­sulta amb els cen­tres con­cer­tats per orga­nit­zar la pro­gra­mació.
El pro­jecte de llei intro­du­eix també com a prin­ci­pis gene­rals que ins­pi­ren el sis­tema la lli­ber­tat d’ense­nya­ment i el plu­ra­lisme, tal com recla­mava l’escola con­cer­tada, i recull en diver­sos arti­cles el res­pecte al dret d’elecció de cen­tre per part de les famílies i el dret a l’ide­ari propi dels cen­tres pri­vats. Es fixa un període de 8 anys per asso­lir l’homo­lo­gació “plena” de les retri­bu­ci­ons i con­di­ci­ons labo­rals del pro­fes­so­rat de l’escola con­cer­tada amb els de la pública.

Es man­te­nen els prin­ci­pis d’esco­la­rit­zació mixta i de cores­pon­sa­bi­lit­zació en l’esco­la­rit­zació de l’alum­nat amb neces­si­tats edu­ca­ti­ves específiques (fona­men­tal­ment immi­grants nou­vin­guts) per for­mar part de la xarxa.

Esco­la­rit­zació dels immi­grats
El pro­jecte de llei manté la fixació d’un per­cen­tatge d’alum­nes immi­grants que poden ser esco­la­rit­zats en els cen­tres públics i con­cer­tats d’una mateixa zona, si bé ja no es parla d’una pro­porció “màxima” com s’afir­mava en l’avant­pro­jecte.

El text manté la reserva de pla­ces obli­gatòria en tots els cen­tres per a l’aco­llida d’alum­nes nou­vin­guts i intro­du­eix l’apor­tació de recur­sos addi­ci­o­nals a tots els cen­tres que inte­gren el ser­vei públic (no només els con­cer­tats, com deia l’avant­pro­jecte) en funció de les carac­terísti­ques soci­o­e­conòmiques de la zona en què s’ubica el cen­tre i de la tipo­lo­gia de les famílies.

Aquests recur­sos es vehi­cu­la­ran en els cen­tres con­cer­tats a través de con­trac­tes pro­grama, que que­den inte­grats en el con­cert edu­ca­tiu. Els nous con­trac­tes pro­grama tin­dran un caràcter indi­vi­du­a­lit­zat i podran anar més enllà de la dotació de recur­sos per sufra­gar la sisena hora, sem­pre que es com­pleixi el deure de cores­pon­sa­bi­lit­zació.
El text manté igual­ment que les sol·lici­tuds d’alum­nes que arri­bin fora del període ordi­nari de preins­cripció s’hau­ran de tra­me­tre a la comissió o a l’ofi­cina muni­ci­pal d’esco­la­rit­zació, que en l’assig­nació “hau­ran de tenir en compte les pre­ferències de les famílies en el marc de la lliure elecció de cen­tre”.

Auto­no­mia de cen­tres
La poten­ci­ació de l’auto­no­mia dels cen­tres per desen­vo­lu­par pro­jec­tes que s’ajus­tin a les carac­terísti­ques i a la rea­li­tat de l’entorn és un dels eixos bàsics sobre els quals pilota la norma. La màxima expressió i con­creció d’aquesta auto­no­mia és el pro­jecte edu­ca­tiu que ha d’ela­bo­rar cada cen­tre i que ha d’incloure necessària­ment indi­ca­dors per ava­luar els resul­tats dels objec­tius pro­po­sats. Els pro­jec­tes són dis­se­nyats pels equips direc­tius però han de ser apro­vats pel con­sell esco­lar del cen­tre, que en farà el segui­ment de l’exe­cució.

L’auto­no­mia pedagògica faculta els cen­tres a intro­duir can­vis en el currículum en funció de les neces­si­tats a par­tir del marc gene­ral fixat per la con­se­lle­ria, men­tre que l’auto­no­mia de gestió intro­du­eix per pri­mer cop la pos­si­bi­li­tat que els equips direc­tius puguin esco­llir pro­fes­so­rat que obe­eixi a uns deter­mi­nats per­fils pro­fes­si­o­nals per tirar enda­vant el seu pro­jecte.

Per donar cober­tura legal a aquesta tria, es fixen dos nous con­cur­sos públics que s’afe­gi­ran al de pro­visió de pla­ces ordi­nari: per cobrir llocs de tre­ball específics, per exem­ple un mes­tre de plàstica que domini l’anglès, i per esco­llir pro­fes­so­rat per a la rea­lit­zació de tas­ques vin­cu­la­des a la gestió i la direcció dels cen­tres. També s’intro­du­eix un nou sis­tema de pro­visió de llocs de tre­ball i de direcció “de caràcter extra­or­di­nari” per a cen­tres ubi­cats en zones soci­al­ment i econòmica­ment des­fa­vo­ri­des.

Direcció
El pro­jecte de llei deixa molt més clar res­pecte a l’avant­pro­jecte el lide­ratge dels equips direc­tius, i eleva els direc­tors a la con­si­de­ració d’ “auto­ri­tat pública”, que gau­deix de “pre­sumpció de vera­ci­tat en els seus infor­mes i d’ajus­ta­ment a la norma en la seves actu­a­ci­ons, lle­vat de prova en con­tra”.

D’altra banda, s’intro­du­eix com a punt específic en l’apar­tat de direcció l’obli­ga­to­ri­e­tat que els can­di­dats a direc­tors hagin de pre­sen­tar en for­ma­lit­zar la can­di­da­tura un pro­jecte de direcció, ins­crit en el marc del pro­jecte edu­ca­tiu del cen­tre. Tots els pro­jec­tes de direcció han d’incloure indi­ca­dors d’ava­lu­ació.

Pro­fes­so­rat
La llei fixa la cre­ació de cos­sos docents pro­pis de la Gene­ra­li­tat, a través dels quals es crea un nou model d’opo­si­ci­ons i s’impulsa una car­rera pro­fes­si­o­nal que prima el mèrit (recerca de bones pràcti­ques, adqui­sició de nous per­fils, exer­cici de càrrecs direc­tius, for­mació per­ma­nent ava­lu­ada) per sobre de l’anti­gui­tat.

El pro­jecte renun­cia final­ment a intro­duir un any de pràcti­ques tuto­rit­za­des per obte­nir la titu­lació i la idoneïtat pro­fes­si­o­nal, una de les nove­tats més ago­sa­ra­des que introduïa l’avant­pro­jecte i que la con­se­lle­ria ha fet caure del text en con­si­de­rar-ho molt com­pli­cat de ges­ti­o­nar.

Així, aquest període de pràcti­ques tute­la­des durant un curs acadèmic queda reser­vat només per als que vul­guin acce­dir al cos docent, que rea­lit­za­ran les pràcti­ques com a part del procés d’opo­sició.

Llen­gua
Una altra de les prin­ci­pals nove­tats del pro­jecte és la incor­po­ració d’un títol específic sobre règim lingüístic que des­taca la com­petència del depar­ta­ment d’Edu­cació per deter­mi­nar el currículum de l’ense­nya­ment de les llengües i regu­lar-ne “el marc horari”, de manera que es pugui impe­dir la impo­sició d’una ter­cera hora en cas­tellà a l’edu­cació primària, com pre­veu el decret de mínims espa­nyol.

Es reco­neix “el dret i el deure de conèixer el català i el cas­tellà” i de domi­nar les dues llengües en fina­lit­zar l’ense­nya­ment obli­ga­tori i es limita només a un curs (1r de primària o P-3) la pos­si­bi­li­tat que les famílies puguin sol·lici­tar que els seus fills rebin les clas­ses en llen­gua cas­te­llana quan aquesta sigui la seva llen­gua habi­tual, en lloc de pre­veure aquesta pos­si­bi­li­tat fins a 3r de primària com fins ara.

En aquest apar­tat, introduït a pro­posta d’ERC, es regula la necessària com­petència lingüística en català i cas­tellà tant del per­so­nal docent com del per­so­nal no docent, el pro­grama d’immersió lingüística en llen­gua cata­lana, les res­pon­sa­bi­li­tats sobre els usos lingüístics en els cen­tres edu­ca­tius i l’ús i foment del català.

També es fixa que tots els cen­tres hau­ran d’ela­bo­rar un pro­jecte lingüístic com a part del pro­jecte edu­ca­tiu que emmar­qui el trac­ta­ment de les llengües al cen­tre i s’indica que la con­se­lle­ria podrà auto­rit­zar una adap­tació horària dife­rent a la pre­vista amb caràcter mínim “ate­nent a la rea­li­tat soci­o­lingüística de l’alum­nat d’una deter­mi­nada zona”.

Orde­nació dels ense­nya­ments
Del pro­jecte de llei ha cai­gut la pro­posta d’intro­duir l’esco­la­rit­zació obli­gatòria a par­tir dels 3 anys en lloc dels 6 com fins ara, una mesura que no va acon­se­guir el quòrum de la comu­ni­tat edu­ca­tiva.

Es manté la cre­ació de cen­tres públics inte­grats que esco­la­rit­za­ran alum­nat dels 3 als 18 anys igual que els con­cer­tats per millo­rar la coor­di­nació entre les eta­pes de primària i secundària.

Ava­lu­ació
El pro­jecte estén i fomenta l’ava­lu­ació en tots els àmbits del sis­tema edu­ca­tiu, inclo­ent-hi la tota­li­tat dels cen­tres, els equips direc­tius i el pro­fes­so­rat, com a requi­sit indis­pen­sa­ble per faci­li­tar-ne la pro­moció. També es pre­veu l’ava­lu­ació de l’admi­nis­tració edu­ca­tiva. Es crea una Agència d’Ava­lu­ació de l’Edu­cació inde­pen­dent que fixarà els cri­te­ris i col·labo­rarà amb la ins­pecció edu­ca­tiva en l’ava­lu­ació dels cen­tres i del pro­fes­so­rat, ela­bo­rant els pro­to­cols i super­vi­sant-ne el resul­tat.

L’Agència por­tarà a terme també tre­balls de recerca i pros­pec­tiva i farà pro­pos­tes a la con­se­lle­ria d’Edu­cació en la defi­nició del currículum.

Escola pública
El dret dels cen­tres públics (i no només dels pri­vats con­cer­tats) a defi­nir el seu caràcter propi i el caràcter laic de l’escola pública, que es defi­neix també com a “cata­lana, inclu­siva i plu­ral” han sigut dues de les últi­mes apor­ta­ci­ons al text final arran de les nego­ci­a­ci­ons amb Ini­ci­a­tiva. També es fixa un període de 8 anys per asso­lir la des­pesa edu­ca­tiva mit­jana dels països de la Unió Euro­pea.

Des­cen­tra­lit­zació
El traspàs de com­petències als ajun­ta­ments i l’esta­bli­ment de les zones edu­ca­ti­ves com a noves uni­tats de pla­ni­fi­cació és una altra de les apos­tes de la llei. Les zones edu­ca­ti­ves obe­ei­xen a cri­te­ris de pro­xi­mi­tat i cores­pon­sa­bi­li­tat amb les admi­nis­tra­ci­ons locals i se’ls podran atri­buir fun­ci­ons de coor­di­nació i gestió de recur­sos. Pel que fa al traspàs de com­petències als ajun­ta­ments, el text asse­nyala en una de les dis­po­si­ci­ons finals que el govern garan­tirà els recur­sos sufi­ci­ents en aquest procés.

Comu­ni­tat edu­ca­tiva
Amb l’objec­tiu de pro­moure la comu­ni­cació i el com­promís de les famílies amb els cen­tres, el con­sell esco­lar haurà de for­mu­lar una carta de com­promís edu­ca­tiu en què s’expres­sin els com­pro­mi­sos de con­vivència, i que les famílies hau­ran de conèixer i “ave­nir-se a com­par­tir”. Ha cai­gut del text la necessària accep­tació d’aquest com­promís en el moment de la matrícula.

Con­vivència
El pro­jecte ha eli­mi­nat del text el títol sobre fal­tes i san­ci­ons que reco­llia l’avant­pro­jecte, seguint el dic­ta­men del Con­sell Esco­lar de Cata­lu­nya. El text final sin­te­titza i inte­gra aquest apar­tat en el capítol de con­vivència, “basada en l’auto­ri­tat de mes­tres i pro­fes­sors”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.