Societat

Decomissen 180 quilos d’angules

Investigades 29 persones en una operació coordinada per Europol i amb la participació de la Guàrdia Civil

S’anaven a exportar il·legalment i les han alliberat al delta de l’Ebre

La Guàrdia Civil ha decomissat 180 quilos d’angules en el marc d’una operació coordinada per Europol en contra el tràfic i l’exportació il·legals d’aquesta espècie. En l’operatiu, que s’ha desplegat durant aquest últim any, han participat fins a 24 països europeus i s’han investigat 49 persones, 29 de les quals a l’estat espanyol. Segons el cos armat el valor de les angules decomissades podria assolir els 270.000 euros al mercat negre. El Ministeri per a la Transició Ecològica, com a autoritat administrativa del conveni CITES, ha alliberat els exemplars intervinguts al delta de l’Ebre, amb la col·laboració del centre de l’IRTA de la Ràpita, que n’ha garantit la supervivència abans de la posterior devolució al medi.

Segons l’institut armat, la finalització de les restriccions de vols de passatgers arran de la pandèmia de covid-19 i la represa del trànsit aeri ha permès que organitzacions criminals hagin tornat a l’activitat d’exportació il·legal mitjançant l’enviament d’angules camuflades a l’equipatge personal i utilitzant maletes condicionades per al transport amb bosses injectades d’oxigen.

Addicionalment, s’han localitzat empreses pantalla constituïdes expressament per camuflar-les entre les exportacions d’altres aliments refrigerats. La Guàrdia Civil, en aquest sentit, ha recordat que l’exportació de l’angula a països tercers està totalment prohibida i que bona part dels moviments d’aquest comerç tenen com a destinació el mercat asiàtic, gran consumidor d’aquesta espècie.

Aquesta activitat, afegeix el comunicat policial, està liderada per organitzacions criminals perfectament estructurades que adopten, cada cop més, majors mesures de seguretat per facilitar el trànsit entre països i evitar el control policial. Així, s’utilitzen de forma més freqüent rutes de sortida amb aeroports allunyats als punts de pesca, com Sèrbia, Macedònia o altres països de l’Europa de l’Est.

La davallada poblacional de l’anguila europea va portar les autoritats comunitàries a controlar la pesca i el comerç, incloent-la en el conveni CITES que regula que comerç internacional d’espècies amenaçades i establint una quota 0 per a l’exportació a tercers països, on existeix una forta demanda pel seu consum.

A l’Estat espanyol, l’operació ha estat desplegada conjuntament pel Seprona de la Guàrdia Civil, el Servei Fiscal i Marítim, així com Seguretat Ciutadana, i ha comptat amb la col·laboració del Ministeri per a la Transició Ecològica



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia