Societat

Barcelona ampliarà les excepcions per a la ZBE a les rendes baixes i repartidors a punt de jubilar-se

L’Ajuntament diu que la nova normativa serà més robusta que l’actual, pendent de ser ratificada pel Tribunal Suprem

La iniciativa està previst que s’aprovi a la propera Comissió de Govern

L’Ajuntament de Barcelona ja té a punt l’actualització de l’ordenança municipal de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de la ciutat, que continua plenament vigent tot i que la sentència en contra ha estat recorreguda davant del Tribunal Suprem. Les principals novetats són l’ampliació de les excepcions. Així, les autoritzacions diàries esporàdiques passen de 10 a 24 anuals, els repartidors autònoms a menys de cinc anys de jubilar-se no caldrà que canviïn el vehicle i les persones amb rendes baixes tampoc. El regidor de Transició Ecològica, Eloi Badia, ha dit que la nova normativa serà “més robusta” i tindrà un impacte ambiental “petit” però socialment important. Les excepcions superaran els 70.000 vehicles.

La iniciativa normativa està previst que s’aprovi a la propera Comissió de Govern per posteriorment ser debatuda a la Comissió d’Ecologia Urbana i Mobilitat, entrar en període d’informació pública i al·legacions i ser aprovada definitivament en plenari municipal al gener.

Igualment, per reforçar la fonamentació de l’objecte i la finalitat de la proposta normativa, com demanava la sentència, s’han sol·licitat nous informes tècnics, justificatius i d’impacte de diverses institucions i organismes entre les quals s’inclouen informes de diverses àrees de l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Generalitat de Catalunya, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB), el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), Barcelona Regional, Gabinet d’Estudis Econòmics o el RACC entre d’altres.

La ZBE seguirà aplicant-se al mateix territori, l’àmbit Rondes de Barcelona, una àrea de més de 95 quilòmetres quadrats que inclou els municipis, totalment o parcial, de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Sant Adrià del Besòs. El text manté la restricció dels vehicles més contaminants sense etiqueta ambiental de la DGT els dies laborables de dilluns a divendres feiners entre les 7 hores i les 20 hores. També es mantenen les exempcions per als vehicles dedicats al transport de persones amb mobilitat reduïda, els vehicles de serveis d’emergència i essencials, els vehicles dedicats al transport de persones amb malalties o discapacitat que els condicionen l’ús del transport públic i vehicles estrangers que compleixen amb els requisits tecnològics i d’emissions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia