Salut

Mecenatges per a la vida

PionerS

L’hospital Josep Trueta, des del 2017, i, ara, el de Palamós són els únics de la de demarcació que impulsen campanyes de mecenatge

El Trueta ha assolit prop de dos milions d’euros per a més d’una trentena de projectes, i a Palamós treballen per a un nou centre de dia

El 2017, l’hospital universitari Josep Trueta de Girona va obrir la porta a les campanyes de mecenatge amb l’eslògan Fes + Trueta. Col·labora amb nosaltres! Des de llavors, s’han aconseguit aportacions de més d’un centenar de donants, entre empreses, entitats i particulars. Entre tots, ja s’han assolit gairebé dos milions d’euros i s’han tancat 34 projectes, més aquells que, en aquests moments, estan oberts i molts d’altres que són sobre la taula. Ara, els Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIB), que gestionen, entre d’altres, l’hospital de Palamós i el centre sociosanitari Palamós Gent Gran, també ha optat per apostar pel mecenatge per complementar el finançament de projectes clau. Els dos centres són, ara mateix, els únics de la demarcació que compten amb aquesta via complementària de finançament, que es basa en la solidaritat i la conscienciació social com a elements clau.

Mònica Estévez, responsable del gabinet d’estratègia, mecenatge i responsabilitat social corporativa (RSC) de l’ICS, explica que, ara fa uns cinc anys, es va decidir apostar per aquest programa amb l’objectiu “d’implicar empreses, entitats i particulars –alguns volen ser anònims–, de la demarcació dins el projecte assistencial de l’hospital”: “Una part de les donacions són espontànies i provenen de persones que s’adrecen al centre ja sigui per agrair l’atenció rebuda o perquè, senzillament, volen ajudar a tirar endavant projectes assistencials determinats.” “Normalment, no sortim a buscar donants, excepte en casos de grans donacions. Bàsicament, el que fem és rebre aquestes aportacions que se’ns fan des de la societat”, explica Estévez. Les donacions són finalistes, amb què el donant sap on s’invertirà la seva aportació. Al Josep Trueta hi ha la comissió de mecenatge, que està formada per professionals de tots els col·lectius: “Aquesta comissió sap les necessitats que té l’hospital i on ens agradaria invertir les donacions, vehicular-les a les necessitats que té el centre”, explica Estévez.

Projectes rellevants

El projecte econòmic més important que ha abordat l’hospital a través del mecenatge ha estat la nova unitat d’imatge cardíaca avançada, que, entre obres i equipaments, ha voltat el milió d’euros. Una realitat que va ser possible gràcies a l’aportació de la Fundació Daniel Bravo. Aquesta donació ha permès al Josep Trueta comptar amb una les unitats d’imatge d’aquestes característiques més avançades de tot l’Estat.

Amb tot, i per Mònica Estévez, totes les donacions són importants: “En aquest cas, estem davant d’una gran donació, però per nosaltres totes són rellevants, totes”, destaca. Un exemple serien, explica Estévez, les donacions que es fan des de les escoles de la demarcació. Aquestes, que es destinen a pediatria i neonatal, han permès millorar aquestes àrees. O també les que es fan des d’Oncolliga, que ha permès comprar butaques polivalents.

A l’hospital de Palamós, el mecenatge feia temps que era sobre la taula, segons explica la seva responsable, Lola Bosch. L’allau de solidaritat que es va donar arran de la covid va ser l’incentiu per embarcar-se en un projecte important: construir un nou hospital i centre de dia al sociosanitari Palamós Gent Gran . L’objectiu, segons explica Bosch, és recollir a través de les aportacions de particulars i empreses 1 milió d’euros per finançar les obres. El nou centre, que tindrà una entrada independent des del carrer, es farà a la zona on ara hi ha el porxo. Serà un espai polivalent amb capacitat per a 50 places. En total, aprofitant l’actual porxada del Palamós Gent Gran, uns 400m², es generarà un gran espai polivalent per a tots els usuaris i les seves necessitats. Amb sortida directa al jardí, que aportarà sensació d’obertura, llum i amplitud, tindrà un espai propi per a persones amb trastorns cognitius, perquè puguin passejar i deambular quan el seu cos així ho demani. Aquestes són, doncs, unes obres de gran envergadura que atendran les noves necessitats detectades arran de la pandèmia per la covid.

“La covid ha despertat una força solidària”

J.T

Lola Bosch, responsable de comunicació dels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà, explica que la pandèmia ha despertat una força solidària que, ara, es vol aprofitar obrint les campanyes de mecenatge amb un projecte rellevant com és el nou centre de dia al Palamós Gent Gran.

Per què impulsar ara el mecenatge?
La covid i les ajudes que vam rebre durant la part més durant de la pandèmia ens fa pensar i se’ns desperta la idea d’apostar clarament per obrir la via del mecenatge. Veiem que la societat és solidària i vol ajudar. Els centres assistencials són punts on la gent se solidaritza, i això, com dit, es pot veure arran de la covid, que desperta aquesta força solidària.
El mecenatge havia estat sobre la taula?
Tenim molts exemples a Catalunya d’hospitals molt potents que fa molts anys que tenen aquestes línies o campanyes de mecenatge. Sense anar gaire lluny, aquí a Girona tenim el Josep Trueta. Sempre els hem observat i, de fet, ho teníem planejat. Però ha estat la pandèmia el que ens ha impulsat a fer-ho, per, com dic, aprofitar aquesta onada de solidaritat.
Es donen en el temps, doncs, moment i projecte?
Exacte. A vegades, es pot tenir la sensació que molts projectes potser no seran vàlids per a un mecenatge, i això no és veritat. En l’àmbit de salut, i amb la feina que fem, moltes coses poden ser explicades. I, a més, la gent cada vegada està més conscienciada que si ajuda hi haurà un retorn. En el món hospitalari, això es pot veure molt clar. D’aquí un projecte que, si bé té molta envergadura econòmica –supera el milió d’euros–, està relacionat amb la gent gran, un tema que ens toca o ens tocarà a tots. Són molts diners, en som consistents; de fet, estem buscant altres línies, com ara els Next Generation. Ara, ja hem obert la porta. Però cal ser conscient que cal explicar molt i molt bé els projectes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.