Societat

La sardina, el seitó, l’orada i el calamar, els peixos amb menys mercuri

Investigadors del CSIC assenyalen que compleixen els valors límits recomanats per la UE

La sardina, el seitó, el besuc, l’orada o calamar són algunes de les espècies que compleixen els valors límits de mercuri recomanats per la UE, segons un estudi de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC) que ha identificat els peixos i mariscs de consum habitual amb menys presència de mercuri.

El treball, publicat a la revista Environmental Pollution, ha analitzat més de 1.300 exemplars de 58 espècies de peix i marisc de consum humà que estaven a la venda a mercats de l’Estat espanyol (Menorca, Mallorca, Eivissa, Alacant, Ametlla de Mar i L ’Ampolla), Itàlia (Gènova, Civitavecchia, Alguer) i França (Marsella).

“Consumir aquestes espècies minimitza la nostra ingesta de mercuri, que és el preu a pagar en menjar peix. A més, aquests peixos tenen una bona quantitat d’àcids grassos insaturats, que són més beneficiosos des d’un punt de vista nutricional”, ha subratllat l’investigador de l’IDAEA-CSIC Joan O. Grimalt.

L’investigador ha recordat que el mercuri és un element tòxic que danya els ronyons, pulmons i el sistema cardiovascular i nerviós, sobretot de dones embarassades i població infantil.

A causa de les seves propietats fisicoquímiques, el mercuri pot transportar-se a llargues distàncies i dipositar-se en ecosistemes aquàtics, on és absorbit per peixos i altres organismes.

“La majoria del mercuri que és ingerit per la població humana prové, precisament, del consum de peix i marisc”, segons els investigadors.

Els resultats mostren que els exemplars de 13 de les 58 espècies analitzades sempre tenen nivells de mercuri per sota dels límits recomanats per la Unió Europea: sardina, seitó, mare de lluç, caramel (o gerret), besuc, orada, raors, moll de roca, serrà, escorball, salpa, llampuga i calamar.

“Segons aquests resultats, les autoritats sanitàries haurien de prestar especial atenció a les espècies de peix i marisc amb els nivells de mercuri més elevats i fer recomanacions sanitàries preventives adequades, especialment per a les dones embarassades i els nens”, ha conclòs Grimalt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia