Salut

Prova pilot de donació de còrnia a domicilis

Es durà a terme a Palafrugell i se centrarà en aquells pacients de fins a 89 anys que rebin tractament pal·liatiu domiciliari

La Carme, una dona de 77 anys de la Bisbal, ha estat la primera donant

La regió sanitària de Girona ha iniciat una prova pilot pionera a Palafrugell per a la donació de còrnies de pacients en tractament pal·liatiu a domicili, segons s’ha fet públic en un comunicat. Fins ara, la donació només es podia realitzar en un entorn sanitari, però ara, gràcies a aquest projecte, també serà possible fer-la efectiva en els casos de pacients atesos pels equips del programa d’atenció domiciliària i equip de suport (Pades). Un programa que ajuda que la defunció es produeixi al domicili. La iniciativa també té la finalitat d’augmentar el nombre de donacions actuals i fer sempre possible el dret a la donació independentment de l’entorn. De les 7.210 morts durant el 2020 a la província de Girona, 1.837 (25%) es van produir a la llar. D’aquestes, s’estima que el 15%, 275 persones, són donants potencials.

Segons detalla la doctora Núria Masnou, coordinadora territorial a Girona de donació i trasplantament d’òrgans i teixits, la donació al domicili “obre una sèrie d’opinions fins ara no plantejades”. Per la seva part, la doctora Anna Vilarrodona, directora del Banc de Teixits, recorda que “la donació és un dret que tenim totes les persones.”

L’extracció del teixit corneal és una intervenció de poca complexitat, però la coordinació entre totes les entitats implicades és complexa, raó per la qual de moment s’ha iniciat el pla pilot amb el Pades de SSIBE a Palafrugell. En aquest pla, s’hi han hagut d’implicar quatre parts: l’equip especialitzat de còrnies de l’Hospital de Palamós, l’equip de Pades i els tanatopràctics de Mémora Girona, que hauran estat formats per personal del Banc de Teixits (Donor Center) a l’Hospital Trueta perquè puguin fer les extraccions de còrnia al tanatori. El projecte es fa en coordinació amb els Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (SSIBE), el Banc de Sang i Teixits (BST), la regió sanitària de Girona i l’hospital Josep Trueta i amb la col·laboració de la funerària Mémora.L’any 2015 es va iniciar a la Regió Sanitària Girona el desplegament d’un model sectorial en donació d’òrgans i teixits . A partir del 2017 es va començar a estendre als hospitals comarcals el programa de donació de còrnies, buscant i aconseguint actualment que cada centre fos autònom en tot el procés, des de la detecció dels possibles donants fins a l’extracció de còrnies. En el marc d’aquest programa s’han realitzat 648 donacions de teixit corneal entre el 2015 i el setembre d’enguany. En el conjunt de Catalunya, més de 1.500 persones donen les seves còrnies cada any. Tot i això, es calcula que se’n necessitaria pràcticament el doble per millorar els trasplantaments d’aquest teixit, que s’utilitza quan un pacient té la seva còrnia deteriorada, ja sigui per una lesió, per l’edat o per alguna malaltia com una úlcera cornial.Els requisits per a ser donant de còrnies són molt menys restrictius del que es pot pensar. L’edat límit en aquest moment són 89 anys. Tenir miopia, estigmatisme, hipermetropia, o haver estat operat de cataractes no impedeix que les còrnies siguin viables per a un trasplantament. Tampoc haver patit un càncer. Només es rebutgen les donacions de les persones que pateixen malalties hematològiques i de les que tenen serologies positives per hepatitis B, hepatitis C o sida, entre d’altres. Per fer-se donant de còrnies, igual que de qualsevol altre teixit o òrgan, és important parlar-ho amb l’entorn més proper i deixar-ne constància a la meva salut Arribat el moment, i si es compleixen les condicions, un professional sanitari plantejarà a la família l’opció d’efectuar la donació d’òrgans o teixits al difunt.

La primera donant ha estat de la Bisbal

La Carme tenia 77 anys i patia un càncer terminal. Durant tres mesos, infermeres i metges d’atenció primària de la Bisbal de l’Empordà la van atendre a casa seva per alleugerir la seva malaltia en el marc del programa d’atenció domiciliària i equips de suport (Pades). Durant les darreres setmanes, la Carme, abans de morir, va acollir-se al pla pilot per ser donant de còrnies.El dia de la seva mort, la Carme va ser traslladada al tanatori, on un equip especialitzat va realitzar l’extracció de còrnies.Prèviament, ella s’havia informat i s’havien realitzat tots els exàmens mèdics necessaris per assegurar que les seves còrnies podrien ser usades per a un pacient.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.