Medi ambient

La COP27 acorda crear un fons per compensar els danys als països més vulnerables

La cimera del clima de Sharm al-Sheikhes tanca sense avenços respecte a la reducció dels combustibles fòssils ni els 1,5ºC d’escalfament global

La COP27 ha posat punt final amb l’aprovació de la creació d’un fons per finançar les “pèrdues i danys irreversibles” dels països en desenvolupament més vulnerables al canvi climàtic. L’acord històric entre els 200 països participants a la cimera del clima de Sharm al-Sheikh (Egipte) ha arribat de matinada després de l’habitual negociació maratoniana i in extremis, amb l’amenaça de la UE d’abandonar la taula si es renunciava al límit d’1,5 graus de l’escalfament global. Finalment, el text final manté que cal treballar per no passar d’aquest grau i mig d’escalfament, però no va més enllà del que es va acordar a la COP26 de Glasgow. En paral·lel, tampoc hi ha avenços significatius respecte a la reducció dels combustibles fòssils.

De fet, el vicepresident de la Comissió Europea responsable del Pacte Verd, Frans Timmermans, s’ha mostrat “decebut” per no haver aconseguit que s’adoptés “un llenguatge fort” en la qüestió de la reducció d’emissions contaminants en el text final.

Un pas important però insuficient

“La COP27 ha fet un pas important cap a la justícia. Agraeixo la decisió d’establir un fons de pèrdues i danys, i de posar-lo en funcionament els propers anys”, ha celebrat el secretari general de les Nacions Unides (ONU), António Guterres. “És evident que això no serà suficient, però és un senyal polític molt necessari per reconstruir la confiança perduda”, ha reconegut Guterres. D’altra banda, Greenpeace també ha aplaudit aquest fons per a pèrdues i danys dels països més vulnerables al canvi climàtic. “És un punt de partida important per aconseguir la justícia climàtica, i una victòria de la ciutadania i dels activistes pel canvi climàtic”, ha assegurat l’organització ecologista. “Els governs han posat la primera pedra d’un fons que es necessitava de fa molt de temps”, ha apuntat Yeb Saño, cap de la delegació de Greenpeace a la COP27.

“Fins a l’últim moment aquestes negociacions s’han vist enterbolides pels intents d’intercanviar les millores en l’adaptació i la mitigació a canvi d’avenços en el fons de pèrdues i danys”, ha alertat Saño, que també ha criticat que els grups de pressió de la indústria fòssil hagin acudit “en massa” a aquesta cimera de Sharm al-Sheikh i han aconseguit part del seu objectiu: en la declaració final s’han ignorat les peticions per incloure l’abandonament progressiu de tots els combustibles fòssils, també el gas i el petroli (Rússia i Aràbia Saudita han estat els països més bel·ligerants). “Si no s’acaba ràpidament amb l’ús d’aquests combustibles fòssils, no hi haurà els diners necessaris a tot el món per cobrir les despeses de les pèrdues i danys”, ha avisat el cap de la delegació de Greenpeace a la COP27.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona