Societat

L’Ajuntament de Salt posa 5,5 milions sobre la taula per comprar l’antiga Gassol

El consistori adquireix els terrenys afectats per un litigi judicial, gràcies a un crèdit extra

Només l’equip de govern avala els comptes per al 2023 (33 milions)

Dos punts entrats d’urgència en el ple ordinari de novembre van servir ahir a la nit perquè l’Ajuntament de Salt aprovés un crèdit de 6 milions d’euros a llarg termini (primer punt) i certifiqués la compra de l’antiga fàbrica tèxtil Gassol per 5.572.019,29 euros (segon). En desús des del 2005, la compra de la Gassol és una “gran oportunitat” per a Salt, afirma l’alcalde, Jordi Viñas (ERC).

Els dos punts van eclipsar l’aprovació dels comptes. Pels gestors municipals, la compra és “un dels punts més importants dels últims anys”, va dir el regidor de Territori, Àlex Barceló (ERC), en el ple. El préstec sol·licitat a Banc Sabadell SA permetrà comprar la Gassol. El preu fixat de la compra és de 5.376.840 euros, xifra a la qual s’han d’afegir 195.179 euros en honoraris, va detallar el secretari.

L’equip de govern, d’ERC i Junts, veu en l’operació del complex alhora la possibilitat de protegir “el patrimoni històric. Si ho deixem en mans de tercers seran aquests tercers els que decideixin què s’hi fa, en aquest espai”, va dir Viñas. Un litigi judicial ha permès al consistori adquirir la Gassol abans que un jutge decidís que els terrenys anessin a subhasta.

Per Barceló, la intervenció (i el pagament) de l’Ajuntament allunyarà l’antiga tèxtil de qualsevol voluntat d’especulació urbanística. Anys enrere, hi ha havia la possibilitat que s’hi fessin 50 cases aparellades, 250 pisos i un institut, entre altres construccions. Ara la compra de l’administració local, autoritzada per l’àrea d’Intervenció, allunyarà interessos privats que no havien acabat de concretar-se.

La compra de la Gassol és tot just el primer pas. Segons el pla general, els terrenys de la fàbrica, a tocar de l’AP-7 i de l’església de Sant Cugat, al Barri Vell, tenen la qualificació de “terreny industrial”. Viñas explica que primer caldria fer una modificació del pla general i que, independentment del que passi en les eleccions del maig, la concreció dels hipotètics equipaments no seria una realitat a curt termini. “És una operació a mitjà termini”, afirma l’alcalde.

“Una hipoteca”

El PSC i Vox es van oposar a la compra, mentre que IpS-CUP es va abstenir. Per Joan Martín (PSC), la compra hipotecarà la hisenda municipal i farà que l’endeutament del 2023 sigui superior al del 2015, quan ERC va entrar a governar. Cris Sibina (IpS-CUP) veu una incògnita en el futur desenvolupament de la Gassol i confia que no hi hagi “cessió a activitats privades”.

En el mateix ple, l’equip de govern, el PSC i CUP-Independents per Salt, van avalar una modificació de crèdit d’1.150.812 euros, que permetran amortitzar dos crèdits, va destacar el regidor de Serveis Econòmics, Toni Vidal. Vox (3 edils) es va abstenir.

LA FRASE

Aprofitem una gran oportunitat. Ho podem fer perquè havíem estat reduint el deute municipal
Jordi Viñas
ALCALDE DE SALT (erc)

LA XIFRA

55.000
fan els terrenys de l’antic complex de la Gassol. N’hi ha 30.000 ocupats per naus a tocar de la vella xemeneia.

Els deu vots contraris de l’oposició

L’equip de govern va quedar sol en l’aprovació dels comptes per a l’exercici del 2023 (33.089.966,77 euros –34.534.958,42 euros, la xifra consolidada). Només ERC (7 regidors) i Junts (4) hi van votar a favor. En canvi, el PSC (5), Vox (3) i Independents per Salt (IpS-CUP (2) s’hi van oposar. El portaveu del PSC, Joan Martín, va exposar que hi ha partides que es repeteixen d’un any a l’altre –va esmentar la inversió de la nova pista poliesportiva (250.000 euros)– i es va preguntar com pot ser que es fes una modificació de crèdit fa uns mesos per a renovables i torni a aparèixer en la llista d’inversions (287.272 euros). “Salt necessita un canvi radical”, va dir.

Per Cris Sibina (IpS-CUP), els comptes són “per tapar forats” i troba a faltar que siguin “més inclusius”. Diu que les polítiques d’habitatge no afavoreixen “l’arrelament i la cohesió”. Sibina va criticar que hi hagi quatre càrrecs de confiança.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia