gastronomia
Tercera estrella Michelin pel restaurant Cocina Hermanos Torres de Barcelona
Cinc restaurants de Barcelona aconsegueixen la seva primera estrella: l’Aleia, Comer by Paco Méndez, Enigma, Mont Bar i Slow&Low
El restaurant del carrer Taquígraf Serra de Barcelona Cocina Hermanos Torres, dels bessons Sergio i Javier Torres, ha guanyat una tercera estrella Michelin i ha entrat a l’exclusiva llista dels restaurants triestrellats de l’Estat, dels quals fins ara només n’hi havia tres a Catalunya: l’Àbac de Jordi Cruz, de Barcelona, El Celler de Can Roca, dels germans Roca, de Girona, i el Lasarte de Martín Berasategui i Paolo Casagrande, també de Barcelona. Tots tres restaurants han renovat les seves tres estrelles.
Els germans Torres en rebre la tercera estrella Michelin han recordat que son fills del Carmel i han demanat suport per Barcelona, que, han dit, “tant ha patit durant la pandèmia”. La Gala de la Guía Michelin Espanya & Portugal 2023 en una cerimònia que es s’ha fet aquest vespre a Toledo, en canvi, no ha donat la tercera estrella al restaurant barceloní Disfrutar, de Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch, que continua amb les seves dues estrelles tot i que la prestigiosa llista The World’s 50 Best Restaurants el va triar aquest 2022 com el tercer millor restaurant del món.
Una estrella catalans
No s’ha donat una segona estrella a cap dels restaurants catalans que ja en tenen una però sí que cinc restaurants de Barcelona que no en tenien cap han guanyar una estrella Michelin: el restaurant Aleia, de Paulo Airando i Rafa de Bedoya, Come by Paco Méndez, de Paco Méndez, Enigma d’Albert Adrià, Mont Bar de Ferran Agudo i el Slow&Low de Nicolàs de la Vega i Francesc Beltri. Catalunya, doncs, ja té 42 restaurants amb una estrella Michelin.Catalunya no va guanyar cap dues estrelles, és a dir que cap restaurant amb una estrella va aconseguir la segona.
Estrella Verda
Dos restaurants catalans van guanyar una Estrella Verda el restaurant Casa Nova, d’Andrés Torres, de Sant Martí Sarroca, al Penedès i Les Moles de Jeroni Castell, d’Ulldecona, que ja té una estrella Michelin.
Castell de Peralada i Joan Roca
En la gala d’enguany s’han donat nous premis. Un dels premis nous que s’han donat avui, el d’equips de sala per premiar el bon servei i l’hospitalitat ha estat per a Toni Gerez del restaurant Castell de Peralada, a l’Alt Empordà, que ja tenia una estrella Michelin.
Un altre premi nou, el Premi al Xef Millor Mentor, que reconeix la tasca formativa per formar noves promeses va ser per a Joan Roca, de El Celler de Can Roca de Girona, que fa té de fa anys tres estrelles Michelin. “Això m’anima a seguir i continuar posant en valor l’esforç”, va dir Joan Roca.
Un altre premi que s’ha entregat per primera vegada ha estat el de nous talents i ha anat a parar al jove xef Cristóbal Muñoz del restaurant Ambivium de Peñafiel.
Aquesta gala de la Guia Michelin –una guia que va néixer en el 1900per a guiar els conductors en les millors rutes i els millors restaurants– ha estat la darrera que es fa conjuntament per a l’Estat espanyol i Portugal perquè ja de cara a l’any que ve hi haurà dues celebracions.
Homenatge a Juli Soler
Per cert, que aquesta nit l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició (ACGN) ha homenatjat Juli Soler, “figura irrepetible de la gastronomia catalana”. “Es tracta d’una “personalitat única que va “canviar les normes del joc” en una sala d’un restaurant de tres Estrelles Michelin, considerat cinc vegades el millor restaurant del món, quatre d’elles consecutives, a la llista The World’s 50 Best Restaurants”, diu l’ACGN. Del seu “llegat inacabable”, afegeix l’Acadèmia destaca “descobrir i promoure el xef més original de principis del segle XXI, Ferran Adrià”. I afegeix: “junts van crear El Bulli i van fomentar el moviment culinari que d’allà va sorgir”. El president de l’ACGN, Carles Vilarrubí, ha qualificat Soler de “referent internacional incomparable”. Juli Soler i Lobo, va néixer a Terrassa el 31 de maig del 1949. Als 13 anys es va iniciar en el món de la restauració amb Miquel Rístol com a ajudant de cambrer al Gran Casino de Terrassa, i amb 14 va fer d’ajudant de barman al Chalet del Golf de Puigcerdà. D’allà va passar al Reno, a Barcelona, i un any més tard va acompanyar el seus pares al restaurant de la fàbrica de material elèctric Josa, actualment coneguda com a BJC. Després va compaginar el món de la restauració amb el de la música, fent de DJ, assessorant i dirigint locals musicals i importants discs que venia a la botiga Transformer.L’aventura musical, però, no va reeixir, i l’any 1981 Soler va canviar de trajectòria després que els propietaris del Bulli li encomanessin la creació i direcció d’un projecte que portés el restaurant a una nova etapa.El projecte havia assolit ja dues estrelles Michelin quan, el 1990, Soler va adquirir la propietat de l’establiment amb Ferran Adrià. Seria el xef amb el qual el local assoliria la tercera estrella