“La societat està malalta i és responsabilitat de tots”
Les agressions sexuals ateses a l’hospital Clínic augmenten un 51% l’últim any
Els atacants continuen sent tots homes
Les víctimes passen a prioritzar l’atenció sanitària abans que els tràmits legals
La xifra de víctimes d’agressions sexuals ateses a l’hospital Clínic, el de referència a Barcelona per a aquests casos, s’ha disparat. En són 556 en els deu primers mesos de l’any, cosa que representa pràcticament dues al dia. També suposa un 28,7% més que les del 2019, just abans de la pandèmia, i un 51% més que l’any passat, quan encara hi havia moltes restriccions en l’oci nocturn. Un 90% de les víctimes han estat dones, amb un ventall d’edats que oscil·la entre els 16 i els 82 anys. Amb tot, la majoria d’atacs, un 53%, són a menors de 25.
“Estem davant d’una situació dramàtica i molt preocupant. La societat està malalta, és masclista i violenta. Com a ciutadans ens pertoca a tots assumir la responsabilitat i no normalitzar-ho. Hem d’aplicar la tolerància zero i combatre-ho amb educació, començant des de l’escola”, reflexiona el director general de l’hospital Clínic, Josep Maria Campistol, en vista d’aquestes dades.
Lluïsa Garcia Esteve, psiquiatra i presidenta de la comissió de violència de gènere, remarca que aquests increments “mai vistos” podrien ser fruit, a banda d’un increment de la violència sexual, d’un major reconeixement del Clínic com a centre de referència per a aquests casos, on es vetlla des del primer moment per la no revictimització de les agredides i per la recuperació física, però sobretot psicològica de les víctimes, que queden molt afectades. “És molt habitual veure trastorns d’estrès agut i posttraumàtics, ansietat, autolesions i tendències suïcides. La violència sexual emmalalteix”, afirma la doctora Garcia Esteve.
Tot i que el lloc principal de les agressions continuen sent els domicilis privats (un 44,6% dels casos), en un 17% va ser en entorns d’oci nocturn, sovint als lavabos. Justament, l’alcohol és la principal substància implicada en les agressions: “Es parla molt d’altres drogues, però l’alcohol és el principal facilitador”, ha advertit Garcia Esteve. Pel que fa a les punxades en l’oci nocturn, s’han atès 72 casos. En cap s’ha trobat cap substància a l’organisme, però dues van ser agredides sexualment i la punxada es va detectar durant l’exploració física.
Més agilitat
Des del Clínic s’observa una tendència a demanar atenció mèdica cada cop amb més celeritat. Un 65% de les agressions es van atendre menys de 24 hores després dels fets. “Creiem que es comença a prioritzar la cura personal psíquica i física abans que les denúncies a comissaria”, indiquen des del centre. Coincidint amb la presentació d’aquestes dades el dia abans de la celebració del Dia Mundial contra la Violència Masclista, el conseller de Salut, Manel Balcells, va anunciar que l’any vinent elaborarà un nou protocol d’atenció a les dones en situació de violències sexuals.