Societat

Shakira acusa Hisenda d’“utilitzar-la” com a exemple i vulnerar la seva intimitat

La cantant s’enfronta a vuit anys de presó per suposadament defraudar més de 14,5 milions

La cantant Shakira ha carregat contra Hisenda per considerar que l’està “utilitzant” amb finalitats exemplaritzants, fins al punt de “vulnerar” el seu dret a la intimitat mentre la investigava per presumpte frau fiscal, i manté que des del 2011 ha pagat més de 104 milions d’euros en impostos a tot el món.

Així consta en l’escrit de defensa que els advocats de la cantant colombiana han presentat davant el jutjat d’instrucció número 2 d’Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat), que l’ha enviat a judici per sis delictes contra la Hisenda Pública acusada de defraudar 14,5 milions d’euros entre 2012 i 2014, simulant que no residia a Espanya.

En l’escrit, al qual ha tingut accés Efe, els advocats d’Isabel Mebarak ‘Shakira’, defensada ara pel bufet Molins de Barcelona, retreuen a Hisenda haver muntat una “campanya mediàtica” amb l’únic objectiu de “forçar” la cantant perquè, “malgrat la seva innocència, es declari culpable i arribi a una conformitat amb les acusacions”.

“Afany recaptatori d’Hisenda”

Per la defensa, l’Agència Tributària ha actuat amb “afany recaptatori” i amb “l’inacceptable propòsit d’instrumentalitzar” la cantant amb “finalitats exemplaritzants per a la resta de contribuents espanyols”, i per a això ha dut a terme “inusuals actuacions” durant la investigació del cas.

En concret, els advocats recriminen a Hisenda que hagi recorregut a “mesures vulneradores del dret a la intimitat, com requeriments a centres mèdics per obtenir informació reservada com cites i resultats analítics”, amb la finalitat de demostrar que entre 2012 i 2014 l’artista va residir a Espanya més de 183 dies a l’any i, per tant, estava obligada a tributar en aquest país.

Amb tot, la defensa assegura tenir “proves fefaents” que, “sense cap mena de dubte”, la intèrpret no passava a l’Estat gran part de l’any: com consta en els certificats de les autoritats de Bahames, precisen, va ser resident fiscal en aquest país des del 2004 fins a finals del 2014, quan es va establir a Barcelona arran de la seva relació amb el futbolista Gerard Piqué.

Per aquest motiu, mantenen que és “radicalment fals” que simulés la seva residència a Bahames i subratllen que, des que ln 2011 va iniciar una relació afectiva amb Piqué, les seves visites a Espanya per veure’s amb el futbolista, “en els escassos dies lliures que li permetia la seva intensa agenda professional”, van ser sempre “publicitades” fins i tot a les seves pròpies xarxes socials.

Quan el 2014 va decidir instal·lar-se a Barcelona amb Gerard Piqué, ho va comunicar “expressament” als efectes oportuns a l’Agència Tributària, que ho va acceptar “sense discussió, assumint d’aquesta manera que fins a aquella data no havia residit al nostre país”, i des de llavors ha pagat “escrupolosament” els seus impostos a Espanya, malgrat no ser el “centre d’interessos econòmics”, postil·len.

De fet, una “mostra de la pressió mediàtica” que Shakira creu que Hisenda està exercint contra ella és que també li reclami, per la via administrativa, els impostos corresponents al 2011 quan aquell any va passar com a màxim 60 dies a Espanya: la seva gira mundial va incloure actuacions en ciutats com Abu Dhabi, Bolonya, Budapest, Bucarest, Belgrad, Croàcia, Munich, Beirut, Minsk, Sant Petersburg, Moscou, Rabat, León, Tijuana, Hermosillo, Gènova o Puerto Rico.

“Filantropia”

L’escrit de defensa recorda que Shakira és una artista de “reconegut prestigi, amb una dilatada trajectòria internacional” que, a més dels seus compromisos professionals, “exerceix una extensa labor filantròpica” a través de la Fundació Peus Descalços i Amèrica Llatina en Acció Solidària (ALES), la qual cosa el 2011 li va valer la seva designació com a membre de la Comissió Assessora de la Presidència per a l’Educació d’Excel·lència per a Hispans de l’expresident nord-americà Barack Obama.

Segons els lletrats, els compromisos internacionals de la cantant, que inclouen gires mundials i participacions en programes televisius, la van obligar a “desplaçar-se constantment” i a adoptar un “estil de vida itinerant” que no va abandonar fins al 2014.

L’artista, afegeix l’escrit, “ha complert escrupolosament totes les seves obligacions fiscals als múltiples territoris amb els quals ha tingut vinculació professional”, sense una sola sanció, i sempre ha donat als seus assessors instruccions de “pagar tots els impostos allà on calgui” perquè “no té cap necessitat de crear-se complicacions amb el fisc”.

Més de 104 milions pagats

“Sense anar més lluny, als Estats Units va abonar els impostos federals i estatals corresponents a les rendes obtingudes per la seva participació al programa The Voice durant els anys 2012 a 2014”, afegeixen els lletrats.

I des del 2011, precisa l’escrit, “ha pagat impostos a nivell mundial per un import global que supera els 104 milions d’euros (entre quotes, interessos, recàrrecs i sancions), dels quals 90 milions han estat abonats a la Hisenda Pública espanyola”.

“La pretensió punitiva de les acusacions contra la Sra. Mebarak respon a un desmesurat afany recaptatori”, recalca la defensa, que critica que durant el procés diversos funcionaris d’Hisenda hagin “arribat a presumir obertament, en mitjans de comunicació i fins i tot programes de televisió, la culpabilitat” de Shakira.

No obstant això, adverteix l’escrit, “aquesta defensa confia plenament en la justícia i a poder demostrar en l’acte del judici oral l’absoluta innocència de Donya Shakira Isabel Mebarak Ripoll”.

La Fiscalia de Barcelona, per la seva banda, demana vuit anys i dos mesos de presó per a la cantant, a més d’una multa de 23,8 euros, en un escrit d’acusació que va presentar davant el jutge després que la cantant rebutgés la seva última oferta per aconseguir un acord que rebaixés les penes i evités el judici.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia