Societat

Barcelona limitarà a vint persones els grups turístics a Ciutat Vella

La mesura entrarà en vigor el març de l’any que ve, amb menys restriccions que inicialment

S’arribarà a 3.000 euros de sanció en cas de reincidència

El decret de l’Ajuntament de Barcelona que limita la presència de grups turístics guiats pel districte de Ciutat Vella es va publicar ahir, però entrarà en vigor el mes de març de l’any que ve. Restringirà a vint persones cada grup i hi haurà aforaments màxims en diversos espais de la ciutat, com ara places o carrers. A més, s’han prohibit els altaveus per fer les explicacions. Ara bé, les restriccions seran menys exigents que les intencions inicials del consistori, que volia reduir els grups a quinze persones. També s’ha descartat que en alguns carrers només s’hi pugui circular en un sol sentit. Els canvis s’han produït després d’un procés d’exposició pública.

Les sancions es podran enfilar entre 1.500 i 3.000 euros en cas que s’incompleixi la normativa de manera reincident. L’Ajuntament va anunciar que faran una campanya pública precisament al març, quan entra en vigor, per explicar els detalls de la normativa i les sancions associades.

El regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, va assegurar que el decret “pioner” serà temporal: només serà vigent durant sis mesos, del març fins a finals d’agost. Però va manifestar que la voluntat del govern municipal és fer un altre decret que entri en vigor a partir de setembre i que sigui definitiu.

Les rebaixes respecte a les pretensions inicials del decret s’expliquen, segons Rabassa, perquè han atès parcialment les reclamacions del sector turístic, que els demanava una major flexibilitat. A causa del costum de treballar amb autocars, les empreses del sector van exposar que amb tanta poca gent, quinze persones, no es podien organitzar i van demanar la retirada de les limitacions o que s’establís a trenta persones, si bé finalment el límit és de vint.

Respectar l’espai públic

El sentit obligatori en certs carrers tampoc no s’ha aprovat perquè, després d’analitzar les conseqüències que s’originarien, van considerar que es podria “entorpir més que no pas facilitar” la fluïdesa a Ciutat Vella. Ja estan explicant als guies la manera en què han de treballar per “respectar carrers i places”, tot i que reconeixen que una de les principals preocupacions de l’Ajuntament és que s’haurà de veure com es comporten els guies oficials, però sobretot els gratuïts, que són els que actuen sense preu fix, deixant que cadascú aporti el que consideri. Aquests guies que van per lliure són “els menys respectuosos amb la vida comunitària i veïnal”, segons el regidor. Tots els espais amb aforament màxim per a grups de turistes requereixen explicacions allà mateix. Alguns són la plaça Sant Jaume, que només podrà tenir vuit grups alhora; la plaça del Rei, que en podrà tenir cinc, i davant la façana de l’església de Santa Maria del Mar i la plaça del Pi, on hi podrà haver com a màxim tres grups a la vegada.

Dinou comarques amb més població estacional

Relacionada amb les campanyes turístiques i amb moviments per qüestions de feina i estudis hi ha la població estacional, que pot variar força al llarg de l’any, ja que reflecteix les entrades i sortides de ciutadans. Precisament, segons dades publicades ahir per l’Idescat, 19 comarques, a més de la Vall d’Aran, van tenir població estacional de signe positiu el 2021. És a dir, la població present és superior a l’empadronada. El Tarragonès és la comarca amb més població estacional (23.749 persones) i la segueixen el Baix Empordà (22.546), la Selva (11.713), l’Alt Empordà (11.084) i el Baix Penedès (9.837). En termes relatius, les comarques amb més població estacional són el Pallars Sobirà (27,3%), l’Alta Ribagorça (16,6%), el Baix Empordà (16,4%) i la Cerdanya (15,6%), mentre que l’Anoia (-4,0%), el Moianès (-3,0%), l’Urgell (-2,9%) i les Garrigues (-2,9%) són les que tenen menys població estacional. Entre les 22 comarques amb població estacional negativa hi ha el Baix Llobregat (-22.802), el Vallès Occidental (-20.055) i el Barcelonès (-14.314). De totes maneres, són Barcelona i Salou les ciutats amb més població estacional: 23.883 i 9.405, respectivament. Aquestes dades de la població estacional del 2021 estan molt influenciades per l’efecte del confinament i les restriccions derivades de la pandèmia de covid-19.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia