Ciència

Societat

Tsunami: risc potencial

Un estudi liderat per l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona determina que el subsol del mar d’Alborán té més potencial sísmic del que es creia

Els investigadors caracteritzen al detall els 300 quilòmetres de les falles que estan en moviment continu

El litoral català en quedaria al marge i les onades afectarien la costa andalusa i marroquina

La Mediterrània no és una zona de tsunamis, però un nou estudi revela que el risc existeix i que el subsol on xoquen les plaques tectòniques africana i europea és més actiu del que es pensava fins ara. El treball elaborat per un equip internacional i liderat per l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) de Barcelona i la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (Icrea) ha aportat dades més precises de la ubicació exacta i l’estructura profunda de les falles del mar d’Alborán, entre la costa andalusa i la marroquina. Un estructura geològica que ha estat àmpliament estudiada però que amb la qualitat de les dades i metodologies més modernes s’ha pogut demostrar que està absorbint gairebé la deformació del xoc de les dues plaques. “Valorem l’estructura i els límits de les falles i constatem que el risc de terratrèmols i tsunamis existeix”, explica la geocientífica marina de l’ICM-CSI i autora de l’estudi, Laura Gómez de la Peña. El treball localitza exactament els límits de les dues falles –la de l’alt Alborán i la de Yusuf– que s’estenen al llarg de 300 quilòmetres i a uns 15 i 20 quilòmetres de fondària. “Fa més de cinc milions d’anys que s’estan movent les plaques i així continuaran molt de temps”, diu la investigadora que considera aquesta una primera valoració del seu potencial sísmic que caldrà continuar estudiant.

L’estudi el va començar el 2011 per la seva tesi però com explica hi ha altres companys com César Rodríguez Ramos i Eulàlia Gràcia, coautors del treball que feia anys que feien diferents projectes en aquesta zona on continuen analitzant la geologia del mar d’Alborán. “No serà mai com al Japó, però el risc hi és i estudiar i conèixer el potencial sísmic al detall ens fa estar previnguts en cas que passi res”, assenyala la investigadora de l’ICM-CSIC.

Els moviments sísmics al subsol afectarien sobretot la Mediterrània occidental, i com explica Laura de la Peña, el litoral català, a un miler de quilòmetres de distància, en quedaria al marge. Els models amb què han treballat delimiten que l’afectació per l’expansió de les onades que provocarien els terratrèmols submarins quedarien estancades a la zona i afectarien sobretot la costa andalusa, sobretot entre Almeria i Màlaga, i el nord d’Àfrica a la franja de Melilla i Alhucemas.

El treball que recentment ha publicat la prestigiosa revista Nature Communications, també prediu quina seria l’afectació dels possibles tsunamis. La qualitat de les dades i les metodologies modernes que s’han fet servir i tenint en compte la dimensió de les falles es podrien arribar a produir terratrèmols de magnitud superior a 7, que provocaria onades de mig metre arribant a la costa i en alguns punts podria arribar a superar els dos metres. Aquesta situació, com explica la científica, seria en el “pitjor dels escenaris” i no es percebria més enllà de la Mediterrània occidental, com ha passat quan s’han produït terratrèmols davant la costa algeriana i el nivell de l’aigua ha pujat en alguns ports de les Illes Balears.

El fons, al detall.
L’estructura geològica del mar d’Alborán està àmpliament estudiada des dels anys setanta. Les campanyes que s’hi havien fet no tenien prou dades per caracteritzar l’ estructura perquè eren massa espaiades o les imatges a les zones més profundes no eren prou bones. El treball aporta informació de més qualitat des de la part més superficial fins a les profunditats de l’escorça, que era la part més desconeguda. La costa andalusa conviu amb els terratrèmols que provoquen aquestes falles en constant moviment.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona