Salut

Nova vaga mèdica a la vista

Metges de Catalunya convoca una aturada el 25 i 26 de gener i acusa Salut de no fer res per enfortir la sanitat pública

Dona marge per negociar millores laborals i assistencials i evitar una mobilització no desitjada

Han passat poc més de dos anys des de l’última vegada que els metges catalans van fer vaga, però si res no canvia hi tornaran a finals de gener. El sindicat Metges de Catalunya, el de més pes en la professió, denuncia que la inacció del Departament de Salut ha tornat a deixar la sanitat en una situació dramàtica i planteja una “mobilització històrica” de protesta amb un lema que plasma el seu enuig postpandèmic: “Ho has donat tot, no has rebut res.” Malgrat això, el secretari general del sindicat, Xavier Lleonart, allarga la mà “per última vegada” a la Generalitat, advertint que és una mobilització “no volguda” i que, amb un horitzó de dos mesos, hi ha marge de sobra per negociar acords i incorporar-los als convenis laborals de l’Institut Català de la Salut (ICS) i del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública (Siscat), que fa temps que s’estan negociant però que continuen encallats.

“Tenim agendes amb sis, vuit o deu visites a la mateixa hora, i fins a 70 al final del dia. A ningú se li acut que el metge les farà passar totes juntes, però a algú se li ha acudit que sí que es poden apuntar per al mateix moment”, explica Lleonart per exemplificar que la situació del col·lectiu mèdic de la sanitat pública no ha canviat tot i les promeses rebudes arran de les darreres accions de protesta.

Metges de Catalunya va presentar fa uns dies al Parlament més de 54.000 signatures per reclamar la millora de la sanitat i va alertar del risc de la continuïtat del servei públic de salut. Com que no va rebre cap resposta, i en vista de les “condicions indignes” per fer la feina assistencial, demana un “pla de rescat” que garanteixi la supervivència del servei, amb mesures contundents i un calendari establert per a tots els sectors.

La convocatòria de vaga va dirigida als 25.000 col·legiats que Metges de Catalunya (MC) calcula que treballen en el sistema sanitari públic de Catalunya. De fet, una de les seves reivindicacions és que es quantifiqui i es registri la plantilla de l’ICS i del Siscat, identificant-ne el centre de treball i l’especialitat, per tal de poder planificar les necessitats futures de facultatius en funció de les jubilacions previstes (unes 9.000 en els pròxims deu anys) i els dèficits de determinats perfils mèdics en diversos territoris, per posar-ne alguns exemples.

Reivindicacions clares

La principal petició és contractar més metges per al sistema públic i frenar la sagnia de professionals que es formen al país però que se’n van al sector privat o a l’estranger, a la recerca de condicions més dignes. El sindicat ja s’avança a desmentir un dels arguments recurrents del Departament de Salut: que no hi ha professionals per contractar. “No és veritat. N’hi ha, però no que vulguin treballar en les condicions de sobrecàrrega, menyspreu i precarietat que s’ofereixen en el sistema sanitari públic”, assenyalen. Per això, reclamen que la mitjana retributiva dels metges a Catalunya (entre 55.000 i 70.000 euros a l’any sense guàrdies) s’equipari a la dels metges francesos, (88.000 euros) o alemanys (165.000), tot segons dades de MC.

És per això que reclamen un increment retributiu lineal de 10.000 euros a l’any per als metges i de 7.000 per als metges residents, i 5.000 euros més vinculats a diferents complements.

També demanen millors preus en les guàrdies, recuperar la jornada de 35 hores setmanals i que es respectin els descansos mínims per reduir l’esgotament de la plantilla.

D’altra banda, exigeixen mesures estructurals per millorar el sistema, com ara planificar les plantilles amb estudis de càrregues laborals cada dos anys per especialitats i centres, agendes “raonables” per assegurar la qualitat assistencial i fixar un terç de la jornada laboral per a recerca, docència o formació, garantint que sigui finançada íntegrament per empreses o administracions al marge de la indústria farmacèutica.

LES FRASES

La desafecció dels metges i la incapacitat de captar i retenir les noves generacions de professionals són una amenaça molt greu per al sistema
En un nou exercici de responsabilitat, oferim molt marge de negociació per evitar arribar a la vaga
Xavier Lleonart
secretari general del Sindicat Metges de Catalunya
Tenim temps suficient per arribar a un punt de trobada entre els treballadors i les patronals
Alfred Garcia
sotsdirector del Servei Català de la Salut

Optimisme a Salut: “Hi ha temps”

El sotsdirector del Servei Català de la Salut, Alfred Garcia, agraeix als metges el marge fins al 25 de gener i confia a arribar a un acord en aquest temps. Garcia assegura que des del Departament de Salut s’ha definit un marc “suficientment generós” per negociar i arribar a un acord amb els metges, però recorda que s’ha d’assolir en les taules de negociació que hi ha obertes en el marc del Siscat, amb tres patronals diferents, i l’ICS, que ahir mateix es va tornar a reunir. Les negociacions, però, continuen tan encallades com setmanes enrere. Pel que fa a les peticions dels metges, Salut recorda que l’equiparació salarial s’ha començat a aplicar amb un increment del 3,5% gràcies a una llei estatal i que els 1.000 milions més per a sanitat, si s’aprovessin els nous pressupostos, encara ho afavoririen més. Altres peticions, com la jornada de 35 hores, no es negocien en les taules, però s’assoliran amb una nova llei per al sector públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia