Salut

Creen l’Institut de Recerca Glòria Compte a Figueres

Sorgeix per convertir-se en un espai d’investigació i formació en salut i social per als professionals sanitaris i per al territori

Va participar en la inauguració d’ahir el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal

L’Institut de Recerca Glòria Compte, en clau de salut i social, va iniciar ahir el seu camí, una iniciativa que neix amb la voluntat de generar coneixement, investigació i formació, i també d’esdevenir un espai de referència en els àmbits de salut i social per a professionals, administracions i organitzacions del territori. Físicament, l’institut estarà ubicat a la planta baixa de l’hospital de Figueres, en un espai que ja ha estat adaptat per als nous usos. L’objectiu de l’institut és l’estimulació de la creació de projectes d’investigació en salut en els diversos nivells d’atenció de la Fundació Salut Empordà.

També forma part dels objectius de l’institut facilitar l’activitat investigadora dels professionals i residents aportant-hi serveis i recursos, i generar un espai de coneixement i formació obert, dinàmic i permeable a Figueres i a l’entorn. Així mateix, l’institut vol liderar la recerca sanitària i social a l’Alt Empordà i impulsar projectes que afavoreixin la salut i la qualitat de vida de la ciutadania. L’aposta de l’institut per la formació en recerca i per la potenciació de la recerca multidisciplinària és completa.

S’ha modificat l’estructura de la zona per habilitar-hi una sala de reunions, una sala de formació, un despatx de treball, secretaria i diversos despatxos destinats a gestió de recerca i docència. Els treballs d’adaptació s’han allargat durant un mes i mig i han tingut un cost al voltant dels 82.000 euros, dels quals 50.000 han estat finançats per Dipsalut.

La direcció de l’institut l’ocupa el doctor Pere Plaja, director alhora de recerca, innovació i desenvolupament de la Fundació Salut Empordà. S’hi incorpora també el doctor Oriol Turró, que assumeix la coordinació de recerca i té un equip de professionals sanitaris, tècnics en gestió de projectes i experts en metodologia i estadística aplicada a les ciències socials i de la salut.

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, va manifestar ahir durant la presentació que l’aposta que fa Figueres per crear aquest centre de recerca, per donar-li aixopluc en un espai compartit i, alhora, situar-lo en la recta de sortida de la recerca que aglutinarà totes les energies i les capacitats de la comunitat mèdica i assistencial, és “una aposta estratègica encertada”.

“Avui certifiquem un canvi d’escala. No venim del no-res. Avui es produeix la catalització d’un conjunt d’energies diverses, i a vegades disperses, que ara es concentren”, va definir. L’Institut de Recerca ha “d’atraure talent” i ha de “potenciar tot el talent implícit en tota la comunitat assistencial de Figueres”. “Aquesta és l’aposta clau. Això aporta un plus d’autoestima, perquè Figueres té un dèficit d’autoestima”, deia. “No és veritat que tot passi als grans centres de recerca biomèdics de l’entorn metropolità de Barcelona”, va completar Nadal.

La presidenta del Patronat de la FSE, Agnès Lladó, va explicar que Figueres esdevindrà, amb aquest institut, un “espai de referència en salut i en investigació; es posarà en relleu, així, el potencial que té, en clau assistencial i professional”. “L’Institut fa visible i reconeix una dona referent, fa un homenatge a la seva trajectòria”, afegia Agnès Lladó.

La presidenta de Dipsalut, Maria Puig, va remarcar l’aposta de la Diputació per “la generació i la transferència de coneixement”. “Considerem que cal fomentar la investigació, perquè és motor de canvis, i pot transformar la manera d’abordar els reptes que tenim en l’àmbit sanitari, en el social i en el de la salut pública”, va manifestar.

LA XIFRA

82.000
euros ha costat la reforma per adaptar l’espai on s’instal·la l’Institut de Recerca Glòria Compte.

Pediatra amb compromís social

Glòria Compte Massachs (Girona, 1953 - Rabós d’Empordà, 2007), pediatra compromesa amb els més febles, va destacar per l’anàlisi del vincle existent entre la situació social de la persona i de la comunitat i el propi estat de salut. També va ser una figura compromesa socialment i ambientalment: ferma lluitadora feminista i defensora de la preservació del territori.

Va ser cofundadora de la Casa Materna de Matagalpa (Nicaragua) per lluitar contra l’alt índex de mortalitat maternoinfantil derivada de la pobresa. A més, va treballar amb la població indígena perseguida a Guatemala i a les faveles de Salvador de Bahía, al Brasil, on va dur a terme la tesi doctoral.

Quan va tornar a l’Empordà, Glòria Compte va continuar fent de pediatra i va deixar empremta al centre d’atenció primària de Figueres.

Ahir al matí va participar en l’acte de presentació de l’Institut de Recerca la germana de Glòria Compte, Teresa Compte, que va manifestar l’agraïment de la família i va destacar que “a la Glòria l’hauria sorprès aquesta decisió”.

“Era una dona molt senzilla i, si hi ha alguna cosa que tots en recordarem, és la rialla explosiva i contagiosa.” Va assenyalar, així mateix, que Glòria Compte havia “batallat al llarg de la seva vida sempre per la sanitat pública, no va tenir mai cap altra temptació”. Va constatar també que Glòria Compte havia lluitat per les dones i havia trencat molts motllos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia