Societat

Obre les portes el primer saló de ‘gaming’ en català

El Saga concentra a La Farga entitats, empreses, escoles i amants del videojoc

Les retransmissions en llengua catalana, plat fort d’un sector en què cal normalitzar-ne l’ús

“Per jugar a videojocs en català, cal parlar en català de videojocs.” Amb aquesta premissa, Roger Mitats, Sergi Palacios i Mestre Tites s’han llançat a la piscina amb la revista 3Dnassos, que editen en català i se centra en els videojocs que incorporen el català per jugar. “La indústria del videojoc a Catalunya és potent però li falta normalitzar la llengua”, va explicar ahir Mitats, el director. Ho va fer a l’estand que la revista ha instal·lat en el Saga, un saló que organitza la Plataforma per la Llengua amb el suport de la Generalitat i que va obrir ahir per primer cop les portes a La Farga de l’Hospitalet. El Saga serà un aparador, fins aquesta nit, d’una cinquantena d’empreses, entitats, clubs i centres formatius del sector del videojoc dels territoris de parla catalana. Els assistents poden posar-se en la pell d’un pilot de Fórmula 1 amb un simulador de curses, jugar a futbol amb cotxes de radiocontrol i jugar durant 36 hores, entre altres activitats. Ricard Viloca i Jennifer Fort, de l’entitat Softcombat Barcelona, mostraven tres jocs nascuts per recrear en la vida real el que succeeix a les pantalles i que alhora són una pràctica esportiva: el jugger, el rol en viu i el softcombat.

Un dels grans atractius és seguir en directe, a través d’una pantalla gegant, competicions dels populars jocs League of Legends (LOL) i Valorant organitzades i retransmeses en català per Gamesports Electronics. Marc Àlvarez, Hobb, és un dels comentaristes que narra les competicions en català. Va destacar el punt de trobada que representa el Saga: “A Twitch [la plataforma líder del gaming] hi ha molta gent de parla castellana però hem de donar un impuls perquè la de parla catalana es conegui i pugui viure el que més li agrada en català perquè no es perdi la llengua.” També va posar en relleu el fet que a partir del 2023 Gamesports Electronics farà una competició reconeguda per Riot Games, propietària de LOL i Valorant, “fet que donarà un impuls molt gran” al gaming en català.

Punt de trobada

Norman López, creador de continguts digitals en la productora Gedi Media, va coincidir: “El Saga és el punt de trobada del gaming en català en què podem descobrir en quin moment estan la indústria, les competicions, els creadors de continguts.” Fa temps que existeixen comunitats en català, però normalment s’apleguen per internet i en trobades puntuals. “El Saga ens posa al mapa tant a desenvolupadors com a creadors i consumidors”, va dir López, que va fer una valoració “molt positiva” de la resposta del públic.

També la va fer Roger Baldomà, membre de l’executiva de la Plataforma per la Llengua i de la comissió de videojocs. Baldomà va explicar: “El 50% dels videojocs que es fan en territori català els podem gaudir en català. És una alegria però estem molt lluny de la xifra que voldríem.” El 50% de la facturació del videojoc a l’Estat surt de Catalunya: “Però la indústria que hi ha aquí és sobretot independent i d’estudis petits i volem que també els grans incorporin el català.” En aquest sentit, “estan força receptius i aquest any han anunciat que reconeixen la competició que organitza Gamesports Electronics en les competicions oficials dins del seu circuit”, fet que representa un gran impuls per a la llengua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.