Societat

NAZANIN ARMANIAN

POLITÒLOGA. ESCRIPTORA. IRANIANA EXILIADA

“Per què l’esquerra defensa un imam d’extrema dreta?”

L’esquerra europea i llatina dona suport al règim islàmic pensant-se que és antiimperialista i antiisraelià
Per què l’esquerra catalana no protesta pel que s’està fent a les nenes catalanes de religió musulmana?
Occident té molts interessos amb el règim islàmic: en necessita el gas i el petroli. Els EUA van posar l’aiatol·là Khomeini

“Fa 80 anys les iranianes vam deixar de portar vel. El poder ens treu 100 drets i després ens en torna un per generar en nosaltres la sensació de victòria. Igual que Occident, vol reduir la revolució anticapitalista, anticavernícola, feminista... de l’Iran a un drap”, va escriure la politòloga i escriptora Nazanin Armanian a Twitter després que el règim dels aiatol·làs anunciés que desmantellaria la “policia de la moral”. Uns dies abans, l’activista va ser a Barcelona convidada per la Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya (UPEC), on va fer la conferència Parlem de les protestes a l’Iran: dones, vida, llibertat.

Com és que aquí a Occident es parla tan poc del que està passant a l’Iran?
Perquè Occident té molts interessos amb el règim islàmic, perquè necessita el seu gas i el seu petroli. Occident i, sobretot, els Estats Units han tingut aquests interessos des de la instauració del règim islàmic. Recordem que a l’aiatol·là Khomeini el van portar a l’Iran des de París. A l’Iran ningú el coneixia, ell vivia exiliat per ordre del xa i van ser els Estats Units que el van portar a França, i allà el van mantenir fins que el van portar a l’Iran, on no el coneixia ningú. Els que vam fer la revolució d’esquerres i progressista per enderrocar el xa, que era un dictador, i entre els quals m’hi compto, perquè era una estudiant de 17 anys aleshores, vam veure com, de cop, després de molts mesos de lluita, ens van portar l’aiatol·là Khomeini.
De la nit al dia?
De la nit al dia, a un home que ningú coneixia el feien sortir a tot arreu, cada minut del dia es parlava d’ell. I allà el van deixar, per vetllar pels interessos, sobretot, dels Estats Units, i allà es mantenen els aiatol·làs després de 43 anys. Els Estats Units i la Unió Europea han tingut d’amagat les millors relacions amb el règim islàmic, l’han mantingut al poder. No els han tocat ni un pèl; les sancions econòmiques que han imposat han empobrit el poble iranià, però no han afectat la màfia que governa, és a dir, els aiatol·làs. Els guardians islàmics tenen vuitanta molls per exportar petroli de manera il·legal i això Occident ho sap i ho permet. Han permès que els aiatol·làs facin negocis de manera clandestina, perquè, si cau aquest règim, cau tot l’Orient Mitjà.
Per això ara tampoc es parla d’aquesta revolta iniciada per les dones?
Que és més que una revolta, és una revolució, i no se’n parla pel mateix: pel petroli i pel gas. En el moment en què els Estats Units posen sancions al petroli i al gas russos, prometen a Alemanya, i a altres països de l’Est, però sobretot a Alemanya, que són els consumidors majoritaris d’aquest gas, el gas i el petroli iranians. Sabeu que l’Iran és el país del món on hi ha més gas? Si ara cau el règim de l’Iran, no hi haurà petroli ni gas per a Europa, i comença l’hivern. Això que passa a l’Iran és una qüestió internacional.
I els drets humans?
Oblida’t d’això. Algú parla dels iemenites? Doncs fa set anys que viuen sota els bombardejos continus de l’Aràbia Saudita, és a dir, dels aliats dels Estats Units. Ni se’n parla ni en surt una sola imatge. Als mitjans de comunicació només surten imatges de les guerres que interessen i tots els grans mitjans estan controlats. Les grans agències d’informació internacionals, que són les que proporcionen la informació a la resta de les agències, estan controlades.
Això vostè ja ho va explicar en un llibre titulat ‘No es la religión, estúpido. Chiíes y suníes, la utilidad de un conflicto’, que va escriure el 2016 amb Martha Zein.
Hi explico el que et deia ara: tot són interessos geopolítics. Els iranians, en un segle, hem fet tres revolucions i el que volem és la democratització de l’Iran, però per la ubicació del meu país i els seus recursos naturals, sempre hem fracassat per la intervenció de les potències estrangeres. Cap potència vol que el poble iranià sigui amo del seu destí i, per tant, dels seus recursos.
Es ven com si fos una guerra religiosa.
De cap manera. El que passa és que el règim dels aiatol·làs, sustentat sobretot pels Estats Units, és de característiques feixistes, un totalitarisme religiós. És com el nacionalcatolicisme, que va ser un règim feixista disfressat de catòlic en el cas de Franco, que, no ho oblidem, també tenia el suport de l’Església i utilitzava les lleis que deia que eren de la religió contra el poble. I això és el que està fent el règim islàmic: és un règim feixista i totalitari i utilitza la bandera de la religió per enganyar les masses.
També hi ha el cas de l’Afganistan.
Els talibans, Estat Islàmic... Tot és el mateix. Mira, aquests grups no existien. Nosaltres, a l’Orient Mitjà, ja havíem superat aquesta etapa de passar de governs religiosos a governs laics; en cap país de l’Orient Mitjà, a excepció de l’Aràbia Saudita, hi havia un govern religiós. A l’Iraq, Saddam Hussein era laic, el xa de l’Iran era laic, Turquia era un estat laic, eren dictadors però laics, a Síria també eren laics, i avui és l’únic país de la regió que queda, però, amb un dictador, això sí. Ara, i per interessos dels Estats Units, sobretot, a l’Orient Mitjà tenim totalitarismes religiosos.
A les dones que es treuen el vel i als homes que els donen suport, els empresonen, els executen. Quin futur veu per a aquesta gent?
No hi veig futur, la veritat. No veig que hi hagi llum al final d’aquest túnel precisament per això que et deia, per la importància geoestratègica que té el país i els seus recursos naturals. No ens enganyem: l’Iran és més important per als Estats Units que Ucraïna, i la guerra a Ucraïna és una guerra controlada. Les superpotències són suficientment intel·ligents perquè això no es descontroli més del que cal. A l’Iran no el controlen els iranians, ni tan sols els aiatol·làs ara mateix. Qualsevol cosa que passi a l’Iran tindrà un impacte internacional; el primer de tots, un xoc als països pel preu del petroli. Si ja és car, podria passar perfectament que el barril arribés als 180 o 200 dòlars enmig de l’hivern.
Des que van començar les protestes per l’assassinat de la jove Mahsa Amini, quants represaliats hi ha?
No ho sabem. Creiem que hi ha uns 16.000 detinguts aproximadament, segurament la meitat són dones. I hi ha un gran grup de detinguts que són nens, menors de 18 anys. I això és molt important, perquè s’ha de saber que la revolució també l’estan protagonitzant els adolescents. Els escolars dels instituts són els que van a les manifestacions, perquè no veuen futur a les seves vides. No poden tenir una vida normal d’adolescents, els ho prohibeixen tot. La meva generació i la de la meva mare, és a dir, la generació de les seves àvies, tenien llibertats personals, potser no polítiques, per això vam fer la revolució del 78 contra el xa, però podíem lligar, podíem fer festes, podíem tenir una feina que ens agradés, podíem formar una família... Ara, no.
Però vostè diu que això no va de religió.
La gent ha de separar l’espiritualitat i la relació amb el seu déu, com aquí, de l’Església i la religió. Aquí també hi ha molta gent que està en contra de l’Església, però creu en Jesús. I això és el que està passant a la majoria dels països musulmans; la gent fa un segle que ha deixat d’anar a les mesquites per voluntat pròpia, el que va passar és que, després de la guerra freda, els Estats Units van utilitzar el tema de la religió contra la Unió Soviètica i van començar a injectar diners i armes a grups per poder-s’hi enfrontar. Per això existeix Estat Islàmic, Al-Qaeda, els talibans, el règim islàmic... Els Estats Units han utilitzat l’integrisme islàmic, és a dir, l’extrema dreta islàmica, per lluitar contra la Unió Soviètica i per posar fi a les forces democràtiques de tota la regió. I ara també ho fan per anar contra la Xina, veïna de tota aquesta zona.
Aquí sobta que tampoc les dones i els partits d’esquerra s’estiguin mobilitzant a favor de les dones de l’Iran.
Aquí tenim un gravíssim problema amb un sector de l’esquerra espanyola, europea i llatina que continua donant suport al règim islàmic, pensant-se –no se sap en què es basen– que és un règim antiimperialista i antiisraelià, i això demostra un analfabetisme polític absolut. Diuen: aquesta és la revolució taronja, com hi hem de donar suport si Rússia dona suport al règim islàmic? Aquells que en aquesta guerra Ucraïna-Rússia es posen al costat de Rússia, s’estan posant al costat del règim iranià.
I a Catalunya, que vostè coneix bé?
A Catalunya? Fixa’t que aquí l’esquerra va protestar contra l’expulsió d’un imam de Reus que és d’extrema dreta. Tots els imams que han portat aquí, a Catalunya o a Espanya, tots venen del Marroc, de Síria o de l’Aràbia Saudita, i són d’extrema dreta i misògins. Mira: fes un qüestionari sobre temes polítics, econòmics i socials i fes-lo respondre a un imam d’alguna mesquita catalana i fes la mateixa enquesta a Santiago Abascal. Veuràs que responen el mateix. Les respostes són idèntiques perquè són extrema dreta...
...
...En canvi, aquesta esquerra mai ha protestat contra el matrimoni infantil, que és pederàstia, de nenes –també n’hi ha de catalanes– que són enviades als seus països d’origen per casar-les amb adults. I això és molt extrem, sí, però i què diuen les esquerres de com es tracten moltes nenes catalanes de famílies musulmanes a les quals no deixen fer el mateix que a les nenes d’aquí? Aquí, i això ho ha de saber la gent, quan a una nena li posen el vel, vol dir que ja no pot quedar per jugar, ni anar d’excursió, no pot anar en bici, ni a la piscina, no pot anar al cine ni a concerts amb els amics, ni al teatre, ni de vacances... I també vol dir que s’haurà de casar amb qui digui la família; per descomptat, un noi o un home musulmà.
Estrany que no es protesti per això.
Això pregunto jo: per què l’esquerra catalana no protesta pel que s’està fent a aquestes nenes? Per què no lluita pels drets d’aquestes nenes? És que ni les feministes! El partit polític espanyol aquest que es diu Sumar, que diu que és feminista, ha col·locat una senyora amb vel sense preguntar-li què significa el seu vel. Per què porta el vel? Per què les esquerres es pensen que per integrar la comunitat musulmana s’ha d’apostar per les dones amb vel si la majoria de dones musulmanes arreu del món no en porten, de vel? El vel només el porten o el fan portar en l’àmbit de l’extrema dreta. I, mira, a mi m’agradaria que aquesta senyora, a part de lluir el vel, ens expliqués què pensa de l’economia, de la geopolítica, de la societat... No vull haver lluitat per enderrocar un islamisme a l’Iran per després trobar-me’l aquí.

Amb nom i cognoms

Hores després de la derrota de l’Iran contra els Estats Units en el mundial de Qatar, Nazanin Armanian (@nazaninarmanian) explicava a través de Twitter que els carrers de Teheran es van omplir de gent que celebrava la derrota de la selecció “del règim”. “Inaudit: estan tirant focs artificials”, deia l’analista, que assegura que “els equips de futbol a l’Iran pertanyen als aiatol·làs” i que el règim volia celebrar una victòria en el mundial per fer callar una població sacsejada pel terror imposat i centenars d’assassinats en les darreres setmanes. En aquesta xarxa social, i també en un blog que té, l’activista iraniana exiliada denuncia dia rere dia, amb nom i cognoms i, si pot, amb fotografies, els assassinats, les desaparicions i les detencions de dones i homes iranians que estan desafiant el règim, fins i tot els segrestos de què han estat víctimes iranians contraris al règim islamista exiliats en altres països, com Turquia, i els misteriosos i massius “suïcidis” de ciutadans iranians compromesos amb la revolta. Armanian també denuncia el règim feixista iranià i l’acusa d’actuar com la Gestapo, i d’estar perpetrant violacions i violentes agressions sexuals i tortures contra moltes de les persones, sobretot dones, que hi ha detingudes ara mateix al país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia