Infraestructures i serveis

El pressupost del BarMar vorejarà els 2.500 milions

La canonada submarina que unirà Barcelona amb Marsella no transportarà gas sinó hidrogen verd

El projecte, que aspira a rebre un 50% de finançament europeu, estarà operatiu el 2030

El pressupost de la canonada submarina entre Barcelona i Marsella, anomenat BarMar i rebatejat com a H2Med, s’acostarà als 2.500 milions d’euros, segons va xifrar ahir mateix el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la novena Cimera Euromediterrània. Al llarg de la trobada també es van concretar alguns detalls del corredor d’energia verda, entre els quals, que servirà per transportar hidrogen verd i que estarà operatiu cap al 2030. Això exclou la possibilitat apuntada per alguns sectors que la infraestructura s’emprés inicialment per transportar-hi gas, per pal·liar el dèficit actual d’aquest combustible a Europa.

Durant la cimera, en la qual hi van ser presents els mandataris que, junt amb Pedro Sánchez, han liderat el projecte, és a dir, els seus homòlegs francès i portuguès, Emmanuel Macron i António Costa, respectivament, també hi va ser present la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que va expressar el seu suport a la iniciativa assegurant que pot ser “la columna vertebral” de l’hidrogen verd al continent i va indicar que la península Ibèrica es pot convertir en un dels hubs energètics més importants a Europa.

Aquest vistiplau verbal obre la porta perquè el projecte rebi ajuts europeus, un cop sigui presentat oficialment davant la Comissió, una formalitat que es complirà molt probablement la setmana que ve, perquè es valori si pot constar com a projecte d’interès comú per a Brussel·les. Si els detalls tècnics de l’H2Med satisfan els responsables de les arques comunitàries, podria rebre’n finançament fins a un 50% del seu cost.

Durant la seva intervenció, Sánchez va subratllar que l’H2Med serà el primer “gran corredor” d’hidrogen de la Unió Europea i que tindrà la capacitat per transportar dos milions de tones anuals, una xifra que equivaldria al 10% del consum d’hidrogen verd al conjunt de la Unió Europea el 2030. Sánchez també va remarcar el seu compromís amb la neutralitat climàtica i “l’exemple de cooperació” de tots tres països, que volen donar “una resposta solidària i compromesa” a la crisi energètica.

En el torn d’intervencions, el president de Portugal, António Costa, va manifestar que l’H2Med representa un “canvi de paradigma” per al sector energètic europeu. “Amb això hi haurà un canvi de tendència, perquè ja no serem importadors i reexportadors, sinó que reforçarem la nostra posició com a productors i exportadors d’energia”, hi va insistir.

Per la seva banda, Emmanuel Macron va opinar que el corredor actuarà com a punt de partida perquè altres països s’afegeixin a la xarxa i presentin nous projectes per expandir el sistema d’interconnexions al continent.

LES FRASES

El projecte de l’H2Med pot esdevenir la columna vertebral de l’hidrogen verd a la Unió Europea
Ursula von der Leyen
presidenta de la Comissió Europea
Ja no serem importadors, sinó que reforçarem la nostra posició com a productors d’energia
António Costa
primer ministre de Portugal
El corredor actuarà com a punt de partida perquè altres països se sumin a la xarxa amb nous projectes
Emmanuel Macron
president de frança


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia