Societat

L’oposició veïnal tomba uns pisos de protecció oficial a Banyoles

L’Ajuntament ha de renunciar al projecte dels HPO que havia anunciat al barri de Can Puig

Els veïns argumenten que ja tenen prou habitatges, entre els quals n’hi ha d’emergència social

L’equip de govern es compromet a fer-ne, però en un altre indret

Els habitatges de protecció oficial (HPO) que l’Ajuntament de Banyoles havia previst al barri de Can Puig no es construiran. Així ho ha decidit l’equip de govern (Junts, amb majoria absoluta), atenent d’aquesta manera al “malestar” i “neguit” que el projecte ha generat entre els veïns de la zona, segons va assegurar ahir l’alcalde, Miquel Noguer.

El perquè

En les diverses reunions mantingudes amb els habitants del barri –va indicar Noguer–, aquests havien expressat una oposició generalitzada, fruit, en part, de la mala experiència de la promoció d’HPO de la Generalitat al carrer Orfes (consistent en uns pisos habilitats en contenidors), que a hores d’ara s’estan utilitzant com a llar temporal d’emergència per a famílies derivades dels serveis socials. Per estar-hi en contra també s’argumenta un previsible augment del trànsit i problemes d’aparcament a la zona. Això ho van confirmar ahir fonts del barri, les quals –van indicar– ja tenen prou “pressió d’habitatge” i, d’altra banda, amb els pisos perdien una zona verda. Si bé no existeix una associació de veïns com a tal, en els darrers mesos s’ha vertebrat a Can Puig una organització a partir d’un grup de WhatsApp.

Es faran en un altre lloc

El bloc (amb 50 o 60 habitatges) s’havia d’aixecar en uns terrenys de titularitat municipal destinats a equipaments, situats al carrer Boi Juscafresa, sota el pavelló i l’escola de Can Puig, que l’Ajuntament ja havia requalificat fa uns mesos per poder-hi encabir habitatges. A curt termini s’havia de convocar un concurs per escollir l’empresa que es cuidaria tant de la construcció com de la gestió del bloc per un període de 75 anys. Aquest pas, però, no s’ha arribat a donar ni es donarà mai, va insistir Noguer, referint-se al projecte concret de Can Puig. No s’ha renunciat –també va recalcar– a fer una promoció d’HPO en un altre indret, motiu pel qual els tècnics municipals ja tenen l’encàrrec de cercar el lloc idoni. “Vull manifestar el ferm compromís meu i del govern que encapçalo per dir que aquesta necessitat d’HPO que té la ciutat no la deixarem òrfena, buscarem l’espai o els espais idonis per poder-ho fer”, va avançar l’alcalde, que va comparèixer davant la premsa en companyia del primer tinent d’alcaldia, Jordi Congost.

Forta demanda

Si bé Banyoles ja disposa d’alguns HPO de promoció privada i de promoció pública, a càrrec de la Generalitat (com els de Cal General i els esmentats del carrer Orfes), els de Can Puig haurien estat els primers impulsats per l’Ajuntament. De possibles llogaters no n’haurien faltat, ja que ara mateix hi ha unes cent peticions per disposar d’un habitatge d’aquesta mena.

Per ERC, model erroni

El principal grup de l’oposició, ERC, considera que el desenllaç que ha tingut el projecte demostra que no es podia fer “d’esquena al barri”. El seu portaveu, Jaume Butinyà, va compartir el convenciment general que a Banyoles hi ha un dèficit de pisos de protecció oficial, però va distanciar-se del model que es volia aplicar a Can Puig. “Nosaltres creiem que la millor fórmula no és concentrar-los tots en un sol punt, sinó distribuir-los en quantitats petites per diferents zones de la ciutat”, va explicar. El cas d’aquesta promoció fallida vindria a demostrar –va considerar Butinyà– la inexistent planificació de la ciutat a llarg termini: els terrenys escollits estaven destinats inicialment a una llar d’infants, posteriorment el govern de Noguer els va requalificar com a equipaments en general i, en última instància, els ha requalificat per poder-hi fer el bloc de pisos, va recordar el portaveu republicà.

“Sense estratègia”

Tant Sumem Banyoles com el representant de Convivència i Progrés (CiP) troben evident que el govern de Junts no planifica a llarg termini. Quim Fernández, de CiP, va ser contundent: “El projecte de Can Puig no té un mal fons però és un exemple clar de com es comença una casa per la teulada; el govern no ha inclòs ni una sola partida per a habitatge en el pressupost i es va obstinar a tirar endavant aquesta promoció, que ara ha de descartar, abans de tenir redactat i aprovat el pla estratègic d’habitatge que teníem caducat des del 2021 i ni tan sols va ser idea seva renovar-lo [va ser CiP qui va proposar-ho].” Per a Fernández, amb el pla es podria “saber en quines zones encaixen millor els pisos de protecció oficial; establir una estratègia per cobrir aquesta necessitat i repartir l’oferta al conjunt de la ciutat; o estudiar mecanismes per fomentar la rehabilitació i el lloguer assequible a tots els barris”.

Des de Sumem, Non Casadevall considera que ha estat una demostració de “mala gestió” i que, abans de situar els pisos en un lloc concret, calia disposar del pla d’habitatge. Després de l’error de posar-los a Can Puig (perquè ja s’hi havien posat HPO), ara s’ha improvisat una marxa enrere arran de les queixes veïnals i la proximitat de les eleccions, segons el parer de Casadevall.

LES FRASES

Potser no ho hem explicat prou bé, però s’ha malejat molt per les eleccions del maig que ve
Miquel Noguer
ALCALDE DE BANYOLES
Calen HPO però no s’han de concentrar en un lloc, sinó distribuir-los per la ciutat
Jaume Butinyà
PORTAVEU d’ERC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.