Societat

Científics de la UAB, el CSIC i l'ICN creen el primer nanomotor que es mou per la diferència de temperatures

CATALUNYA

Diversos científics del Parc de Recerca de la UAB han creat el primer nanomotor que es mou a través de la diferència de temperatures. Riccardo Rurali, del Departament d'Enginyeria Electrònica de la UAB, ha explicat que "el nanomotor tèrmic és un tub de carboni, a escala nanoscòpica, on l'objecte es desplaça amb un moviment de rotació o translació del punt més calent a l'extremitat més freda".

El nanomotor mesura 7 nanòmetres, 1 milió de vegades més petit que el forat d'una agulla. Segons Rurali la descoberta podria tenir aplicacions en la biomedicina o en sistemes nanomecànics. La troballa s'ha publicat a l'edició electrònica de la revista Science.
La precisió amb què es poden controlar els desplaçaments al llarg del tub arriba a distàncies inferiors al diàmetre d'un àtom, fet que pot ser de gran utilitat en futures aplicacions de nanotecnologia, han conclòs els científics.

La major part del moviment, creat al aplicar una diferència de temperatura, es produeix en forma d'espiral "però el desplaçament és tant petit que només veus el moviment de rotació", ha explicat Rurali durant la presentació.

Tot i així, si només es vol produir el moviment de rotació, s'afegeix una càrrega metàl·lica que atura el moviment de translació i només es produeix el de rotació a través de l'eix del tub.

La descoberta ha portat gairebé dos anys d'investigació, segons ha explicat la investigadora del Centre de Nacional de Microelectrònica, Amelia Barreiro, i hi ha estat liderada per Adrian Bachtold, del Centre d'Investigacions en Nanociència i Nanotecnologia (CSIC).

També hi ha participat científics de la UAB, de l'Institut Català de Nanotecnologia i investigadors de la Universitat de Viena i de Lausanne (Suïssa). La recerca s'ha presentant aquest divendres al Centre Nacional de Microelectrònica, al Parc de Recerca de la UAB.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.