L'any zero dels ajuntaments

Les eleccions municipals de l'any 1979 van marcar el camí de la recuperació d'unes ciutats que s'havien degradat amb el règim

Els pobles i ciu­tats de Cata­lu­nya es van anar degra­dant al mateix ritme que ho feia el règim fran­quista i el seu ins­pi­ra­dor.

Molts recor­den com de dei­xat, brut i devas­tat estava aquest país els anys setanta. Com més temps feia de l'año trium­fal més senyals de der­rota hi havia. Les ciu­tats i pobles de Cata­lu­nya van arri­bar a la democràcia com si hagues­sin rebut un bom­bar­deig els dia abans. Tot estava dei­xat de la mà de Déu. Les plat­ges eren bru­tes, al mar sura­ven pei­xos morts, els rius eren cla­va­gue­res. Les ciu­tats que havien rebut la forta immi­gració dels anys cin­quanta no tenien cap mena d'estruc­tura ni esque­let: el bar­ris esta­ven fins a tal punt des­con­nec­tats del nucli antic que quan els seus habi­tants ana­ven al cen­tre –si hi ana­ven – deien «vaig a Ter­rassa», «vaig a Mataró» o «vaig a Tar­ra­gona». Molts pobles petits de plana o mun­ta­nya no tenien ni llum ni aigua cor­rent.

Les elec­ci­ons muni­ci­pals del 1979 van tri­gar molt a arri­bar. Les desit­ja­ven les for­ces democràtiques tant com els alcal­des i regi­dors antics, que ja no podien aguan­tar més la pressió. Hi va haver de tot: ajun­ta­ments que van pas­sar a ser gover­nats pel PSC, d'altres pel PSUC i uns altres per CiU o pels tres a la vegada, segons les direc­trius del «pacte de progrés». També hi va haver altres par­tits més petits o de caràcter local. Fos quina fos la força que governés, tots els alcal­des i tots el regi­dors, del govern o l'opo­sició, es van tro­bar al davant els matei­xos pro­ble­mes. I si les solu­ci­ons que van apli­car per resol­dre'ls van ser més o menys dife­rents, el resul­tat, con­tem­plat trenta anys després, és sem­blant perquè no podia ser d'una altra manera. Els bar­ris s'han cosit amb els nuclis antics a base de con­ne­xi­ons viàries i de trans­port. Han sor­tit per­tot zones de via­nants. S'ha sal­vat el comerç urbà fent-lo com­pa­ti­ble amb les grans superfícies. S'han cons­truït esco­les, hos­pi­tals, cen­tres d'assistència primària, esco­les bres­sol, llars d'avis, cen­tres cívics, pave­llons espor­tius. S'han nete­jat les plat­ges, el mar i els rius. S'ha raci­o­na­lit­zat les zones indus­tri­als i les resi­den­ci­als. S'ha reno­vat la poli­cia local. S'ha atès la for­mació d'adults.

L'any 1979 va donar la sor­tida a una feina ingent. ¿Què ho va fer que aquells pri­mers ajun­ta­ments superes­sin el repte, si a més la crisi econòmica era viru­lenta, l'atur altíssim i les finan­ces muni­ci­pals ine­xis­tents? En pri­mer lloc, la il·lusió, si la paraula és per­mesa. Els dar­rers anys del fran­quisme van ser gene­ra­dors d'un com­bus­ti­ble molt poderós: les ganes de can­viar, de fer coses, de sor­tir de l'immo­bi­lisme i l'atro­pe­lla­ment gene­rals. Els alcal­des i regi­dors n'ana­ven car­re­gats –si no, no s'hau­rien pre­sen­tat a les elec­ci­ons—i van enge­gar i lide­rar la màquina de refor­mar i can­viar. No n'hi hau­ria hagut prou amb la seva força si no hagues­sin comp­tat amb la gent: les asso­ci­a­ci­ons de veïns, la gent de la cul­tura, de l'esport, els dia­ris i revis­tes locals, comar­cals o gene­rals. Tot­hom es va posar en marxa, tot­hom va inter­ve­nir en el canvi. No par­lem, només, de l'obra d'uns pri­mers o uns segons ajun­ta­ments, par­lem d'un esforç col·lec­tiu, gene­ra­ci­o­nal. La gent hi va posar temps, opinió, ganes i –via impos­tos– diners. Després s'hi incor­po­ra­rien les Dipu­ta­ci­ons i, a par­tir de l'any 1980, la Gene­ra­li­tat.

Cap allà el 1992, després dels Jocs, i una mica més tard, molts ajun­ta­ments van tenir la sen­sació que l'obra d'enver­ga­dura s'havia enlles­tit i que podrien entrar en una etapa més pau­sada i de man­te­ni­ment de l'obra feta. Però la nova immi­gració i l'allar­ga­ment de l'espe­rança de vida pre­sen­ten nous rep­tes als ajun­ta­ments i al país i de nou són neces­sa­ris lide­rat­ges i la con­tri­bució de tot­hom. És neces­sari també, com ho era lla­vors, can­viar el sis­tema de finançament muni­ci­pal, que és el mateix de fa trenta i qua­ranta anys. Es poden fer mira­cles una vegada, però no dues.

Els vots per al PSC, els regidors per a CiU

j.r

El PSC va ser el guanyador de les primeres eleccions municipals en nombre de vots a la demarcació de Barcelona. De fet, ha guanyat els vuit comicis municipals que s'han celebrat al Principat. Però en aquest tipus d'eleccions, el que compta són els alcaldes i, en aquesta llista, el PSC ha estat per sota del CiU fins l'any 2003. El 1979, concretament, CiU va obtenir, a les comarques barcelonines, 859 regidors i 94 alcaldies per 525 regidors i 44 alcaldies dels socialistes. Tots dos, però, van obtenir menys alcaldies, tot i que molts més vots, que les diferents plataformes independents que van aconseguir fins a 115 alcaldies. En aquelles primeres eleccions democràtiques, però, hi va haver un altre partit polític que va ser protagonista, sobretot a l'àrea metropolitana, el PSUC. Els comunistes van aconseguir 25 alcaldies, algunes tant representatives com les de Badalona o Sabadell. A més, els 415 regidors que van aconseguir en aquests primers comicis els van servir per pactar amb el PSC en molts altres ajuntaments, com és el cas de Terrassa. La crisi interna que van viure a principi dels 80, però, els va restar tota potència, alguns dels pactes es van trencar i, fins i tot, a Barberà del Vallès l'Ajuntament va passar a mans d'una comissió gestora.

La lluita per la supremacia entre CiU i el PSC s'ha allargat fins ara. Els convergents van guanyar clarament els comicis del 1979, 1983, 1987 –màxim històric de 1.498 regidors–, 1991 i 1995. El 1999 es va produir gairebé un empat tècnic amb 1.280 regidors per CiU i 1.126 pel PSC i el 2003, ja es van començar a capgirar els resultats i els socialistes van aconseguir 16 regidors més. El 2007 la diferència va ser de 36 a favor dels socialistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.