Salut

estat espanyol

Espanya haurà de destruir 14 milions de vacunes anticovid caducades, el 5%

Els països de la UE volen renegociar els contractes amb les farmacèutiques per reduir el volum de vacunes que rep ara que la malaltia ha millorat

Espanya emmagatzema gairebé 14 milions de vacunes de la covid caducades, un 4,91% del total de les que ha rebut, i encara que ha de comptar amb un excedent suficient per si es donessin canvis en la situació epidemiològica, treballa amb la resta de països de la UE per a renegociar els contractes amb les companyies.

El Ministeri de Sanitat argumenta que, en l’actualitat, el ritme de vacunació, tant de la població espanyola com de l’europea, ha descendit i, al contrari del que succeïa al principi, tots els estats membre compten ara amb estoc de sèrums, han traslladat fonts del departament que dirigeix Carolina Darias.

La gestió d’aquests excedents i evitar la destrucció de vacunes ha centrat últimament bona part dels debats entre els ministres de Salut europeus reunits en el Consell d’Ocupació, Política Social, Sanitat i Consumidors (EPSCO) del Consell de la Unió Europea des del mes de setembre passat.

Així, en l’última trobada celebrada el dia 9 de desembre, van reclamar a farmacèutiques com Pfizer i Moderna que reajustin les quantitats contractades i els terminis de lliurament.

Amb els magatzems ara plens, els estats membre mantenen una posició ferma per a renegociar amb els laboratoris els contractes existents per a ajustar els contractes a la situació actual quant a quantitats i ritme de lliurament i així evitar l’emmagatzematge de dosi que poguessin caducar.

“Hem de guiar-nos amb la mateixa predisposició negociadora (...), defensant els interessos dels nostres ciutadans en una realitat que ha canviat” per a aconseguir un “reajustament dels temps i de les quantitats de lliurament”, ha dit la ministra espanyola, Carolina Darias. “No podem permetre’ns vacunes que no utilitzarem i que aquestes s’acabin destruint”, ha agregat.

El seu col·lega txec, Vlastimil Válek, el país del qual ostenta aquest semestre la presidència del Consell de la UE, ha considerat “indispensable que se suspengui el lliurament de vacunes fins que no s’hagi revisat el contracte (...). Que al gener i febrer se’ns continuïn lliurant vacunes és inacceptable”, ha declarat.

Des de Sanitat subratllen que tots els països compten amb reserves estratègiques de medicaments que s’emmagatzemen com a previsió de potencials imprevistos i que, afortunadament, en alguns casos no és necessari usar, i per això Espanya ha de disposar d’un estoc suficient per a poder fer front a potencials canvis en la situació epidemiològica.

Fins avui, els laboratoris han lliurat a Espanya gairebé 206 milions de vacunes, de les quals s’han administrat 103,7 milions de dosis. D’aquestes, han caducat un total de 13.870.197, un 4,91%. A més, ha donat i cedit gairebé 70 milions de dosis a tercers països.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els ferratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS