El CSIF porta a la fiscalia l’alcalde i el cap de la Policia de Palamós per tapar una multa de trànsit a un regidor
Creuen que podrien haver comès delictes de falsedat documental i contra l’Administració Pública
El CSIF ha denunciat l’alcalde, un regidor i el cap de la Policia Local de Palamós a la fiscalia de Girona perquè investigui si van tapar que era el regidor denunciat i no un agent qui duia un cotxe policial no logotipat a qui van multar per excés de velocitat el mes de setembre de 2021. El sindicat assegura que la “mala praxi” de l’Ajuntament ve de “lluny” però que “la gota que ha fet vessar el got” ha estat aquest afer. El CSIF argumenta a la denúncia que, en un primer moment, es va “culpar” els agents de guàrdia però que “es va demostrar que era fals i es va preferir pagar amb un recàrrec de 650 euros una multa de 150 per no identificar el veritable culpable”.
El sindicat diu que, lluny d’investigar-ho, van expedientar dos agents que pretenien “esbrinar els fets”. El CSIF creu que els denunciats podrien haver comès un delicte de falsedat documental i un contra l’Administració Pública.
El cas es remunta al mes de setembre de l’any passat quan el cotxe va ser detectat fora de la seva àrea d’actuació, concretament al terme municipal de Castell d’Aro, circulant a 111 quilòmetres per hora en un tram amb una velocitat màxima permesa de 80 quilòmetres per hora. La multa suposava pagar 300 euros i la pèrdua de 2 punts del carnet; però com que ningú es va identificar com a conductor, la sanció imposada pel Servei Català de Trànsit es va triplicar.
Segons consta a l’escrit que s’ha presentat davant de la fiscalia, el cap de la Policia Local va ser qui va comunicar que no s’havia pogut identificar el conductor però que en el moment dels fets “estava de servei”, que no es podia fer servir per cap altre afer i que “molt probablement va saltar la placa d’algun vehicle sospitós de cometre delictes a la població” i que “van sortir amb el vehicle de paisà urgentment”. “Al no localitzar-lo no ho van anotar a la novetat”, remarca el cap de la Policia Local a l’escrit.
El sindicat, però, no es creu aquesta versió i creu que era el regidor qui duia el vehicle, tenint en compte que “l’havia estat utilitzant de manera ocasional fins al dia que es va interposar la sanció”. A més, discrepen de les afirmacions del cap del cos i, a la denúncia, asseguren que el dia dels fets el vehicle en qüestió “no es trobava de servei” i que “és impossible que cap agent pogués fer-ne ús”. Entre d’altres coses, perquè només hi havia quatre policies de servei: “un a la central i els altres tres estaven prestant altres serveis en vehicles diferents al denunciat”.
El CSIF tampoc veu possible que no es pogués identificar quin agent era el conductor del vehicle tenint en compte que “l’ús de vehicles policials estan subjectes a un control estricte i protocol·litzat” i defensen que “per part dels denunciats s’ha intentat en tot moment evitar la identificació del conductor del vehicle i que les respostes són evasives i contraries al protocol”. A més, asseguren que el vehicle en Qüestió va estar més de tres hores fora del municipi.
Davant d’això, els delegats de la Policia Local van presentar, a mitjans de febrer, una instància demanat informació sobre el cas però davant de les explicacions, que consideren “mancades de veracitat”, van decidir iniciar accions per esbrinar què va passar i “depurar responsabilitat”.
Un agent va anar a la ràdio municipal a denunciar-ho i uns dies després se li va obrir un expedient informatiu. El mateix dia, denuncien, n’hi van obrir un altre a un agent per “desobediència”, tot i que estava de baixa. L’agent que va anar a la ràdio, a més, ha demanat posar en marxa el protocol d’assetjament i actualment està de baixa “per la persecució laboral que rep per haver denunciat els fets”.
Per tot plegat, creuen que la conducta del regidor, el cap de la Policia Local i l’alcalde es podrien constituir un delicte de falsificació documental, castigat amb penes de 3 a 6 anys de presó; i un contra l’Administració Pública.
“Lluny d’investigar els fets, s’estan obrint o es van obrir expedients disciplinaris als nostres delegats, al nostres judicis per acoquinar-los i que no facin la seva tasca policial”, asseguren en un comunicat. A més, insisteixen que “s’estan produint fets greus” que impliquen una “clara conducta antisindical, un abús d’autoritat i una possible prevaricació”. Tot això, asseguren, “en un clima de persecució sindical continuada”.
El sindicat recorda que el mes d’abril ja van demanar que s’obrís un expedient disciplinari contra el cap de la Policia Local pel “desprestigi continu al que eren sotmesos els delegats d’aquest sindicat per part del funcionari”. Per tot plegat i “davant la falta de resposta per part de l’Ajuntament i dels intents de coaccions als delegats”, han decidit acudir a la fiscalia. El CSIF també remarca que, al seu entendre, “l’Ajuntament encobreix uns fets molt greus”.