ITÀLIA
Activistes ecologistes empastifen de pintura la façana del Senat italià
Els líders de les institucions del país han condemnat l’atac del grup Ultima Generazione
Un grup de cinc activistes ecologistes del col·lectiu Ultima Generazione han empastifat aquest dilluns amb pintura rosa la façana del Palau Madama, la seu del Senat d’Itàlia, en un nou acte de protesta d’aquest grup per alertar contra la crisi climàtica.
Tres dels responsables han estat arrestats en plena acció i hauran de comparèixer davant el tribunal de Roma, han informat les autoritats italianes, mentre que dos més han estat denunciats per fugir.
“El govern italià és criminal perquè finança els combustibles fòssils”, han afirmat els activistes, que també han alertat sobre un futur “sense menjar” i amb una Itàlia “desertificada” per culpa del canvi climàtic, segons es veu en diversos vídeos que circulen a les xarxes socials.
“A la base del gest hi ha la desesperació que deriva de la successió de dades cada vegada més alarmants sobre el col·lapse ecoclimàtic, que ja ha començat, i la indiferència del món polític davant del que promet ser el genocidi més gran en la història de la humanitat “, ha apuntat el col·lectiu en un comunicat.
Les reaccions dels líders de les institucions italianes en contra de l’atac al Palau Madama, edifici històric construït al segle XV i que acull importants obres d’art, no han trigat a arribar.
“Estic amb el president del Senat i tots els senadors i condemno el gest ultratjant, incompatible amb qualsevol protesta civil”, ha declarat en un comunicat la primera ministra, Giorgia Meloni.
Per la seva banda, el president de la cambra alta, Ignazio La Russa, ha lamentat: “El Senat va ser elegit covardament perquè a diferència d’altres institucions, mai s’ha considerat la necessitat de crear una àrea de seguretat al voltant de l’edifici, fins ara”.
El vicepresident del govern i ministre d’Infraestructures, Matteo Salvini, ha dit dels seus autors que “són vàndals, no activistes” i que “cal un càstig exemplar per als que desfiguren i fan malbé obres d’art, quadres, museus i monuments històrics, no sense abans netejar-ho tot i reparar el mal causat”.
Per la seva banda, el president de la Cambra de Diputats italiana, Lorenzo Fontana, ha condemnat “enèrgicament” els fets i ha recordat que les institucions “representen una peça fonamental de la democràcia i, com a tals, han de ser respectades”.
El grup d’activistes responsables de l’atac forma part d’Ultima Generazione, la divisió italiana d’Extinction Rebellion, un grup internacional que promou la desobediència civil i les accions de protesta per cridar l’atenció sobre la crisi climàtica.
En els últims mesos s’han repetit atacs a obres d’art i edificis històrics a Europa: a l’octubre un grup ecologista va llançar puré a un quadre de Monet a Alemanya, al novembre dos activistes es van enganxar a dos quadres de Goya a Madrid i al desembre diversos manifestants van pintar el Teatre de la Scala de Milà, entre altres protestes.