Medi ambient

Els embassaments catalans baixen al 31% de capacitat

Segons les dades de l’Agència Catalana de l’Aigua, suposa la meitat que fa un any

Els embassaments de les conques internes de Catalunya han baixat les seves reserves d’aigua i estan aquest dimecres al 31 % de la seva capacitat, quan fa un any estaven al 60 %, en una persistent sequera que no té aspectes de millorar i que manté 514 municipis, on viu el 80 % de la població catalana, en situació d’alerta.

Segons les dades actualitzades aquest dimecres per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), l’embassament de Darnius-Boadella està aquest dimecres al 31,7 % de la seva capacitat, quan fa un any estava al 41,7 %, mentre que el pantà de Sau ha baixat al 19 %, quan fa un any estava al 44 %.

El pantà de Susqueda, un dels més grans, està al 40,9 % de la seva capacitat i fa un any estava al 76 %, La Baells està al 28,5 % (65,4 % fa un any), i la Llosa del Cavall està al 27,4 % (58 % fa un any).

Els embassaments pertanyents a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre estan avui al 39,6 % de la seva capacitat, enfront del 54,8 % en què estaven fa un any.

El pantà més gran, el de Canelles, està al 28,9 % de la seva capacitat (59,3 % fa un any), mentre que el de Rialb està tan sols al 9,3 %, (38,3 % fa un any).

Els embassaments que es troben en millor situació de reserves d’aigua són el de Riba-roja, que està al 93,1 %, per sobre del 91,6 % en què estava fa un any, i el de Talarn, que està al 53,5 % de la seva capacitat (45,9 % fa un any).

Les previsions meteorològiques no pronostiquen pluges intenses a curt termini per pal·liar aquesta situació de sequera, per això es mantenen en vigor les mesures d’alerta hidrològica a tota la conca del sistema Ter-Llobregat, que inclou tota l’àrea metropolitana de Barcelona. En aquesta zona i a la conca de la Muga (Girona), que inclouen un total de 514 municipis, estan restringits els regs agrícoles i de jardins, l’ús lúdic i industrial de l’aigua, tot i que encara sense limitacions per a ús de domèstic.

A més del sistema Ter-Llobregat, continuen en alerta els aqüífers de Carme Capellades i el Fluvià Muga, la capçalera del Ter, el Llobregat Mitjà, l’Anoia Gaià, l’Empordà, la Serralada Transversal, Banyoles i Prada de Conflent Llaberia, que comprèn el subministrament d’aigua a 27 comarques catalanes.

Aquesta situació obliga a reduir l’aigua per a reg agrícola (25 %), per a usos ramaders (10 %), per a usos industrials (5 %), per a usos recreatius que impliquin reg (30 %) i altres usos recreatius (5 %).

Quant als usos de proveïment domèstic, s’estableixen limitacions particulars para determinats usos urbans que han de complir tots els municipis, com les limitacions en el reg de jardins i zones verdes, la prohibició d’omplir fonts ornamentals, la prohibició a particulars de la neteja de carrers amb aigua de xarxa, les limitacions en l’ompliment de piscines i la restricció de neteja de vehicles, entre d’altres.

El decret d’alerta hidrològica també defineix una xifra per al consum global d’aigua per a proveïment a un màxim de 250 litres per habitant i dia.

Amb la situació actual, les dessalinitzadores segueixen funcionant al seu màxim rendiment, la qual cosa suposa una producció mitjana de 5,4 hm3 al mes. Cada dia, es consumeix a Catalunya una mitjana d’1 hectòmetre cúbic d’aigua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia