Societat

Nysltar comunica als sindicats que retira l’ERO per acomiadar 24 treballadors

Dimecres es reuneixen amb Inspecció de Treball per confirmar la decisió

L’empresa Nyls­tar de Bla­nes ha comu­ni­cat aquesta tarda als sin­di­cats amb repre­sen­tació al comitè d’empresa que retira l’ERO per aco­mi­a­dar els 24 tre­ba­lla­dors que pre­veia, segons ha con­fir­mat l’ACN. Els tre­ba­lla­dors asse­gu­ren que no tenen més infor­mació que aquest pas enrere per part de l’empresa, però que pre­ve­uen acon­se­guir més infor­mació a par­tir d’aquest dime­cres al matí, quan havien de tro­bar-se per nego­ciar l’ERO amb Ins­pecció de Tre­ball. Con­fien que en aquesta tro­bada veu­ran que hi ha la reti­rada de l’expe­di­ent i espe­ren conèixer més detalls. L’empresa havia plan­te­jat aquest ERO a mit­jans de desem­bre per la “com­pli­cada situ­ació” que vivia el sec­tor indus­trial i que la crisi energètica havia agreu­jat.

L'empresa pre­te­nia aco­mi­a­dar el 29% de la plan­ti­lla, que actu­al­ment compta amb 84 tre­ba­lla­dors. Els sin­di­cats van començar aquesta set­mana una cam­pa­nya per pres­si­o­nar a l'empresa que canviés de posi­ci­o­na­ment o con­vo­ca­rien mobi­lit­za­ci­ons en con­tra de la direcció. De fet, el comitè d'empresa cri­ti­cava que en cap moment no s'havien mos­trat favo­ra­bles a can­viar i que tots els tre­ba­lla­dors afec­tats per l'expe­di­ent era per­so­nal directe de pro­ducció. A més, els sin­di­cats lamen­ta­ven que en cap moment s'hagués argu­men­tat els motius que obli­ga­ven a la direcció a aco­mi­a­dar els tre­ba­lla­dors. 

De fet, els mem­bres del comitè d'empresa han car­re­gat con­tra el model empre­sa­rial que per­se­gueix el prin­ci­pal acci­o­nista de l'empresa des del 2016. Des d'aquell moment només s'estan pro­duint unes 60 tones de fil al mes, ja que es tracta d'un mate­rial molt tècnic amb un alt valor afe­git. Pels tre­ba­lla­dors això implica un volum de tre­ball molt baix a causa de l'espe­ci­a­lit­zació que no pro­du­eix llocs de tre­ball. De fet, el 2015 la Nylstyar de Bla­nes produïa 1.300 tones de fil al mes i tenia una plan­ti­lla de més de 200 tre­ba­lla­dors. Amb el canvi de model pro­duc­tiu, aquesta situ­ació es va cap­gi­rar fins a la situ­ació actual. 

Per la seva banda, el prin­ci­pal acci­o­nista de l'empresa reba­tia al comitè d'empresa que l'espe­ci­a­lit­zació és "l'única sor­tida" de la fac­to­ria perquè genera "un valor afe­git". L'empre­sari atri­bu­eix la situ­ació actual de la fàbrica a la crisi energètica. La pro­ducció de la fàbrica està atu­rada des de fa més d'un mes i els sin­di­cats han denun­ciat que al llarg del desem­bre s'han produït diver­sos talls de gas. El prin­ci­pal acci­o­nista de l'empresa, Alfons Cirera, va expli­car a l'ACN que havia hagut de pagar 2,2 mili­ons d'euros en sobre­cos­tos de fac­tu­res.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.