Medi ambient

Pocs fesols de Santa Pau per la sequera d’estiu

La collita s’ha reduït fins a un terç del que sol ser habitual, però n’hi haurà per la fira

La DOP no es planteja ara per ara adaptar el conreu al canvi climàtic

La collita del fesols de Santa Pau no ha estat bona a causa de la sequera. El pre­si­dent de la deno­mi­nació d’ori­gen pro­te­gida d’aquest famós lle­gum, Lluís Sunyer, ha dit que s’ha reduït a un terç d’una collita nor­mal –entre les 50 i les 60 tones. Això no obs­tant, ha asse­gu­rat que n’hi haurà per poder cele­brar la Fira del Fesol, que es du a terme diu­menge vinent en el marc de la Fira de Sant Antoni. Ell mateix hi ha afe­git que hau­ran de reduir dràsti­ca­ment la dis­tri­bució als esta­bli­ments habi­tu­als. “Crec que podrem fer una o dues ser­vi­des”, ha indi­cat.

Ell mateix ha expli­cat que la causa d’aquesta mala collita ha estat la sequera i les altes tem­pe­ra­tu­res de l’estiu. Sunyer ha deta­llat que la plan­tada de final de juny ha estat molt afec­tada per la cli­ma­to­lo­gia, perquè la sequera i la manca d’aigua han afec­tat la flo­rida i les plan­tes no han fet tave­lla, ni han gra­nat.

Segons ell, els pro­duc­tors de la deno­mi­nació pro­te­gida han mig sal­vat l’anyada amb una plan­tació de cicle curt que van fer a prin­cipi del mes d’agost. “Vam jugar a la rifa i ens va sor­tir força bé”, ha sen­ten­ciat. I és que aquell mes l’ambi­ent va ser més humit i això va afa­vo­rir la flo­ració i la for­mació de tave­lles. Ahir, encara esta­ven batent els últims gar­bells.

El pre­si­dent de la DOP Fesols de Santa Pau va lamen­tar que, a part de les males con­di­ci­ons cli­ma­tològiques, els con­reus d’aquest lle­gum es veuen afec­tats pels cabi­rols. “I més aquest any, que no hi ha hagut tanta superfície amb pro­ducció per les con­di­ci­ons cli­ma­tològiques i han anat a bus­car men­jar a les poques hectàrees on n’hi havia”, ha expli­cat.

Lluís Sunyer, final­ment, ha anun­ciat que, ara per ara, no es plan­te­gen cap estratègia per adap­tar el con­reu dels fesols a un canvi climàtic que cada vegada resulta més evi­dent.

LA XIFRA

20
tones
com a màxim acabaran obtenint de la collita del fesol de Santa Pau d’aquest any.

La fira recupera el format normal

La Fira del Fesol, que se celebra en el marc de la Fira de Sant Antoni de Santa Pau, recupera aquest any la normalitat després de dues edicions que han estat afectades per la covid i per les posteriors mesures de prevenció. L’edició del 2021, fins i tot, es va suspendre. Així doncs, la fesolada popular recuperarà el format habitual. Hi participen 11 restaurants del poble, de Batet de la Serra, d’Olot i de Mieres, que oferiran plats on els famosos llegums seran els protagonistes. S’hi podrà degustar des d’un brou de fesols, un volcanet de fesols i fesols amb calamars o amb cansalada fins a una pizza de botifarra esparracada amb fesols i una amanida freda de fesols, entre altres plats. La Colla de l’Horta de Jesús d’Eivissa i la cooperativa La Fageda són les entitats convidades. La primera oferirà un tast del flaó, el típic pastís de formatge de l’illa, i un tap d’herbes, i la cooperativa, un tastet de iogurts. Es farà també el lliurament del guardó Fesol d’Or.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.