Societat

política

Querella per agressió sexual contra el policia espia

Cinc dones denuncien l’agent infilitrat en moviments socials

Cinc dones han presentat aquest matí una querella policial contra l’agent de la policia espanyola que es va infiltrar durant dos anys en els moviments socials i alternatius del barri de Sant Andreu de Barcelona fent-se passar per un d’ells. La querella és per quatre delictes diferents, el més greu dels quals és el d’agressió sexual.

Les cinc dones que han presentat la querella van tenir relacions sexuals amb el policia, creient-se que era una altra persona. Aquest fet les porta a la conclusió que el consentiment que van donar per tenir-hi relacions està viciat i que l’us de l’engany va convertir l’acció del policia en una agressió sexual contra la seva persona.

L’advocada Laia Serra ha explicat que el 2021 la justícia de la Gran Bretanya va condemnar un policia per un cas molt similar al que avui s’ha denunciat. Aquest cas britànic va obrir tot un procés d’investigació intern i de reparació de la víctima.

Les querellants pretenen que sigui l’Estat espanyol, a qui fan coresponsable del delicte que hauria comès el policia, que investigui a fons el cas i que posi en marxa solucions legals per evitar que un episodi com el descobert ara, i que no és nou a Catalunya, es pugui tornar a repetir.

La legislació actual només autoritza les pràctiques d’espionatge policial com aquesta que ara s’ha descobert per investigar organitzacions terroristes o organitzacions criminals. Des del col·lectiu Iridia es denuncia que “en cap cas és acceptable que un policia encobert utilitzi les relacions sexoafectives amb activistes per obtenir informació i apuntalar la seva identitat encoberta per infiltrar-se en el teixit associatiu i sindical”.

A la querella presentada avui també es denuncia el policia pels delictes de denigració, contra la integritat moral, tortures, revelació de secrets, ja que va accedir a informació a través de l’engany, i entorpiment dels drets cívics.

Els fets que s’han d’investigar s’inscriuen en la nova llei del sí és sí, on només sota consentiment exprés de la dona es pot mantenir relacions sexuals. “El consentiment sexual és lliure i informat,. i en aquest cas és evident que no hi ha consentiment”, ha expilcat Laia Serra recordant que les dones van accedir a tenir relacions amb el policia perquè per la informació que tenien es creien que estaven amb una altra persona.

No es descarta que en un futur, altres dones que van tenir relació amb el policia puguin subscriure la querella presentada avui. La decisió és personal i cada cas segueix un procés diferent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia