Medi ambient

Regenerar aigua, l’esperança de l’AMB per fer front a futures sequeres

Actualment, el volum d’aigua reutilitzada a l’entorn metropolità equival al 25% del consum d’aigua potable de tota la metròpoli. L’aigua regenerada es destina principalment a neteja viària, usos industrials, reg agrícola i realimentació del cabal dels rius.

Els territoris amb recursos hídrics limitats, com és el cas de la corona metropolitana de Barcelona, s’han vist obligats a cercar solucions imaginatives per plantar cara a una realitat incontestable: l’any 2050 hi hauria un dèficit hídric d’aigua potable a la metròpoli d’aproximadament 130 hm³ si no fos pel pla de regeneració iniciat l’any 2019 que, aleshores, permetrà reduir aquest dèficit fins a 43 hectòmetres cúbics per any. Davant d’aquesta situació, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), a través del pla estratègic del cicle integral de l’aigua (Pecia), que serà aprovat definitivament pel Consell Metropolità aquest mes de febrer, ha previst una sèrie de mesures, una de les quals és potenciar la reutilització i el desenvolupament de la producció i distribució de l’aigua regenerada. Els darrers anys, el volum d’aigua reutilitzada s’ha incrementat al conjunt del territori metropolità, i ha passat de 3,8 hm³ l’any 2018 a més de 56 hm³ l’any 2022, o sigui, un volum de gairebé quinze vegades més en quatre anys. El volum d’aigua reutilitzada actualment al territori metropolità (56 hm³/any) equival al 25% del consum d’aigua potable de tota la metròpoli o al 50% de les necessitats anuals d’aigua potable de tota la ciutat de Barcelona. Eloi Badia, vicepresident de l’àrea d’Ecologia de l’AMB, indica que “aquesta evolució demostra la importància de produir aigua regenerada per fer front a futures sequeres.”

Realimentar els aqüífers

L’aigua regenerada que es produeix a les estacions de regeneració d’aigua (ERA) es destina actualment a diversos usos: des de la neteja viària a usos industrials i reg de parcs i jardins i agrícola. Però una de les utilitats d’aquesta aigua és que permet realimentar els aqüífers i frenar la progressiva salinització. En aquest sentit, part de l’aigua regenerada de l’ERA del Prat rep un tractament d’osmosi inversa per obtenir una aigua de gran qualitat que és retornada a l’aqüífer mitjançant pous d’injecció profunda amb la intenció de revertir la falca d’intrusió salina, fenomen pel qual l’aigua salada del mar guanya terreny a l’aigua dolça de l’aqüífer. Un dels altres beneficis mediambientals de l’aigua regenerada és que permet garantir el cabal ecològic del riu, o sigui, el volum d’aigua que flueix de manera constant i que és suficient per garantir el bon funcionament dels ecosistemes vinculats al medi hídric. En aquest sentit, des de l’ERA del Prat s’aporta un continu d’un a dos metres cúbics per segon d’aigua regenerada.

Prova pilot

Tal com ja es va fer en període de proves l’any 2019, des del final d’aquest any passat i mentre duri l’estat de sequera s’ha iniciat una prova pilot per destinar aquesta aigua regenerada a reforçar l’abastament urbà del territori metropolità. La campanya es duu a terme amb unes dilucions mínimes, màximes garanties de tractament i un control analític exhaustiu per oferir les màximes garanties sanitàries. En aquest punt els tècnics de l’AMB fan especial èmfasi perquè asseguren que l’ús d’aigua regenerada no comporta cap risc per a les persones i, en canvi, pot ser part de la solució per garantir en el futur el subministrament d’aigua potable a la població. Tot i que a l’Estat espanyol la normativa és avui encara molt restrictiva en aquest sentit i limita molt l’ús d’aigua regenerada, en altres països com Singapur, Namíbia i l’estat nord-americà de Califòrnia l’aigua regenerada es consumeix en boca des de fa molts anys. “Confiem que amb el pas dels anys i del bon resultat de les experiències que s’estan duent a terme la normativa s’anirà flexibilitzant per adaptar-se a la realitat”, assenyala Fernando Cabello, director de serveis del Cicle de l’Aigua de l’AMB.

La comunitat de regants del marge dret del riu Llobregat utilitza des de l’1 de desembre passat bona part d’aigua regenerada per regar els seus camps. En l’actual estat d’alerta per sequera la seva concessió d’aigua del riu s’ha vist reduïda a 400 litres per segon i aquest mes de febrer la meitat ja la supleixen amb aigua regenerada perquè sigui apta per al consum agrícola. En l’àmbit urbà, l’aigua regenerada també té una utilitat essencial que permet reduir considerablement el consum d’aigua potable. Per això, a l’ERA del Prat s’hi ha instal·lat un hidrant on els ajuntaments metropolitans poden carregar cisternes d’aigua per destinar-la a la neteja de la via pública, el reg de zones verdes i la neteja de la xarxa de clavegueram.

Per tal d’ampliar el servei de subministrament d’aigua regenerada a tot el territori metropolità, l’AMB ha iniciat un estudi dels consums potencials dels diferents pols de consum, des de les estacions de regeneració d’aigua actuals com de les estacions depuradores d’aigües residuals (EDAR) metropolitanes que ara com ara no disposen de tractament terciari. Amb aquest projecte, amb un cost de poc més de 60.000 euros i una durada estimada de nou mesos, l’AMB pretén tenir totes les eines necessàries per planificar i executar amb precisió el desplegament del servei de producció i subministrament d’aigua regenerada a tot el territori metropolità per a les pròximes dècades. Precisament, un dels pols de consum potencial d’aigua regenerada és el teixit industrial i, en aquest sentit, un dels altres projectes previst és fer arribar aigua regenerada a les indústries que es concentren al polígon de la Zona Franca, amb un doble objectiu: potenciar l’economia circular i preservar el recurs d’aigua potable per a usos realment necessaris. Per fer-ho possible caldrà redactar un projecte constructiu a partir dels consums potencials de diferents activitats industrials i dimensionar les infraestructures necessàries per fer-hi arribar l’aigua regenerada. El projecte ja té pressupost, 380.906 euros, una durada aproximada de dos anys, i inclou també l’arribada d’aigua regenerada al barri de la Marina del Prat Vermell, on es durà a terme una prova pilot per utilitzar aquesta aigua per a les descàrregues dels sanitaris d’un conjunt residencial de protecció oficial.

Un dels altres projectes de l’AMB és fer arribar aigua regenerada als municipis de Sant Cugat del Vallès, Cerdanyola i la UAB. Per això, s’ha reservat un pressupost de poc més de 261.000 euros per realitzar el projecte constructiu que permetrà subministrar aigua regenerada des de l’EDAR-ERA Riu Sec de Sabadell fins als termes municipis d’aquests dos municipis vallesans i el complex de la UAB. En un mateix sentit, s’invertiran prop de 100.000 euros per millorar i modernitzar les instal·lacions de l’EDAR de Sant Feliu de Llobregat per millorar el tractament terciari de la planta i adaptar-lo a la normativa actual.

Finalment, també s’ha destinat un pressupost de prop de 43.000 euros al projecte per connectar l’ERA del Prat amb la xarxa d’AENA per tal de subministrar aigua regenerada que servirà per a la descàrrega d’aparells sanitaris i per al reg de l’aeroport, en substitució de l’ús actual d’aigua procedent de pous de captació de l’aqüífer.

LES DADES

130
hm³/any d’aigua regenerada es preveu que es reutilitzaran l’any 2050
98%
de l’aigua residual estarà disponible per ser regenerada l’any 2050
51
hm³ d’aigua regenerada es destinaran a reg agrícola l’any 2050
800.293
euros és el que invertirà l’AMB els pròxims anys en projectes per regenerar aigua
56
hm³/any d’aigua regenerada s’utilitzen ara a l’àrea metropolitana

L’aigua, un recurs valuós

Amb la redacció i execució de tots aquests projectes que ha previst dur a terme l’AMB els pròxims anys, el territori metropolità aspira a convertir-se en un referent en l’ús d’aigua regenerada. De fet, la previsió és que l’àrea metropolitana de Barcelona l’any 2025 passarà a reutilitzar 78 hectòmetres cúbics d’aigua a l’any, el 2030 seran 88,2 hectòmetres cúbics i l’any 2050 superarà els 130. Aquest creixement exponencial significa que els pròxims vint anys la capacitat per generar aigua reutilitzable s’haurà duplicat. Això, en la pràctica vol dir que l’any 2050 s’estarà reutilitzant el 98% de l’aigua residual disponible per ser regenerada. “Cal continuar sent responsables i tractar l’aigua, especialment la potable, com el recurs valuós i essencial que és”, assenyala el vicepresident de l’àrea d’ecologia de l’AMB, Eloi Badia, alhora que reivindica el compromís de l’AMB amb aquests objectius de sostenibilitat.

Punt d’aportació

d’aigua regenerada al riu Llobregat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.