Societat

mediterrani

El terratrèmol de Turquia i Síria deixa més de 1.500 morts

Un sisme de 7,8 graus ha sacsejat aquesta matinada el sud-est de Turquia, a tocar de la frontera amb el nord de Síria

Hi ha milers de ferits i desenes de desapareguts

Un fort terratrèmol de 7,8 graus ha sacsejat aquesta matinada el sud-est de Turquia, a tocar de la frontera amb el nord- de Síria, segons ha informat el Servei Geològic dels Estats Units (USGS). Hi ha més de 1.500 morts, milers de ferits i desenes persones desaparegudes. El violent tremolor de terra ha anat seguit de diverses rèpliques potents, una de les quals de magnitud 6,7 graus. El terratrèmol s’ha sentit en catorze països, entre els quals hi ha Xipre, l’Iraq, el Líban, Jordània, Egipte o Israel, fins i tot ha fet que Itàlia activés una alerta per possible tsunami al Mediterrani.

L’epicentre s’ha localitzat al districte de Pazarcik, a la província turca de Kahramanmaras, a 60 quilòmetres de la frontera amb Síria. S’ha produït a una profunditat de 17,9 quilòmetres.

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha declarat que uns 45 països han ofert ajuda després del devastador terratrèmol i les fortes rèpliques que encara continuen.

“És el sisme més fort des del terratrèmol d’Erzincan del 1939. Segons les últimes avaluacions és de 7,7. Hi ha greus danys també a les zones veïnes de Síria”, ha dit el mandatari turc, en confirmar que s’han registrat esfondraments o danys greus en més de 2.800 habitatges i que s’ha rescatat amb vida més de 2.400 persones de la runa.

“Com que continuen les tasques de desenrunament en molts edificis de la zona del terratrèmol, no sabem a quant ascendirà el nombre de morts i ferits”, ha declarat Erdogan.

Els aeroports de Gaziantep, Kahramanmaras i Hatay s’han tancat de moment, amb els dos primers ja afectats per les nevades provocades per una onada de fred que els últims dies s’estén pel sud d’Anatòlia.

Precisament les baixes temperatures i la neu a la zona, on també hi ha territoris muntanyosos de difícil accés, compliquen les tasques de rescat.

A Síria, immersa en més d’una dècada de guerra civil, la zona afectada es divideix entre el territori controlat pel govern de Baixar al-Assad i l’últim enclavament del país controlat per l’oposició, que està envoltat per forces governamentals que tenen el suport de Rússia.

El sisme ha deixat més de 700 morts i més de 1.500 ferits en territori sirià, entre els quals n’hi ha més de 400 morts i més de 1.200 ferits registrats a zones en mans de Damasc a les províncies nord-occidentals de Tartus, Latakia, Hama i Alep, segons l’agència oficial de notícies SANA.

D’altra banda, a la província nord-occidental d’Idlib, l’últim bastió opositor del país, i en altres parts de la veïna Alep que també s’escapen al control de Damasc s’han comptabilitzat més de 300 víctimes mortals més i un miler de ferits addicionals, d’acord amb el grup de rescatistes Cascs Blancs.

Aquestes zones opositores són frontereres amb Turquia i es troben més a prop de l’epicentre, per la qual cosa la diferència en el balanç podria ser deguda a la seva menor capacitat de coordinar el recompte en no haver-hi una única autoritat governamental a càrrec de les operacions de rescat.

És previsible que la xifra augmenti considerablement, ja que centenars d’edificis han col·lapsat o patit greus danys i encara hi ha gent entre la runa.

L’ensurt ha tret del llit a la 1.17 GMT milers de persones a banda i banda de la frontera, amb el sisme enderrocant edificis en una àrea amplíssima de centenars de quilòmetres que va des del nord de Síria, des de ciutats com Alep, fins al sud-est de Turquia, on ha resultat afectada la ciutat turca més gran de la regió, Diyarbakir.

Hores després, un altre tremolor de 7,6 graus ha tornat a sacsejar la zona, també amb el seu epicentre a Kahramanmaras, a uns 80 quilòmetres del primer.

Un dels símbols de l’enorme destrucció del sisme és l’històric castell romà de Gaziantep, que feia més de 1.700 anys que estava dret i que ha estat arrasat pel tremolor.

També ha patit danys la ciutadella històrica d’Alep, a Síria, Patrimoni de la Humanitat de la Unesco.

Putin acorda amb Al-Àsad enviament de rescatistes russos a Síria després del terratrèmol

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha ofert aquest dilluns al seu homòleg sirià, Baixar al-Àssad, l’enviament de rescatistes russos per a pal·liar les conseqüències del terratrèmol que va sacsejar el nord del país àrab, va informar el Kremlin.

“Durant una conversa telefònica amb el president de Síria Baixar al-Àssad, Vladímir Putin ha expressat les seves sinceres condolences pel terratrèmol que va tenir lloc el nord de Síria i ha causat nombroses pèrdues humanes, i ha oferit a la part siriana l’ajuda necessària per a pal·liar les conseqüències del desastre”, va indicar la Presidència russa.

Al-Àsad “ha acceptat amb agraïment aquesta proposta”, per la qual cosa “els rescatistes del Ministeri d’Emergències de Rússia partiran en les pròximes hores cap a Síria”, Segons el Kremlin.

El servei de premsa del mandatari rus ha indicat que el Kremlin ha fet aquesta mateixa proposta a Ankara pels canals corresponents i ha anunciat que Putin “conversarà avui sobre aquest tema amb el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan”.

Putin ja havia enviat telegrames de condolences a tots dos mandataris, en els quals va avançar la intenció russa d’ajudar a superar les conseqüències del sisme.

Síria ordena tancament per una setmana de tots els centres educatius per sisme

El Ministeri d’Educació sirià ha ordenat aquest dilluns el tancament de tots els jardins d’infància, escoles i universitats del país durant una setmana pel terratrèmol de magnitud 7,7 amb epicentre a Turquia, que només a Síria ha deixat almenys 820 morts.

El ministre d’Educació sirià, Darem Tabaa, ha explicat a l’agència de notícies oficial siriana SANA que, “després d’examinar les condicions de les escoles i l’estat general dels ciutadans després del terratrèmol d’aquesta matinada”, es va decidir suspendre durant una setmana el funcionament dels centres educatius en tot el país.

Així mateix, ha indicat que “tan sols una part del personal administratiu” ha mantingut el seu horari laboral habitual en aquests centres, amb l’objectiu de “brindar serveis d’emergència en cas que sigui necessari i per a preparar les escoles afectades perquè tornin a operar a principis de la setmana que ve”, segons SANA.

Aquesta mateixa mesura va ser presa també per les autoritats turques, que van anunciar el tancament dels col·legis de les deu províncies més afectades pels terratrèmols, que han segat més de 1.000 vides a Turquia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona