Societat

A tocar de la normalitat

Després de 1.010 dies, la mascareta ja només és obligatòria als centres sanitaris

Els entesos recomanen mantenir-ne l’ús en algunes circumstàncies

La covid continua al punt més baix i la grip revifa

A partir d’avui ja no és obligatori l’ús de la mascareta quan es viatja en transport públic. El Consell de Ministres ho va aprovar ahir amb una nova norma que fa un pas més cap a la normalitat, aprofitant que l’evolució de la covid continua molt controlada i que l’amenaça d’una revifada de casos relacionada amb els brots a la Xina no s’ha confirmat. L’Estat espanyol, doncs, és l’últim a aixecar la imposició de dur tapaboques en trens, autobusos, metro, avions i altres transports, després que Alemanya ho fes la setmana passada.

Aquest canvi de regulació, que estava vigent des del 4 de maig del 2020, també facilita que es pugui entrar a cara descoberta en ortopèdies, òptiques i centres d’audiopròtesis, on continuava sent obligatori fer servir mascareta des de l’abril de l’any passat, quan es van treure d’interiors. En canvi, sí que caldrà dur-ne a les farmàcies i quan s’accedeixi a centres sanitaris, incloent-hi clíniques dentals, d’estètica, la consulta del fisioterapeuta i centres de reconeixement mèdic i de reproducció assistida, entre d’altres.

“Els centres sanitaris som el darrer reducte de la mascareta, l’última frontera. I, la veritat, tinc dubtes que en el futur sigui convenient treure-la també d’aquí”, comenta el doctor Pere Domingo, coordinador de covid a l’hospital de Sant Pau. Segons el seu criteri, el personal sanitari està molt “conscienciat i acostumat” a dur-ne i si es fes un estudi sobre quantes infeccions s’han evitat durant el període d’ús de la mascareta “es veuria que és una mesura costefectiva”. “Per tant, jo la deixaria almenys en època dels virus estacionals”, hi afegeix.

També a les residències

La nova norma manté l’obligatorietat de cobrir nas i boca en residències de la tercera edat i a la resta de centres sociosanitaris. Això afecta les persones que hi treballin, sempre que estiguin en contacte amb persones residents, i els visitants quan estiguin en zones compartides, però no les persones que hi resideixen o hi estan ingressades.

La nova normativa manté un cert marge de maniobra per a les empreses per tal que imposin l’ús de la mascareta en cas de circumstàncies especials, com per exemple un brot intern, però la ministra de Sanitat, Carolina Darias, recorda que “no són obligatòries com a norma general”.

El doctor Domingo considera que la implementació d’aquesta normativa “no hauria de representar un gran canvi” en la situació epidemiològica, atès que la mascareta ja es feia servir ben poc al metro i als trens. Als autobusos, en canvi, hi havia més seguiment i l’expert en covid de Sant Pau anima a continuar duent-ne les persones que ho considerin oportú “perquè és una mesura de protecció efectiva”. En aquest sentit la Societat Espanyola d’Epidemiologia també anima a mantenir-ne l’ús en determinades circumstàncies, especialment quan hi hagi símptomes d’infecció respiratòria, però també per a persones d’edat avançada, dones embarassades i persones que tenen malalties cardiovasculars, càncer o immunodepressió.

“Ens trobem en una situació d’enorme estabilitat pel que fa a la covid, amb una de les taxes més baixes de tota la pandèmia”, confirma la ministra. Segons les seves dades, ara hi ha una incidència acumulada en catorze dies de 50 casos, mentre que ara fa un any era de 3.418, per bé que el sistema de control de casos ha canviat durant aquest temps.

A Catalunya, el sistema de vigilància d’infeccions certifica el baix nivell de circulació del coronavirus, amb una taxa d’incidència de 18 casos per 100.000 habitants. Per cada infecció de covid detectada la setmana passada n’hi havia cinc de grip, que fa una lleu revifada dies després d’haver superat el pic.

LES XIFRES

7.090
casos de grip
es van diagnosticar la setmana passada a Catalunya. De covid en van ser menys de 1.400.
8
persones
estan ingressades a l’UCI dels hospitals catalans per covid, mentre que la setmana anterior n’hi havia 14.

No a la descentralització del MIR

La ministra Darias va refermar ahir al seva negativa a transferir les competències pel que fa a la gestió de la formació especialitzada dels metges interns residents. Catalunya fa temps que demana poder gestionar les proves dels MIR amb l’objectiu de guanyar més facultatius i enfortir el sistema sanitari, però el govern estatal no preveu aquesta possibilitat, i la ministra ho va tornar a deixar ben clar ahir. En ser preguntada per aquesta qüestió arran de les demandes en el mateix sentit que ha fet EH BIldu des del País Basc, Carolina Darias va insistir que no hi ha motius per a la descentralització. “La formació sanitària especialitzada, té sentit que es reguli de manera uniforme a tot el territori estatal”, va assegurar, abans d’admetre que, malgrat que aquest any s’han incrementat les places fins a una xifra de rècord, encara són insuficients i caldrà continuar ampliant els llocs disponibles per a l’especialització de cara als pròxims anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.