Societat

Turquia arresta constructors

Ankara llança una campanya judicial contra sospitosos d’estar implicats en la construcció d’edificis ensorrats

L’oposició acusa Erdogan de rentar-se’n les mans i de no haver pressionat perquè les edificacions fossin segures

“Seguirem aquest assumpte de manera meticulosa fins que els processos judicials necessaris hagin conclòs.” Són les declaracions que va fer ahir el vicepresident turc, Fuat Oktay, quan informava a la ciutadania de la campanya de detencions que les autoritats turques llancen amb relació a la catàstrofe del sisme. Mentre el recompte de víctimes mortals supera les 35.000 persones i el de les ferides, les 85.000, la ràbia i el descontentament populars apuntaven contra els membres del govern turc i contra els constructors, i els primers han decidit anar contra els segons.

Oktay va explicar que el sistema judicial apunta contra 134 persones que suposadament estarien implicades en construccions il·legals i de mala qualitat, i va matisar que “hi ha ordre de detenció contra 113 d’aquests sospitosos”. El ministre de Justícia, Bekir Bozdag, havia anunciat el dia abans la creació d’unes oficines destinades a investigar els crims relatius al terratrèmol, afegint-hi que es nomenarien fiscals per presentar càrrecs contra constructors de construccions precàries.

Els cossos policials van detenir ahir, a l’aeroport internacional d’Istanbul, dos d’aquests constructors perseguits pel sistema judicial, que els acusa d’estar vinculats en l’aixecament de múltiples edificis destrossats a Adiyaman. Tots dos detinguts, que carregaven 17.000 dòlars en metàl·lic, han assegurat tenir la consciència tranquil·la després d’haver complert tots els codis de seguretat. Un altre contractista ha estat detingut a l’aeroport després que un edifici de luxe, de 12 plantes d’altura amb 249 apartaments, s’ensorrés a la ciutat d’Antioquia.

Codis de construcció

El ministre de Medi Ambient, Murat Kurtum, ha afirmat que més de 24.000 edificis al país han estat ensorrats o malmesos de manera greu. La duresa del cataclisme, de 7.8 punts, no impedeix que moltes mirades apuntin contra responsables humans, al·legant que un terratrèmol d’aquestes característiques només pot causar tanta destrucció si milers d’edificis incompleixen els codis de seguretat.

Grups de l’oposició acusen Erdogan de desviar la responsabilitat de les autoritats, de no haver pressionat perquè es complissin els codis de construcció antisísmica i d’haver malgastat els diners recaptats durant el darrer gran terratrèmol, el 1999, que havien d’anar destinats a millorar la fortalesa dels edificis.

Miracles

Sobre el terreny, on més d’un milió de persones s’han quedat sense sostre al sud de Turquia, els rescatadors van poder salvar la vida d’una dona embarassada a Hatay, 157 hores després del cataclisme. També van trobar amb vida un nen de 6 anys i una dona de 88.

El ministre d’Afers Estrangers grec, Nikos Dendias, va ser el primer governant europeu a visitar la zona afectada, guiat pel seu homòleg turc. Tots dos països mantenen una relació bel·ligerant, i tensions marítimes i energètiques recents havien dut Erdogan a amenaçar Grècia d’invasió. Ahir, però, el cap de la diplomàcia grega va allargar la mà a Ankara: “No cal que esperem el pròxim sisme per millorar les nostres relacions.”

LA XIFRA

24.000
són els edificis
ensorrats o malmesos de manera greu a Turquia arran del sisme.

La guerra bloqueja l’ajut humanitari

Les rivalitats polítiques continuen bloquejant l’arribada d’ajut humanitari al nord-oest de Síria, on observadors sobre el terreny afirmen que no hi ha rastre de suport internacional. El responsable humanitari de l’ONU, Martin Griffiths, va entonar ahir el mea culpa i va reconèixer que la seva organització “està fallant a la població del nord-oest de Síria”. Griffiths va admetre que els milions de persones que habiten aquest territori “se senten abandonades amb raó” i va reconèixer que “la seva obligació és corregir aquesta mancança el més ràpid possible”. Els Cascos Blancs, el grup de rescatadors de referència al territori durant els últims 12 anys de guerra civil i ara arran del sisme, han denunciat que no han rebut cap tipus de suport de l’ONU. El líder del grup sirià, Raed Saleh, ha arribat a sentenciar que “la burocràcia de l’ONU participa en la matança del poble sirià”. El primer comboi de suport de l’ONU destinat als afectats va arribar-hi dissabte. Hayat Tahrir al-Sham, milícia subordinada a Turquia –i abans vinculada a la branca local d’Al-Qaida– que controla el nord-oest de Síria, continua rebutjant l’entrada d’ajuda provinent de Rojava, la regió kurda de Síria. Alhora, Damasc exigeix que l’ajuda desplegada a territori estatal passi abans pel règim i Occident es nega a col·laborar amb Damasc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.