Infraestructures i serveis

energia

Una gran esquerda en un reactor alerta França sobre el seu parc nuclear

L’Institut de Radioprotecció i de la Seguretat Nuclear francès qualifica de “seriós” el problema de corrosió de les canonades de refrigeració de diverses centrals

La detecció d’una gran esquerda en un reactor de la central nuclear francesa de Penly, a Normandia, ha posat en alerta les autoritats de supervisió del país en confirmar-se el problema de corrosió que pateixen les canonades de refrigeració del parc nuclear.

Els darrers mesos l’elèctrica estatal francesa EDF que gestiona el parc de 56 reactors nuclears ha hagut de posar en marxa un procediment de revisió de les instal·lacions pels problemes de corrosió de les canonades de refrigeració d’aigua –el pla de revisió ha obligat a reduir molt el ritme de producció elèctrica i França ha hagut de comprar l’energia a l’exterior. En el marc de la revisió, EDF ha localitzat una esquerda a prop d’una soldadura del sistema d’injecció de seguretat del reactor 1 de Penly, segons informa EFE.

L’endemà d’avisar a l’Autoritat de Seguretat Nuclear (ASN), aquest organisme anunciava ahir que ha demanat a EDF “revisar la seva estratègia” de control per tenir en compte aquest incident. “És un problema seriós” que afecta als reactors de l’elèctrica estatal, ha declarat a l’emissora de ràdio France Info la directora general adjunta de l’Institut de Radioprotecció i de la Seguretat Nuclear (IRSN), Karine Herviou. Aquesta responsable de l’organisme de supervisió qualifica l’esquerda de “particularment profunda” tenint en compte que tindria una fondària de 23 mil·límetres en una canonada de refrigeració de 27. Una fuga d’aigua pel trencament de la canonada d’injecció de seguretat hauria pogut provocar un accident de la central en funcionament –l’esquerda s’ha detectat mentre estava parada per revisió.

L’ASN ha evidenciat preocupació en fer notar que l’empresa gestora no considerava fins ara aquesta part de la canonada com a punt de risc d’esquerdes per la seva geometria. A més, l’esquerda es produeix en una soldadura que s’havia reparat dos cops durant la construcció del reactor, un fet que modificava les condicions de resistència del metall en aquest punt. Tot i aclarir que no hi ha hagut afectació a persones ni al medi ambient, l’autoritat nuclear francesa admet que l’incident afecta les condicions de seguretat de la refrigeració del reactor perquè ha augmentat la probabilitat d’una ruptura.

El reactor 1 de Penly és un dels 16 identificats com a susceptibles de patir el problema de corrosió i aturats per a ser revisats. L’aturada de 16 unitats nuclears ha obligat França a importar durant mesos electricitat de Bèlgica, Alemanya, Espanya i Regne Unit. Aquesta llarga i àmplia aturada ha minat els resultats econòmics de l’elèctrica EDF que l’any passat registrava pèrdues històriques de 17.900 milions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia